Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 29 декември 2008 г.

Антиизраелски протести


Антиизраелските протести по света продължават (ОБЗОР)

29 декември 2008 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Новата вълна от насилие в Ивицата Газа предизвика протести, не само сред водещите световни лидери, но и сред мирните граждани по света. След протестите в арабските държави вълната на недоволство се пренесе и на други места.
Във Великобритания палестински демонстранти спряха движението по една от главните улици на Лондон в знак на протест срещу израелските въздушни удари в Ивицата Газа. Около 500 души се събраха пред заграденото с бетонни блокове израелско посолство в Лондон на силно охраняваната улица “Кенсингтън палас”.
Протестиращите, обаче, се оказаха толкова много, според някои източници - около 1500 души, че скоро блокираха съседната улица “Кенсингтън хай”. Така бе спряно движението на автобусите и автомобилите по една от най-оживените търговски улици в западната част на Лондон, където се намират много посещавани магазини. Палестинци и британски мюсюлмани се събраха на “Кенсигтън хай”, пеейки “Пет, шест, седем, осем – Израел е терористична държава”.
Полицията се опитваше да контролира демонстрантите, някои от които прибягнаха към насилие. Свидетели твърдят, че някои от протестиращите са били насила отстранени, а други са били видени с окървавени лица. Един от демонстриращите е хвърлил пакет (който се е оказал книга) , а друг червена течност срещу вратите на посолството. Полицията е успяла да отдръпне тълпата, тъй като някои от хората са се опитали да преминат бариерите, оградили посолството. Протестиращите развявали палестински знамена и размахвали плакати с надписи: “Холокост в Газа” и “Няма мир, няма правосъдие”. Има задържани.
В същото време в столицата на Франция Париж стотици демонстранти излязоха по улиците, за да осъдят “терористичните” и “нехуманни” израелски бомбардировки в Ивицата Газа и да призоват за по-бързо прекратяване на конфликта.
“Случващото се е нехуманно. Не искаме никакви смъртни случаи и от двете страни, но израелската реакция е несъразмерна,” каза Джамел, алжирец, който живее във Франция. Той и още около 200 демонстранти се събраха в района на Триумфалната арка. В парижкия квартал Барбе, в който живеят много имигранти от Северна Африка, френската полиция каза, че 1 300 души са се присъединили към анти-израелски протест, на който било изгорено американското знаме.
Около 20 хил. души участваха в протести в египетските градове срещу бойните действия в Ивицата Газа, причинили смъртта на 280 палестинци. Много от протестиращите в Египет са членове на забранената организация “Братя мюсюлмани” – най-голямата опозиционна група в страната, от която произлиза радикалното движение “Хамас”.
В Иран хиляди души се събраха в центъра на Техеран, за да изразят своя протест срещу израелската операция в Ивицата Газа. Демонстрантите скандираха: „Смърт на Америка!” и „Израел трябва да бъде изтрит от лицето на Земята!”. В протестната акция се включиха правителствени чиновници, политици и военнослужещи.
Турските граждани също не останаха безмълвни срещу масовите убийства, започнали на 27 декември от Израел в Ивицата Газа. В много провинции на Турция - от източните до западните райони, гражданите масово протестираха с палестински знамена в ръце срещу Израел и подкрепиха населението на Газа. В демонстрациите участваха редица неправителствени организации с различна политическа ориентация. На протестите се изгаряха израелски знамена и се отправяха критики и към САЩ, които след убийствата в Газа обвиниха вместо Израел палестинската организация “Хамас”.
Въпреки дъжда вчера на площад Баязид в Истанбул се събраха близо 10 хиляди души, които скандираха лозунги “Палестинският народ не е сам” и “Вън убиеца Израел от Палестина”. Демонстранти изгориха чучело на американския президент Джордж Буш и израелското знаме. Левичарска група от около 2 000 души постави черен венец и чифт обувки пред сградата на Генералното консулство на Израел в Истанбул.
В столицата Анкара адрес на протестите беше районът на израелското посолство. Различни групи се събираха пред посолството в различни часове и скандираха лозунги против Израел. Някои демонстранти захвърляха обувки по сградата на посолството.
Протести имаше и в град Самсун, Централна Турция. Група от около 500 души изгори израелското знаме и по този начин изрази своя протест. В източния турски град Агръ се събраха около 200 души. В град Батман, Югоизточна Турция, хиляди граждани са събраха пред паметника на човешките права. В град Газиантеп, Югоизточна Турция, около 300 души проведоха протестна демонстрация. Остри протести срещу Израел имаше и в провинциите Съвас, Сакария и Коджаели. Жители на град Елязъг, наметнати с палестински знамена, направиха панихида в памет на загиналите в Газа, пише “Заман”. Гласове на протест имаше и в провинциите Анталия и Измир.
По- рано антиизраелски протести бяха органиизрани в Йемен, Ирак, Йордания и Дубай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2