Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 21 юни 2009 г.

Новините от и за Турция-21.06.2009 г.

Открит бе новият музей на Акропола...

Вчера с церемония бе открит навият Музей на акропола в столицата на Гърция Атина...

Posted 21.06.2009 09:49:18 UTC

Updated 21.06.2009 09:49:18 UTC

Вчера с церемония бе открит навият Музей на акропола в столицата на Гърция Атина. Строежът на новия музей продължи 11 години и възлезе на 130 милиона евро.
На церемонията присъстваха 300 видни световни държавници, политици и дейци, като председателя на комисията на ЕС Хосе Мануел Барозу и генералния директор на Юнеско Коичиро Матсуура.
Премиерът Ердоган не присъства на церемонията поради здравословни причини.
Новият музей е изграден на площ от 25 хиляди квадратни метра и е 10то кратно по-голям от стария музей.
Фасадата на музея е от стъкло и посетителите имат възможността да разгледат експонатите на дневна светлина.
Отпечатък на церемонията постави отправеното от Гърция към Великобритания искане за обратно предаване на отвлечените останки от Пантеона.
Великобритания не предявява желанието да върне останките на Пантеона.
Две трети от руините на Пантеона се намират във Великобритания.
-
Призив към иракските тюркмени за единство...

Вице-президентът на Ирак Адил Абдулмехди и премиерът Нури Ел Малики призоваха иракските тюркмени към солидарност и едиство...

Posted 21.06.2009 09:44:14 UTC

Updated 21.06.2009 09:44:14 UTC

Вице-президентът на Ирак Адил Абдулмехди и премиерът Нури Ел Малики призоваха иракските тюркмени към солидарност и едиство, за да могат те да придобият законните си права и да поемат активно участие в политическия живот на страната.
Малики бе почетен гост на проведената вчера в столицата на Ирак Багдат конференция на тема "Ролята на тюркмените в нов Ирак".
Малики отбеляза, че поради давлението на режима на Баас, иракските тюркмени са останали принудени да променят етническата си принадлежност и подчерта, че е настъпило време, за да бъде сложен край на проблемите на иракските тюркмени, които са направили големи пожертвования в името на Ирак.
Вице-президентът на Ирак Адил Абдулмехди каза, че въпреки, че са подложени на сегрегация, иракските тюркмени остават верни граждани на Ирак и ги призова към единство и сплотеност.
На конференцията присъстваха тюркменски представители от "Шитския Съюз", от организацията "Движение за Тюркменска вярност" и от партията "Тюркменели", но не участваха представители от "Иракския Тюркменски Фронт" и от някои други тюркменски организации.
-
Вълненията в Иран продължават...

Вълненията в Иран продължават...

Posted 21.06.2009 09:46:59 UTC

Updated 21.06.2009 09:46:59 UTC

Вълненията в Иран продължават. Иранската държавна телевизия съобщи, че по време на вчерашните демонстрации са били убити още 13 души, че демонстрантите са подпалили две бензиностанции и са атакували един военен пост.
Държавната телевизия отбеляза, че по време на нападение на въоръжени с тояги маскирани нападатели в една джамия, са загинали някои от намиращите се в джамията граждани.
Иранският външен министър Манучехр Мюттеки окачестви изявленията на британски служители във връзка с изборните резултати като "Намеса във вътрешните работи на Иран". Той каза, че Британия от дълго време насам прави изявления във връзка с президентските избори и че в навечерието на изборите в страната са пристигнали лица имащи връзки с британските секретни служби.
Мюттеки отправи критики и по адрес на Франция и Германия.
В писменното изявление на иранското външно министерство се отбелязва, че разпространявайки недостоверни новини, ББС и Радио Гласът на Америка дават насока на демонстрантите и раздухват безредиците. Тези две медийни организации бяха окачествени като щаб ръководещ демонстрантите в Иран.
Председателят на иранския парламент Али Лариджани разкритикува подкрепата, която някои от членовете на Комитета на пазителите на конституцията са оказали на определени кандидати в президентските избори.
Същевременно в Иран бяха арестувани членовете на една намираща се зад граница опозиционна организация.
Членовете на тази група бяха обвинени в терористични акции, като подпалване на автомобили и автобуси и нанасяне вреда на държавното имущество.
Иранската държавна телевизия съобщи, че членове на опозиционната организация "Борците на Народа", след етап на военно обучение в Ирак, проникват на иранска територия и че дейността им се контролира и насочва от командния център на организацията намиращ се във Великобритания.
-
Експлозия в Киркук...

По време на нападение вчера с кола бомба в градчето Тузхурмату близо до тюркменския град Киркук загинаха 72ма души...

Posted 21.06.2009 09:42:06 UTC

Updated 21.06.2009 09:42:06 UTC

По време на нападение вчера с кола бомба в градчето Тузхурмату близо до тюркменския град Киркук загинаха 72ма души. Съобщено бе, че всички загинали са иракски тюркмени.
По врема на нападението са били ранени над 200 души и са пострадали тежко много жилища. Продължават издирвателно-спасителните дейности в руините на разрушените от експлозията жилища.
Засега никой не пое отговорността за нападението. Президентът на Ирак Джелял Талабани и Турция осъдиха бомбеното нападение.
Министерството на външните работи на Турция съобщи, че ще бъдат изпратени самолети линейки за оказване на помощ на ранените.
Президентът на Ирак Джелял Талабани осъди тероризма и каза, че целта на терористите този път са били невинни тюркмени.
-
Преглед на турския печат 21.06.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 21 юни 2009 година.

Posted 21.06.2009 11:42:38 UTC

Updated 21.06.2009 11:42:38 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка със следизборното напрежение в Иран и кървавото нападение в Киркук.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Зелен бунт” пише, че са били нанесени два удара на авторитет на Хаманей, който е приеман за непоклатим и който заплашва с кръвопролития ако не бъде сложен край на протестите на реформистите в Иран. Вестникът отбелязва, че първия удар е бил нанесен от хилядите демонстранти изсипали се по улиците, а втория от реформисткия лидер Мусеви.

Вестник Миллиет публикува новината по темата със заглавието „Напрежението в Иран ескалира” и съобщава, че полицията е нападнала с палки групите стекли се по улиците въпреки забраната, осъществен е бил опит за нападение срещу гроба на Аетуллах Хумейни и полицията е разпръснала със сълзотворен газ тълпата насъбрала се пред Университета Техеран.

Вестник Ватан предава, че духовния лидер Хаманей е заплашил „Всеки, който излезе по улиците е противник на режима и ще си търпи последиците”, но че това не е било достатъчно за да спре реформистите в Иран.

Вестник Джумхуриет съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама е акцентувал, че трябва да се окаже уважение на свободата на мисълта и че САЩ е на страната на всеки, който се възползва от това свое право.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Кърваво нападение срещу тюркмените в Киркук” пише, че по време на вчерашното нападение камикадзе осъществено с коли-бомби до джамия в градчето Тазехурмату свързано към Киркук са загинали 72ма души всички от които тюркмени.

Вестник Сабах публикува новината по темата със заглавието „Кърваво нападение след обедния молебен” съобщава, че нападението е било осъществено часове след като иракския премиер Нури Ел Малики е казал, че решението на САЩ да изтегли до края на месец юни силите си от иракските градове трябва да бъде посрещнато като голяма победа.

Вестник Стар предава, че Външното министерство на Турция е посочило, че отдава голямо значение на мирното съжителството на различните етнически групи в тюркменския град Киркук и че заклеймява това грозно нападение.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Останаха броени дни до живота без цигарен дим” отбелязва, че на 19 юли 2009 година във всички закрити помещения в страната ще взлезе в сила забрана за тютюнопушеното, с което се цели да бъде защитено правото на непушачите и обезпечаване на по-здравословна среда за идните поколения”.
-
VOT Слушай новини на Български




21.06.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




21.06.2009

-
Турски траулери са задържани в Алжир заради нелегален улов на риба тон
21 юни 2009 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Алжир. Властите в Алжир обявиха днес, че са задържали три турски траулера и един алжирски съд заради нелегален улов на повече от 200 тона риба тон, предаде АФП.
Екипажите на корабите са били заловени докато са прехвърляли живите риби от турските съдове към алжирския кораб.
Трите турски съда са задържани в пристанището Аннаба, а алжирският кораб е в Бухарун, западно от Алжир.
Международната комисия за опазване на рибата тон в Атлантическия океан свали годишните квоти за улов на вида до 22 хил. тона през 2009 г., спрямо 28 500 тона за 2008 г. Квотата на Алжир възлиза на 800 тона годишно.
Живите риби ще бъдат върнати в океана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2