Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 22 юни 2009 г.

Ялчън Ерджан,бе застрелян с 3 куршума в гърба !

Приключи второто разследване за стрелбата срещу турски рибари !

Доротея Дачкова

Военната прокуратура в Сливен е на път да приключи за втори път разследването срещу граничаря Михаил Цонков. На 17 април м.г.

Той участва в стрелбата срещу турските рибари край Резово, при който един от тях -

Ялчън Ерджан, бе застрелян с 3 куршума в гърба.

Експертизата, поръчаната преди около половин година, е готова и се очаква до края на месеца наблюдаващият прокурор да се произнесе по делото, научи "Сега".

След стрелбата Цонков бе обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост поради "незнание и немарливо изпълнение на занятие".

Според НК такова престъпление се наказва с до 5 г. затвор.

Тъй като полицаят е оказал помощ на пострадалия, наказанието пада до 3 г. Военните магистрати имаха съмнения и за умишлени действия на полицая, но през октомври сливенските военни прокурори прекратиха делото, като приеха, че става дума за случайно деяние. Сливенският военен съд потвърди постановлението им, но Военно-апелативният съд върна делото, защото реши, че актовете на магистратите не са мотивирани.

"Не е мотивирано постановлението, когато вместо анализ на конкретни доказателства прокурорът излага общи и шаблонни изрази", посочиха тримата апелативни съдии. Те наредиха да се направят допълнителни медицинска и балистична експертиза и в кориците на делото да влязат оригиналните списъци с личните подписи на служителите, инструктирани за безопасна употреба на оръжие.

ПОДКРЕПА

След инцидента Цонков получи мощна подкрепа от бургаската общественост и бе обявен за почетен гражданин. "Неприемливо е държавата да наказва служители за това, че са изпълнили своя служебен дълг", бе позицията на бургазлии.

Мнение на читател на вестник "Сега":

anacephal

22.6.2009 г. 01:21:07


Да застреля някого три пъти в гърба не може да бъде служебно задължение на никой служител в държава в която няма смъртно наказание. Няма как да е и "по непредпазливост". Вероятно е било в резултат на афект и моментно умопомрачение, което може да е смекчаващо вината обстоятелство, но в никакъв случай не е оправдание. Още по-малко повод за обявяване за "почетен гражданин". Впрочем, в държава където Христо Стоичков може да е "мъж на годината" всичко е възможно..

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2