Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 25 октомври 2008 г.

На ръба на изпушването

Етническата пиромания е по-опасна от кризата и бомбата в Кремиковци
Руслан ЙОРДАНОВ

Докато светът се диви на банкрута на "Лемън Брадърс", който отприщи апокалипсис в световните финанси, ние се зверим на Галеви Брадърс. През тези дни медиите на планетата е добре да последват примера на тютюневите концерни и да се продават с големи надписи: "Гледането (слушането, четенето) убива!" и "Пазете децата". За да съхранят и малкото останало психическо здраве на публиката.
Статистиката сочи, че през октомври стават най-много катастрофи и самоубийства. А останалите вести, които ни заливат, биха накарали и най-ведрият непукист да се втурне за "застраховка живот". Чакаме да останем без парно и топла вода насред зимата заради затъналите в дългове топлофикации. Синдикатите пък напълно сериозно предупреждават, че ако "Кремиковци" спре работа аварийно, ще гръмне. В София ви е трудно да избягате, особено ако сте в задръстване на път за работа. През пролетта софиянци вече преживяха генералната репетиция за избухването, когато една утрин 200 тона боеприпаси се взривиха край Челопечене.
Дори случайно да ни размине вдигането на столицата във въздуха, политиците са готови да ни уредят апокалипсис
Версията как сив вълк гони да изяде Волен Сидеров е като кавър версия на "Червената шапчица". Много по-стряскащи са вайканията на опозицията, че в ДПС гърмят на месо и пъхат предсмъртни писма в джобовете.
Генерали от запаса трескаво вещаят етнически конфликти, които палят България. Развинтените фантазии вече виждат как баби крият бомби в шалварите, а ходжи зареждат картечници по минаретата.
Край Костов и Сидеров, които от години цакат с антитурската карта, вече има цял хор. Изглежда, след неуспешните напъни да бутне кабинета предсрочно, опозицията съвсем се отказа да предлага каквато и да е политика, освен да развява плашилото на етническия конфликт.
Сатанизирането на Доган и ДПС вече излиза извън рамките на здравия разум. Досега движението няколко пъти е пребивавало в опозиция - при Виденов и при Костов, но никога не е насърчавало каквито и да е проблеми в смесените райони. Нещо повече, Сокола е един от създателите на етническия модел, благодарение на който България избегна касапница, подобна на тези, които се случиха в Босна и Косово. Мирното съжителство на християни и мюсюлмани в крайна сметка бе едно от най-важните условия за приемането на България в НАТО и Евросъюза.
В момента опозицията се гмурка лековато в истерията на крайния национализъм
смятайки, че ще спечели повече гласове на изборите, като си поиграе със страховете на хората. Поведението им е особено безотговорно и на фона на възхода на крайнодесните сили в цяла Европа, които възродиха ксенофобската реторика и свободно раздухват антиислямски настроения. Кампанията на ГЕРБ, "Атака" и ДСБ едва ли ще предизвика етнически конфликт в България, където гражданите неведнъж са доказвали, че притежават далеч повече здрав разум, отколкото политиците. Режисираната истерия цели по-скоро да ни върне във времената на хаос и нестабилност, когато мутрите се разпореждаха от името на държавата, а хората трепереха от ужас.
Дали това ще се случи, зависи от всички нас.

стандарт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2