Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 29 декември 2008 г.

Новините-от и за Турция,29.12.08 г.

"Хюриет": В Истанбул отмениха посрещането на Нова година на площад “Таксим” заради израелското нападение
29 декември 2008 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Отменено е организираното посрещане на Нова година в Истанбул заради смъртоносното нападение на Израел в Ивицата Газа, съобщава електронното издание на вестник "Хюриет". Планираната програма за тържества на площад “Таксим” на 31 декември се отменя заради последните събития в региона, се казва в съобщение на истанбулската община.
Турция осъди израелските нападения в Ивицата Газа, а премиерът Реджеп Таип Ердоган ги окачестви като нападения срещу мира.

Турция и Египет призоваха за спиране на въоръжените действия в Ивицата Газа
29 декември 2008 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и Египет призоваха за спиране на въоръжените действия в Ивицата Газа, предаде ДПА. Турският министър на външните работи Али Бабаджан заяви, че израелските въздушни удари само ще доведат до ескалиране на насилието в района.
„Ние призоваваме Израел незабавно да прекрати военните си операции в Ивицата Газа От своя страна „Хамас” не трябва да дава поводи за атака от страна на израелската армия”, каза Бабаджан след среща с египетския министър на външните работи Ахмед Абулгейт.
От своя страна Абулгейт също призова за спиране на насилието и посочи, че Египет осъжда военните действия на Израел в Ивицата Газа през последните три дни.

Продължаването на индиректните мирни преговори между Израел и Сирия е невъзможно, заяви Али Бабаджан
29 декември 2008 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продължаването на индиректните мирни преговори между Израел и Сирия, които се водят с посредничеството на Турция, е невъзможно след израелската операция в Ивицата Газа. Това заяви турският министър на външните работи Али Бабаджан след края на срещата с египетския си колега Ахмед Абулгейт, предаде АФП.
„Продължаването на преговорите при тези условия е невъзможно. Несъвместимо е да се води война, а заедно с това и мирни преговори”, каза Бабаджан.

Ученическа ваканция обявиха в пет турски провинции заради снежните бури
29 декември 2008 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ученическа ваканция е обявена за днес в пет турски провинции заради продължаващите обилни снеговалежи и снежните бури, пише вестник “Хюриет”. Това са провинциите Ескишехир, Афионхисар, Ушак, Кютахия и Коня в Централна и в Югозападна Турция. Същевременно в Източна Турция продължават силните студове. Прекъснати са пътища до 1250 населени места в района. В Истанбул са анулирани редовните курсове на бързите фериботи и на морските комети по маршрутите Бандърма-Йеникапъ и Армутлу-Бостанджъ.

Неправителствени организации в Турция изпращат помощи за Ивицата Газа
29 декември 2008 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция протяга ръка за помощ на населението в Ивицата Газа, претърпяло бруталното нападение на Израел, предава турската информационна агенция ДЖИХАН. Червеният полумесец е изпратил 250 тона хранителни продукти, достатъчни да задоволят потребностите на 150 000 души. Помощите се транспортират с 10 ТИР-а, тръгнали вчера, и се очаква да бъдат в Газа до 5 дни. Предстои изпращането на втората пратка 250 тона, предимно лекарства и медицински материали.
Дружеството “Морски фар” /станало скандално известно с водения в Германия съдебен процес за пране на пари и незаконни парични преводи към Турция включително и със сериозни подозрения за замесване на управляващата партия – бел. на “Фокус”/ е решило на първо време да отпусне 100 000 турски лири /около 100 000 лева/ и да предприеме постъпки за транспортиране в Турция на нуждаещи се от лечение ранени палестинци.
Дружеството за защита правата на човека също предприема кампания за набиране на помощи от храни и лекарства и за осигуряване на лечение в Истанбул на ранени палестинци.

“Милиет”, Турция: Кьоксал Топтан предложи название за кюрдския език в парламентарните стенограми

29 декември 2008 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатът от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ Гюлтан Къшанак отправи сериозни критики в рамките на разискванията по бюджета на Турция защо в стенограмите на парламента кюрдският език се вписва като “един неизвестен език”, пише днес вестник “Милиет”. По този повод председателят на парламента Кьоксал Топтан предложни в бъдеще вместо израза “един непознат език” в стенограмите на парламента да се вписва изразът “език, който не е турски”.

Управляващата партия в Турция ще обяви до 15 януари всички свои кандидати за кметове
29 декември 2008 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Таийп Ердоган обяви кандидатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ за кметове на 18 областни града, които ще се явят на местните избори през март 2009 г., предава Анадолската агенция. На партийно събрание вчера в анкарската спортна зала Алтъндаг Ердоган заяви, че е приключила партийната оценка на 18 от всичко 46 области и съобщи имената на кандидатите за кметове на областните градове и на някои от по-големите околийски градове. Турският премиер уточни, че имената на кандидатите за кметове на ПСР в останалите области ще бъдат оповестени най-късно до 15 януари.

“Заман”: Турция се вдигна на крак заради масовите убийства в Газа
29 декември 2008 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските граждани не останаха безмълвни срещу масовите убийства, започнати на 27 декември от Израел в Ивицата Газа, пише днес вестник “Заман”. В много провинции на страната - от източните до западните райони, гражданите масово протестираха с палестински знамена в ръце срещу Израел и подкрепиха населението на Газа. В демонстрациите участват редица неправителствени организации с различна политическа ориентация. На протестите се изгарят израелски знамена и се отправят критики и към САЩ, които след убийствата в Газа обвиняват вместо Израел палестинската организация “Хамас”, отбелязва турският вестник.
Въпреки дъжда вчера на площад Баязид в Истанбул се събраха близо 10 хиляди души, които скандираха лозунги “Палестинският народ не е сам” и “Вън убиеца Израел от Палестина”. Демонстранти изгориха чучело на американския президент Джордж Буш и израелското знаме. Левичарска група от около 2 000 души постави черен венец и чифт обувки пред сградата на Генералното консулство на Израел в Истанбул.
В столицата Анкара адрес на протестите беше районът на израелското посолство. Различни групи се събираха пред посолството в различни часове и скандираха лозунги против Израел. Някои демонстранти захвърляха обувки по сградата на посолството.
Протести имаше и в град Самсун, Централна Турция. Група от около 500 души изгори израелското знаме и по този начин изрази своя протест. В източния турски град Агръ се събраха около 200 души. В град Батман, Югоизточна Турция, хиляди граждани са събраха пред паметника на човешките права. В град Газиантеп, Югоизточна Турция, около 300 души проведоха протестна демонстрация. Остри протести срещу Израел имаше и в провинциите Съвас, Сакария и Коджаели. Жители на град Елязъг, наметнати с палестински знамена, направиха панихида в памет на загиналите в Газа, пише “Заман”. Гласове на протест имаше и в провинциите Анталия и Измир.

Анадолска агенция: Американски интерес към петролни сондажи в Черно море
29 декември 2008 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Американската петролна компания Шеврон, която иска да извършва петролни сондажи в Черно море, ще разговаря през януари с държавната турска петролодобивна компания ТПАО, предава Анадолската агенция. ТПАО вече е подписала споразумение с американската петролна компания Ексон Мобил, но гледа благосклонно към евентуално партньорство и с Шеврон с оглед както на намаляване на разходите за сондажни дейности, така и на общото споделяне на рисковете и на осъществяването на трансфер на технологии.
В навечерието на деловите разговори с американската компания Шеврон заместник генералният директор на ТПАО Вурдал Йозташ заяви, че “докато световните цени на петрола не паднат много под 30 долара на барел, сондажните дейности няма да изгубят своята привлекателност”.

“Милиет”, Турция: Първи редовен конгрес на Новата партия
29 декември 2008 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес в спортния салон Ататюрк в Анкара заседава първият редовен конгрес на Новата партия, пише вестник “Милиет”. Бившият лидер на Свободната партия Яшар Окуян оповести, че ще издигне кандидатурата на писателя и журналист Тунджай Йозкан за лидер на Новата партия. В момента Тунджай Йозкан е в затвора като обвиняем по продължаващото съдебно дело по аферата “Ергенекон”. Независимо от това Йозкан е попълнил формуляра за членство в партията, организаторите на конгреса са разгледали молбата му и най-вероятно делегатите на конгреса ще го приемат за член и ще го изберат за лидер на Новата партия, отбелязва всекидневникът.

“Хюриет”: Гневни лозунги срещу Израел на събрание в Анкара на управляващата партия
29 декември 2008 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гневни лозунги срещу Израел заради въздушните нападения над Ивицата Газа бяха издигнати на събрание в Анкара на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, на което премиерът Реджеп Тайип Ердоган обяви кандидатите за кметове на 18 големи турски града, пише днес вестник “Хюриет”. Самият Ердоган обвини Израел и заяви, че според него “бомбардирането на незащитени хора е сериозно престъпление срещу човечеството”. Думите му бяха посрещнати с одобрителни възгласи в салона и бяха скандирани гневни лозунги, в които бе заклеймен Израел, посочва всекидневникът.

Египетският външен министър пристигна в Турция за разговори във връзка със ситуацията в Ивицата Газа
29 декември 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Египетският министър на външните работи Ахмед Абулгейт пристигна в Турция за разговори с турските лидери във връзка с израелската операция в Ивицата Газа, предаде АФП.
Абулгейт ще се срещне с турския външен министър Али Бабаджан и с премиера Реджеп Тайип Ердоган. Вчера египетският външен министър обяви, че Кайро се опитва да посредничи за постигането на мир между Израел и радикалното палестинско движение „Хамас”.

“Сабах”: Самолети Ф-16 бомбардираха лагери на ПКК в Северен Ирак
29 декември 2008 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Бойни самолети “Ф-16”, излетели от Диарбекир, бомбардираха терористични огнища на територията на Северен Ирак, пише днес вестник “Сабах”. Самолетите са излетели на 27 декември към 22.00 часа от авиобаза към командването на Втора тактическа авиосила в Диарбекир и са нанесли бомбени удари по лагери на ПКК в Зап, Метина, Хинере и Хакурк, намиращи се в Северен Ирак, срещу граничната турска околия Чукурджа в провинция Хаккяри. Бомбардировката е продължила половин часq след което самолетите са се завърни невредими в авиобазата си.

ДЖИХАН: Турция изпраща самолет за лечение на ранените палестинци
29 декември 2008 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция изпраща специален самолет в Египет за лечение на ранените палестинци при въздушните удари на Израел в Ивицата Газа, предава информационната агенция ДЖИХАН. Със самолета ще бъдат доставени хуманитарни помощи, лекарства и медицински материали и петчленен лекарски екип. След оказване на първа помощ на ранените палестинци лекарският екип ще прецени на място и при необходимост част от ранените ще бъдат транспортирани до Анкара за по-нататъшно лечение.
Осигуряването на лечение на ранени палестинци е било обсъдено вчера в министерството на здравеопазването на Турция на координационно съвещание под председателството на първия заместник министър проф. д-р Нихат Тосун и с участието на представители на външно министерство, на Турската агенция за сътрудничество и възстановяване /ТИКА/ към Министерския съвет, на Генералната дирекция за управление при бедствени ситуации и на Червения полумесец.

Турция предприема дипломатически инициативи във връзка с кризата в Ивицата Газа
29 декември 2008 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция предприема усилени дипломатически инициативи във връзка с нарастването на напрежението в ивицата Газа, предава Анадолската агенция. В официално съобщение на турското външно министерство се посочва, че в рамките на тези инициативи президентът Абдуллах Гюл, премиерът Реджеп Тайип Ердоган и министърът на външните работи Али Бабаджан в телефонни разговори със свои колеги от страни в района и извън района, както и с ръководители на международни организации, са изразили дълбокото си безпокойство от нарастването на напрежението и засилването на кризисната обстановка.
В телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун премиерът Ердоган е поискал израелската военна операция незабавно да бъде прекратена и ООН активно да се намеси, за да осигури достигането на хуманитарните помощи до населението в Газа. Ердоган е говорил и с генералния секретар на Организацията Ислямска конференция /ОИК/ Екмеледин Ихсаноглу, като е предложил спешно да се свика извънредна среща на министрите на външните работи на страните-членки на ОИК за обсъждане на събитията в Ивицата Газа.

Турски печат: Кандидатът на управляващата партия за кмет на Анкара отново не беше оповестен
29 декември 2008 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Подготовката за местните избори през март 2009 г. и оповестяването на кандидатите на основните политически партии за кметове на големите градове са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” извежда на централно място топ новината, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е оставил за тази седмица оповестяването на кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ за кмет на столицата Анкара. “Сабах” също обръща внимание, че премиерът е оповестил кандидатите на ПСР за кметове на 18 големи турски града, но кандидатът на управляващите за кмет на Анкара очевидно ще стане известен през новата година. Въпросът с кандидатурата за кмет на турската столица ще бъде обсъден и ще бъде взето решение на заседание на Централния изпълнителен комитет на ПСР, което ще се състои през тази седмица. “Хюриет” пише, че Ердоган отново не е назовал името на сегашния кмет на Анкара Мелих Гьокчек като кандидат на управляващите за следващ кмет и директно заключава, че премиерът определено не го включва сред успешните кметове на ПСР.
“Милиет” подчертава позицията на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал, че предстоящите местни избори може дори да свалят от власт сегашното управление в страната. “Заман” също се спира на предизборните изяви на лидера на НРП Дениз Байкал и цитира предупреждението му към премиера Ердоган, че иска на всяка цена да спечели и изземе от НРП градовете Трабзон и Измир, но на изборите “ще си получи заслужения урок”.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON DEC 29
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Dec. 29, 2008. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON DEC 29

HURRIYET
-- RADIO BROADCAST IN ARMENIAN LANGUAGE IN FEBRUARY
After signing a cooperation agreement with Armenian State Television, Turkish state-run Radio and Television Corporation (TRT) will start radio broadcasting in the Armenian language as of February. Moreover an internet web-site will be opened and a television broadcast will start within a year.

-- GREAT ANGER EVERYWHERE
Prime Minister Tayyip Erdogan, speaking at his Justice and Development Party (AKP)'s meeting, said, "bombing innocent civilians is a crime against humanity" while commenting on the bomb attack in Palestine. Upon his words, all the people in the hall shouted the slogan, "God damn Israel". Rallies were organized in various regions of Turkey to protest Israel.


Hurriyet

More

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2