Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 22 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-22.06.09 г.

Помощи от Турция за Тузхурмату...

23ма от иракските граждани ранени по време на бомбеното нападение в градчето Тузхурмату бяха транспортирани тази сутрин със самолет в Турция...

Posted 22.06.2009 10:06:10 UTC

Updated 22.06.2009 10:06:10 UTC

23ма от иракските граждани ранени по време на бомбеното нападение в градчето Тузхурмату близо до град Киркук бяха транспортирани тази сутрин със самолет линейка на лечение в Турция.
Със самолета за Тузхурмату бяха изпратени и 12 тона помощи-палатки, одеяла, хранителни продукти и кухненски пособия.
Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу заяви, че Турция винаги е оказвала незабавна помощ на Ирак. Давутоглу изказа съболезнованията на турския народ и подчерта, че Турция винаги ще бъде рамо до рамо с иракския народ.
-
Жертвите в Иран растат...

Съветът на пазителите на конституцията призна отчасти твърденията за фалшифициране на изборните резултати...

Posted 22.06.2009 10:02:48 UTC

Updated 22.06.2009 10:02:48 UTC

След кървавите събития в Иран по време на които загинаха 21 души, опозиционният ирански лидер Мир Хюсеин Мусави отново призова привържениците си да организират протестни демонстрации.
Той призова привържениците си да организират кортежи със свещи и факели в памет на убитите иранци и автомобилите да се движат със запалени фарове.
Мусеви поиска изборите да бъдат подновени и призова силите за сигурност да не се възползват от сила срещу демонстрантите.
Участието в демонстрацията днес следобед е с голямо значение като показател за развоя на събитията.
След демонстрациите преди два дена по време на които бяха убити десет души, вчера в столицата Техеран цареше затишие. Организирани бяха демонстрации с участието на ограничен брой хора, но във вечерните часове, гражданите излязоха на балконите и терасите на жилищата си, подобно на вълненията по време на ислямската революция през 1979та година.
Иранското държавно радио оповести, че за първи път от изборите от 12ти юни, столицата е прекарала една сравнително спокойна нощ.
Същевременно Съветът на пазителите на конституцията призна отчасти твърденията за фалшифициране на изборните резултати. Говорителят на съвета отбеляза че в 50 от общо 366те изборни региона, бюлетините в изборните урни са се оказали повече в сравнение със зарегистрирания брой избиратели. Същевременно съветът отбеляза, че това няма да се отрази на крайния резултат от изборите.
В Иран, избирателите които са на път, може да подават гласове в най-близкия до тях изборен център.
Иранското вътрешно министерство подчерта, че демонстрантите са подстрекавани от западните страни и че в страната има тайни агенти провокатори работещи за британските сектерни служби. Разпространяват се новините, че е възможно посланниците на западните страни в Техеран да бъдат обявени за Персона Нон Грата.
Междувременно бяха освободени родствениците на бившия президент на Иран Хашими Рафсанджани, който подкрепя Мусави.
Мусави иска да бъдат освободени всички арестувани привърженици на опозицията.
-
Нужни са взаимни стъпки...

Давутоглу заяви, че за разгръщането на турско-арменските отношения е необходимо и двете страни да предприемат стъпки на добра воля..

Posted 22.06.2009 10:00:30 UTC

Updated 22.06.2009 10:00:30 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу заяви, че за разгръщането на турско-арменските отношения е необходимо и двете страни да предприемат стъпки на добра воля в тази насока.
Външният министър Давутоглу разговаря на вечеря в Истанбул с министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мемедяров.
В изявлението, което направи след вечерята Давутоглу каза, че са обсъдили с Мемедяров двустранните отношения, регионалните проблеми и процеса на преговори между Азербайджан и Армения.
Давутоглу заяви, че целта им е установяването на траен мир и стабилитет в Кавказкия регион и че за целта е необходимо всички страни да предприемат взаимни и с добра воля стъпки.
В отговор на въпрос засягащ следизборните събития в Иран Давутоглу подчерта, че тази страна е с голямо значение за Турция и вярва, че вътрешните проблеми ще бъдат разрешени по подходящ начин.
-
Терористите трябва да оставят оръжието...

Борбата ще продължи докато терористите не останат принудени да оставят оръжието...

Posted 22.06.2009 10:09:54 UTC

Updated 22.06.2009 10:09:54 UTC

Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг заяви, че докато терористите продължават да носят оръжие, ще е погрешно становището, че проблемът с тероризма може да бъде разрешен посредством икономически, социални и културни мерки.
Генерал Башбуг произнесе слово на започналия в Истанбул семинар за адмирали и генерали "Път на Коприната-2009".
Той подчерта, че от 25 години насама Туpция воюва с терористичната организация ПКК и каза, че целта им е да бъде постигнат успех в тази борба с терористите и с техните поддръжници.
Той посочи, че тероризмът няма да бъде прекратен само посредством културни, икономически и социални мерки и че основният път е терористите да бъдат принудени да оставят оръжието, като подчерта, че това ще изисква дългосрочна борба.
Генерал Башбуг отбеляза, че успехът в борбата с тероризма ще бъде постигнат посредством координиране на социалните, икономическите и културни стъпки със стъпките на международната арена.
На семинара присъстват военни представители от страните членки на НАТО, на ЕС и на ООН.
Семинарът ще продължи два дена.
-
Гюл ще отпътува за Китай...

Президентът Абдуллах Гюл ще отпътува утре на посещение в Китайската Народна Република...

Posted 22.06.2009 09:58:25 UTC

Updated 22.06.2009 09:58:25 UTC

Президентът Абдуллах Гюл ще отпътува утре на посещение в Китайската Народна Република. По време на разговора с китайския държавен лидер Ху Жинтао ще бъдат обсъдени всички аспекти на двустранните отношения.
Ще бъде напарвена преценка на възможностите за укрепване и разгръщане на двустранното сътрудничество и ще бъдат обменени мнения и становища по регионални и международни въпроси.
Очаква се по време на посещението да бъде организирано заседание на турско-китайския делови форум и да бъдат подписани договори целящи подготовката на юридическата основа за разгръщане на двустранните отношения.
По време на посещението, което ще продължи до 29ти юни, президентът Гюл ще бъде придружаван от вице-премиера Али Бабаджан, държавния министър Зафер Чаалаян и министъра на вътрешните работи Бешир Ататалай.
-
Преглед на турския печат 22.06.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 22 юни 2009 година.


Posted 22.06.2009 11:40:58 UTC

Updated 22.06.2009 11:40:58 UTC
Bестник Йени Шафак в новината със заглавие „Членството на Турция в ЕС е наша стратегическа цел” съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу в интервю за германското списание „Дер Шпигел” е казал: „Членството на Турция в ЕС е нашата най-важна стратегическа цел”. В новината пише „Членството на Турция в ЕС е не само част от външната политика, но така също е свързано с историята на Турция. Още през 19 век с Османската политика на реформи до днес лицето на Турция е насочено към Европа. Турция е не само европейска страна, но същевремонно и Азиатска, Средиземноморска, Кавказка, Черноморска и Близкоизточна страна”. В новината се отбелязва, че Давутоглу е казал, че това не представлява проблем от гледна точка на Европа, а напротив Турция, която обезпечава стабилността в региона ще бъде в помощ на ЕС”.

Вестник Хабер Тюрк в новината във връзка със следизборното напрежение в Иран пише: „Според официалните данни в безредиците възникнали след оповестяването на резултатите от президентските избори в Иран от 12ти юни загинаха 21 и бяха ранени стотици души”.

Вестник Стар съобщава, че Мир Хюсеин Мусави, който бе един от кандидатите за президентския пост в изборите в Иран в изявление след развоя на събитията е казал, че нямат никаква връзка с подстрекателските групи участващи в протестните демонстрации и е привикал привържаниците си към „безмълвни протести”.

Вестник Джумхуриет предава, че в изявлението си Мусави е казал: „В протестните демонстрации искам от привържениците си да не прибягват към насилия и да действат по-въздържано. Очаквам от силите за сигурност да не прибягват до действия, които може да предизвикат непоправими щети. Подобни масови арести ще доведат до скъсване на връзките между обществото и въоръжените сили на страната”.

Вестник Ватан съобщава, че бившият президент на Иран Мухамед Хатеми е казал „Обезпокоен съм от нарастващия с всеки изминал ден контрол на армията и силите за сигурност в страната”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Ще спечелят 18 милиарда долара” пише, „Въпреки икономическата криза турската цивилна авиация продължава да расте. Секторът се подготвя за нови инициативи с международните си сътрдници. Министърът на транспрота на Турция Бинали Йълдъръм даде старт на проекта за „Регионално сътрудничество”. Вестникът предава, че с поставянето в изпълнение на проекта Турските авиокомпании ще навлязат в пазар възлизащ на 18 милиарда долара. В новината се отбелязва, че министър Йлдъръм е отбелязал, че първия етап на проекта обхваща страните от грлупата Д-8, чието население възлиза на 1 милиард души.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Турски техник от Субару постигна европейски рекорд” отбелязва, че на конкурса за автотехници организиран от Субару-Европа в Белгия техникът на фирмата Субару-Турция е постигнал европейски рекорд в категорията “No engine Start” като е установил и ремонтирал повреда за 4 минути и 30 секунди.
-
VOT Слушай новини на Български




22.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




22.06.2009
-
Демокрацията в Турция не е разклатена и няма напрежение между институциите, каза турският премиер Ердоган
22 юни 2009 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция не води дискусия за същността и функционирането на демокрацията в страната и няма напрежение, предизвикано от публикуван в медиите план за сваляне на правителството, заяви премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише електронното издание Хабертюрк. На прием за европейските посланици в Анкара Ердоган изтъкна, че не може да се говори за противопоставяне и напрежение между институциите, а точно обратното, Турция е единна срещу незаконните сценарии, насочени срещу демокрацията и върховенството на закона. Според турския премиер публикациите в някои европейски медии, че демокрацията в Турция е разклатена не отговарят на истината. Той посочи, че упълномощените институции разследват дали публикуваният план срещу правителството на Партията на справедливостта и развитието е истински или е фалшификат. „Целият турски народ, от медиите и гражданските организации до политическите партии са обединени в защита на демокрацията и това е показател за нейната зрялост, за равнището й на съвременните цивилизационни стандарти”, подчерта Ердоган.

АФП: Турският премиер разкритикува ЕС
22 юни 2009 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че европейската враждебност срещу стремежа на Анкара към членство е причинила „сериозна ерозия” в ентусиазма в Турция относно присъединителния процес, предаде АФП.
„Усилията на Турция (за реформи) съвсем не са намалели…Но определени кръгове в ЕС подготвиха почвата за сериозна ерозия в обществения ентусиазъм и консенсус” за присъединяването към ЕС, заяви Ердоган на среща на посланиците на страните от блока в Анкара.
„Нито една страна няма да спечели като направи членството на Турция проблем на вътрешната си политика…Подобна стъпка ще навреди на отношенията между ЕС и Турция в средносрочен и дългосрочен период”, заяви Ердоган.

Председателят на турския парламент е на посещение в Русия
22 юни 2009 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан е на официално посещение в Русия начело на парламентарна делегация, съобщава Анадолската агенция.
Програмата на визитата включва срещи на Топтан с председателите на двете камари на руския парламент Борис Гризлов и Сергей Миронов. Кьоксал Топтан ще посети и гроба на прочутия турски поет Назъм Хикмет в Новодевическото гробище в Москва, отбелязва агенцията.
Посещението на турската парламентарна делегация е до 24 юни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2