Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 25 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-25.07.2009 г. !

Избори в северната част на Ирак...

Днес в северната част на Ирак се провеждат избори...

Posted 25.07.2009 09:33:12 UTC

Updated 25.07.2009 09:33:12 UTC

Днес в северната част на Ирак се провеждат избори за определяне на регионалния премиер и членовете на регионалния парламент. В изборите, Иракската Кюрдска Демократическа Партия водена от Барзани и Иракския Кюрдски Патриотичен Съюз виден от Талабани участват с обща листа. Главен съперник на тази коалиция в изборите е нова партия на име Движение за Промени. Лидерът на движението Нечирван Мустафа обвини Барзани и Талабани в корупция, злоупотреба със служебните пълномощия и лошо управление.
Според някои наблюдатели Движението за Промени може да лиши и двете кюрдски партии от мнозинство в регионалния парламент.
-
Заседание на тристранния механизъм...

Наближава последният етап във водените от дълго време насам преговори между Турция, САЩ и Ирак...

Posted 25.07.2009 09:36:49 UTC

Updated 25.07.2009 09:36:49 UTC

Наближава последният етап във водените от дълго време насам преговори между Турция, САЩ и Ирак по въпроса за ликвидирането на присъствието на терористичната организация ПКК в северната част на Ирак.
Отбелязва се, че с присъединяването към този тристранен механизъм и на регионалната кюрдска администрация в северната част на Ирак, са постигнати съществени резултати в процеса на ликвидиране на ПКК.
Совалковата дипломация с Багдат на министъра на външните работи Ахмед Давутоглу започна да дава положителни резултати.
Премиерът на Ирак Нури Ел Малики даде очакваната подкрепа за прочистването на планинския район в северната част на Ирак от терористи. Багдатската администрация поиска и кюрдската администрация да бъде убедена, за да може да бъдат предприети активни действия срещу терористите.
Насроченото за вторник заседание в Анкара на тристранния механизъм е с голямо значение. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай отбеляза, че в дневния ред на заседанието са включени само въпроси засягащи борбата с тероризма и подчерта, че този въпрос ще бъде обсъден всестранно.
-


Турски командоси заловиха пирати...

Турски командоси проведоха операция срещу пиратски кораб в Аденския Залив...

Posted 25.07.2009 09:49:11 UTC

Updated 25.07.2009 09:49:11 UTC

Турски командоси проведоха операция срещу пиратски кораб в Аденския Залив. По време на операцията бяха заловени петима пирати.
В региона се намират две турски фрегати за борба с пиратите. Двете фрегати ескортираха до днес много търговски кораби и предотвратиха нападението на морски пирати срещу кораби от редица страни.
-
Давутоглу посети областта Санджак...

Давутоглу посети заедно с министъра на външните работи на Сърбия Вук Йеремич областта Санджак...

Posted 25.07.2009 09:45:39 UTC

Updated 25.07.2009 09:45:39 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу предприе инициатива за смиряването на лидерите на двете бошняшки партии в областта Санджак в Сърбия.
Давутоглу посети заедно с министъра на външните работи на Сърбия Вук Йеремич областта Санджак, населявана от многобройно бошнашко население. Той стана първият турски външен министър посетил тази област.
Давутоглу смири лидерите на Санджакската Демократическа Партия Лиаич и лидера на Санджакската Партия на Демократичното Действие Сюлейман Углиянин, които същевременно поемат министерски постове в сръбското правителство.
Давутоглу подчерта, че Балканите са техен общ дом и всички жители на този регион споделят обща съдба. Давутоглу съобщи, че сръбската администрация е предложила в Белград да блъде открит Ислямски Културен Център. В изявлението си за кореспондента на Турското Радио и Телевизия Давутоглу каза че Туpция носи историческа отговорност за всички народи на полуострова и специално за народите, които не са прекъснали културните си връзки с Турция и че ще направят това което изисква тази отговорност.
-
Преглед на турския печат 25.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 25 юли 2009 година.

Posted 25.07.2009 11:43:40 UTC

Updated 25.07.2009 11:43:40 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с операцията осъществена от турския контингент в залива Аден..

Вестник Стар в новината със заглавие „Операция от турските военнослужещи срещу сомалийските пирати” съобщава, че в изявлението направено от Генералния Щаб на Турция се казва, че след подаден сигнал за помощ в 9:55 часа турските командоси са организирали операция, по време на която са обезвредени сомалийските пирати.

Вестник Сабах в новината по темата пише, „Турската фрегата Гедиз след като се доближила до катера на пиратите отправила призив да се предадат. Морските пирати отказали да се подчинят в отговор, на което турските командоси отрили огън, качили се на катера и обезвредили пиратитие”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Голям съюз на Балканите” предава, че посещението на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу в Балград е станало сцена на „чудодейния” възход на отношенията между Турция и Сърбия и че двета страни като главни актьори в региона са взели решение да работят за стабилността на Европа. Вестникът отбелязва, че вследствие на посещението на Давутоглу в Белград, отношенията между Турция и Сърбия, които по време на войната в Босна и след решението на Косово за независимост бяха сведени на най-ниско ниво са били разгърнати в „стратегически съюз”. В новината се отбелязва, че външният министър на Сърбия Вук Йеремич е казал, „Стабилитета на Балканите не може да бъде обезпечен без помощта на Турция”.

Вестник Ватан съобщава, че списание „Икономист” е изкарало на яве два успеха на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу. Вестникът предава, че списание „Икономист” в анализ относно Давутоглу е изкарал на яве две събития. Вестникът предава, че списанието е посочило, че през последно време Турция е започнала да води активна политика в региона и че по време на следизборната криза в Иран, Турция е осъществила посредничество между Великобритания и Иран. Според списанието 9те служители на посолството на Великобритания в Иран, които бяха задържани с довода, че подстрекават инцидентите в Техеран, бяха освободени с посредничеството на Турция. „Икономист” пише, че иранските дипломати, които бяха арестувани през 2007ма година в Ирак от американците са били освободени в началото на този месец отново благодарение на дипломатическия талант на Турция.

Вестник Заман съобщава, че днес в Северен Ирак се провеждат избори за избиране на членовете на регионалния парламент и на президент. В новината се отбелязва, че се изпитва безпокойство привържениците на опозицията да не започнат протести след изборите.

Вестник Заман пише, че на 15-16 август в Чикаго ще бъде осъществен фестивал на турската култура. В новината се отбелязва, че в рамките на фестивала американците ще имат възможността да се запознаят не само с културата на Турция, но и на някои турски републики.
-
VOT Слушай новини на Български




25.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




25.07.2009
-
Турция, Ирак и САЩ ще обсъдят мерки срещу кюрдските бунтовници

25 юли 2009 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Високопоставени политически и военни лидери на Турция, Ирак и САЩ ще се срещнат в Анкара във вторник, следващата седмица, за да обсъдят обща стратегия за справяне с кюрдските бунтовници от радикалната групировка ПКК, предаде АФП. Анонимен източник уточни, че на срещата ще бъдат обсъдени начините за сътрудничество срещу тероризма, които включват и обмяна на разузнавателни данни. Домакин на заседанието ще бъде турският министър на вътрешните работи Бешир Аталай, американската страна ще бъде представена от високопоставен военен командир, базиран в Ирак, а властите в Багдад ще изпратят министъра по националната сигурност Ширван Уаели, начело на делегация от 20 иракски официални представители.
Преговорите ще се състоят на нивото на тристранна комисия между Ирак, Турция и САЩ, които взеха решение за общи действия срещу сепаратистите от Кюрдската работническа партия (ПКК) миналия ноември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2