Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 17 декември 2008 г.

Популярността на Ердоган

16. 12 .2008 Erdogan

Популярността на Ердоган продължава да спада

Все повече социолози имат резерви към декларациите на лидерите на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР), че тя ще получи повече от 50% от гласовете на приближаващите местни избори. Може би първите съмнения за бъдещия успех на сега управляващите бяха изразени от министъра на транспорта Бен Али Ялдъръм. Съвсем наскоро той отбеляза, че и 40% от гласовете ще са достатъчни на неговата партия, в сравнение с 47%, които ПСР получи на парламентарните избори през юли 2007 г. Някои политически кръгове дори отиват по-далеч. Те не се надяват партията на Ердоган да вземе повече от 35% от подкрепата на турските гласоподаватели.

Анализаторите отчитат рязък спад в подкрепата на ПСР в някои провинции в Анадола и най-вече в югоизточната част на страната, в която преобладава кюрдското население. Веднага след миналогодишните избори лидерите на прокюрдската парламентарно представена Партия на демократичното общество (ПДО) заявиха, че на следващите избори кюрдите няма да подкрепят Ердоган и неговите хора. Тогава управляващите отправиха щедри обещания към населението от тези региони. Дори беше назована цифрата 12 млрд. долара за бъдещи инвестции, отделени специално за подобряването на пътната инфраструктура и социалната сфера. Изглежда, че кюрдите си спомнят тези думи и си дават сметка, че на практика няма нищо съществено направено по този въпрос. Заедно с това обаче, те са свидетели, по-скоро, на ускоряването на военните действия срещу ПКК, за която повечето наблюдатели твърдят, че има пряка връзка с ПДО. Така, вместо повече грижи към кюрдското население, единствено се интензифицират акциите срещу кюрдските бунтовници. Втора съществена причина за спада в популярността на ПСР е заместването й в корупционни практики. Хората все повече оприличават сега управляващите с предишните големи политически партии (Партията на верния път, Отечествената партия, Социалдемократическата партия и други), които избирателите пратиха в историята заради корупция.

Белег за отдръпването на обикновените избиратели от ПСР е рязкото намаляване на дарените животни на сдружението „Дениз Фанари” по случай отминалия Курбан Байрям. Последното е неправителствен субект, близък до ПСР. Неговата функция е да разпределя животните, дарени от имотните турци за нуждаещите се, с цел последните също да имат с какво да почетат големия мюсюлмански празник. Запознати твърдят, че намалението е с около 75%. Като основна причина се сочи избухналият корупционен скандал, в който са били замесени част от ръководителите на въпросната огранизация в Германия. В същото време експертите считат, че значителна част от потенциалните дарения са били преориентирани към аналогичното сдружение „Мохамед Чек”, което е под контрола на армията. Тази година то излязло начело сред всички сходни формации, получавайки най-много дарения на животни, удвоявайки своите резултати в сравнение с миналата година. Статистиците дори информират, че армейският неправителствен субект е успял да разпредели около 170 хиляди жертвени животни сред нуждаещите се в Турция.

Мнозина анализатори отстояват тезата, че корупцията е основният фактор, който е пречупил мнението на турското общество по отношение на ПСР. Нещо повече, все по-чести стават скандалите за корупция около партията на Ердоган. Съвсем наскоро опозицията в парламента предизвика оставките на двама от най-близките помощници на премиера – Шаабан Дишли и Мир Денгир Фурат, обвинени в замесване в корупционни практики. Задачата на Ердоган на изборите през идния март ще бъде затруднена и от обстоятелства от субективен характер. За пръв път до него няма да е неговият бивш съратник и настоящ президент Абула Гюл, който разполага с огромен личен положителен рейтинг.

Прогнозите сочат, че ако ПСР получи резултат, по-нисък от 35% от вота на турските избиратели, ще бъдат зададени сериозни въпроси към Ердоган за характера на провежданата от него политика. Редица коментатори считат, че той трябва да изясни защо провежда политика на сближаване с армията и забавяне на реформите, които Европейският съюз изисква от турското правителство. Преди седмица Брюксел прие поредния унищожителен доклад за напредъка на Турция по пътя й към членство в организацията. В него ясно е отбелязано нежеланието на властта да ограничи мястото на армейския институт в политическия живот на страната, нежеланието да се отворят турските пристанища за корабите на Кипърската република, ограничаването на политическите права, както и нерешителните стъпки на кабинета за подобряването на положението на малцинствата в страната.ориентбг



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2