Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 19 май 2009 г.

Новините от и за Турция-19.05.2009 г.

Армения наруши примирието

Вчера арменската страна наруши примирието по фронтовата линия между Азербайджан и Армения.

Posted 19.05.2009 10:53:37 UTC

Updated 19.05.2009 10:53:37 UTC

Вчера арменската страна наруши примирието по фронтовата линия между Азербайджан и Армения. В резултат на огъня открит от арменска страна загина един азербайджански военнослужещ и друг бе ранен.

С това броят на убитите през тази година от арменците азербайджански военнослужещи се покачи на 5.

Арменската окупация на 1/5 от териториите на Азербайджан продължава.
-
Днес е 19ти май...

Днес в цялата страна, външните представителства на Турция и в ТРСК се организират тържествени церемонии по случай 19ти май...

Posted 19.05.2009 09:46:04 UTC

Updated 19.05.2009 09:46:04 UTC

Днес в цялата страна, външните представителства на Турция и в ТРСК се организират тържествени церемонии по случай 19ти май, деня за оказване почит на Ататюрк и празник на младежта и спорта.
Днес се чества 90тата годишнина от историческия ден, в който Ататюрк пристигна в град Самсун за да запали факела на национално-освободителното движение на турския народ.
Същевременно 19ти май е приет и като рожденния ден на Ататюрк.
Първата официална церемония в Анкара се проведе в мавзолея на Ататюрк.
Официална делегация водена от президента Абдуллах Гюл постави венец пред саркофага на Ататюрк и отдаде почит под звуците на националния химн. След това президентът Гюл подписа почетната книга на мавзолея.
В посланието си президентът Гюл подчерта, че турската младеж продължава и ще продължи и в бъдеще да следва заветите на Ататюрк и да пази постиженията на създадената от него република.
Церемониите продължиха на стадион 19ти май. Слово произнесе министърът на образованието Нимет Чубукчу.
На церемонията група атлети предадоха на президента Гюл турското знаме, което бе донесено от град Самсун. Парашутисти от Турското учреждение за авиация изнесоха показни скокове с парашут носейки турски знамена и портрети на Ататюрк.
-
Преглед на турския печат 19.05.2009

Обзор на новините по страниците на някои от турските вестници от 19ти Май 2009та година.

Posted 19.05.2009 11:26:42 UTC

Updated 19.05.2009 11:26:42 UTC

Днешните турски вестници са дали широко място на новини във връзка с честванията на празника 19ти май, ден за оказване почит на Ататюрк и празник на младежта и спорта.
Вестник Хюррийет отбелязва, че днес за 90ти пореден път в цялата страна ще бъде отбелязан с тържествени церемонии и различни мероприятия празникът на младежта и спорта и ден за оказване почит на Ататюрк.
Вестник Заман съобщава, че премиерът на Русия Владимир Путин е съобщил, че ще пристигне идния месец на посещение в Турция, в отговор на визитата на премиера Ердоган в Русия. В новината се отбелязва, че се очаква главна тема на посещението да бъде енергетиката и че руският вестник Комерсант е писал, че Русия търси подкрепата на Турция за прокарването по дъното на Черно Море на отсек от газопровода Южен Поток.
Вестник Миллийет съобщава, че в доклад на ЕС, в който се засягат придобивките за съюза от членството на Турция, шведският външен министър Карл Билд е отбелязъл, че още отсега, след САЩ, Турция е най-важният стратегически съюзник и партньор на ЕС.
Вестник Йени Шафак пише, че Турция е изпреварила ЕС по въпроса за сигурността на кредитните карти и че фалшификациите с кредитни карти в Труция са петкратно по-малко в сравнение с Европа. В новината пише, че генералният директор на междубанковия отдел за сигурност на кредитните карти е подчертал, че с преминаването към употреба на кредитни карти с шифри, кражбата посредством фалшификации в кредитните карти е намаляла с 80 процента.
Вестник Сабах съобщава, че германската туристическа агенция ТУИ планира да започне идната година строеж на четири хотела в залива Саръгерме.
Вестник Миллийет съобщава, че хотелите в Турция са предприели извънредни мерки срещу свинския грип и че помещенията в хотелите се дезинфектират с алкохол и други дезинфекционни материали а служителите работят с маски.
Вестник Ватан отбелязва, че за европейските туристи боящи се от епидемията със Свинския грип, Турция се е превърнала в една от на-сигурните дестинации.
-
VOT Слушай новини на Български




19.05.2009
-
VOT Слушай новини на Български




19.05.2009
-
Ахмет Давутоглу и Александър Даунър обмениха мнения по кипърския въпрос
19 май 2009 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу и специалният представител на Генералния секретар на ООН за Кипър Александър Даунър са обменили мнения по водените широкообхватни преговори по кипърския въпрос, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според информацията Александър Даунър е оценил срещата си с Давутоглу и със заместник-министъра на външните работи Ертугрул Апакан като особено полезни и градивни.

4 джамии са били подпалени в Истанбул
19 май 2009 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 4 джамии са били подпалени в Истанбул, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Подпалените джамии се намират в кварталите Тузла и Пендик в азиатската част.

„Турска вечер” беше организирана на 62-ия филмов фестивал в Кан
19 май 2009 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Кан. „Турска вечер” беше организирана на 62-ия филмов фестивал в Кан, пише турският вестник „Сабах”. На специалната вечер бяха представени турски филми, турска кухня и турска музика. На нея присъстваха много чужди режисьори, актьори, продуценти и фирми разпространителки, които са в Кан за участие в кинофестивала. На вечерта присъстваха и режисьорът на филма „Три маймуни” Нури Билге Джейлан, който миналата година получи награда за най-добра режисура и е член на тазгодишното жури, актьорите Саадет Ъшъл Аксой и Хатидже Арслан, които участват във филма на българския режисьор Камен Калев ''Eastern Plays''.
Вечерта беше организирана от министерството на културата, Фонда за представяне на Турция към Министерския съвет, Дружеството на филмовите продуценти. Известни турски готвачи представиха изключителни ястия на турската кухня. На вечерта беше представен и документалният филм „Загубените песни на Анадола”. Присъстващите се наслаждаваха и танцуваха под звуците на въздействаща турска музика до полунощ. С тази проява беше даден своеобразен старт на инициативата „Турски сезон във Франция”, която ще се състои през юли.

От края на годината ще се премине към положителни показатели на растеж, каза Дурмуш Йълмаз
19 май 2009 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. От второто тримесечие на годината в страната ще има стабилизиране, а от края на годината ще се премине към положителен растеж, заяви директорът на Централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз, предаде Анадолската агенция. На семинар, организиран от Фондацията на управляващите финансите на Турция, Йълмаз посочи, че трябва да се приемат с предпазливост тезите, че глобалната криза ще премине бързо. Той каза, че наистина има подорбение на финансовите пазари в последните седмици и данните за състоянието на банките са обнадеждаващи. „Подобрява се ситуацията в сектора на недвижимите имоти в САЩ. Стопанската дейност и балансите на фирмите също индикират, че кризата е стигнала дъното, но все още е рано да се правят много оптимистични прогнози”, изтъкна банкерът. Той добави, че опасността от инфлация в предстоящия период е голяма, но опитът и възможностите на банката да се бори с това са сериозни.

Телевизионния канал Рож Ти Ви, известен като „гласът на ПКК”, отново започна излъчвания в Германия
19 май 2009 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Лайпциг. Федералният съд на Германия спря забраната, наложена от министерството на вътрешните работи за спиране на излъчванията на телевизионния канал Рож Ти Ви, известен като „гласът на Кюрдската работническа партия /ПКК/”, пише вестник „Заман”. Съдът в Лайпциг е приел две жалби срещу спирането на Рож Ти Ви и е постановил решение за спиране на забраната на вътрешното министерство заради завеждане на дело срещу нея. Датата за делото все още не е определена.
В Дания също членове на Комисията по външни отношения към датския парламент заявиха, че ще посетят днес централата на Рож Ти Ви в Копенхаген. Посещението ще се състои по покана на представители на телевизията с цел запознаване с излъчванията и със значението й за кюрдите в Близкия изток, пише вестникът.

„Заман”: За 8 минути ще бъде обслужван един ТИР на реконструирания пункт Капъкуле
19 май 2009 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Одрин. С реконструкцията и модернизацията граничният пункт Капъкуле се превърна в място, където по най-бърз и сигурен начин ще бъдат извършвани процедурите за влизане на сънародници и граждани, които идват от европейските страни в Турция, каза изпълнителният директор на фирмата за пускане в експлоатация на митниците и туристическите съоръжения Дурмуш Зор. Това пише вестник „Заман”. Реконструкцията на граничния пункт е извършена от страна на Съюза на турските борси и палати по модела „Изгради-разработи-предостави”. Официално реконструираният пункт ще бъде открит през юни. На церемонията ще присъства и премиерът Реджеп Тайип Ердоган. С реконструкцията обслужването на граничния пункт ще става на площ от 333 000 кв. м. Зор посочи, че вече ще бъдат решени проблемите, които са имали при влизането особено през летните месеци турските емигранти. Ще бъде сложен край на огромните колони от чакащи коли, а един ТИР ще бъде обслужван за 8 минути.

Работих за това в Турция да не остане момиче, което да няма възможност да учи, каза проф. Тюркян Сайлан
19 май 2009 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Имах една голяма мечта и най-съкровено желание – в Турция да не остане момиче или девойка, която да иска да учи и да не може да стори това. Работих за тази своя мисия и изпълних дълга си”, каза преди да почине известната турска лекарка и радетелка за равни възможности за децата и девойките за образование проф. Тюркян Сайлан, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Последното желание на Сайлан е вместо венци на погребението й, да бъдат направени дарения на Дружеството за подпомагане на съвременния живот, с които да бъдат подпомогнати момичета за достъп до образование. Прощалната церемония с проф. Сайлан ще се състои днес в 14 часа в Конгресния център „Лютфи Кърдар”, а след нея ще бъде погребението в гробищния парк Зинджирлкую.

„Милиет”: Привърженици на ПКК превърнаха истанбулския район Аташехир в бойно поле
19 май 2009 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Привърженици на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ превърнаха снощи истанбулския район Аташехир в бойно поле, пише турският вестник „Милиет”. 25 привърженици на ПКК са се събрали снощи към 21,30 часа близо до мост 3001 в квартал в район Аташехир за провеждане на демонстрация. Събралите се са скандирали лозунги в подкрепа на Абдуллах Йоджалан, хвърляли са коктейли „Молотов” и са обрънали кофите за боклук по улиците. Те са подпалили кофите, затворили са булеварда за трафик на коли и са замервали камъни и шишета граждани, минаващи оттам и снимащи с камери. Един от демонстриращите е разкъсал с нож плакат с образа на Ататюрк, който е бил закачен от местната организация на Народнорепубликанската партия. Привържениците на ПКК са замервали и коли, които са видели демонстрацията и са искали да избягат от мястото. От вандалските действия са били изпочупени и прозорци на сгради на булевард 3001.

Си Ен Ен Тюрк: Днес в Турция отбелязват деня за почит към Ататюрк и деня на младежта и спорта
19 май 2009 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес в Турция с голямо въодушевление отбелязват деня за почит към Мустафа Кемал Ататюрк, който се чества като ден на младежта и спорта, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На този ден през 1919 година Ататюрк започва от град Самсун националноосвободителната война на турския народ срещу силите на Антантата след края на Първата световна война.
Празникът в Анкара ще започне с церемония в мавзолея на Ататюрк и голямо спортно празненство на стадион „19-ти май”. Мероприятията вече започнаха и ще продължат до 24 часа. В тази връзка полицията в турската столица е взела засилени мерки за сигурност.

Турски печат: Съдебно решение за разследване на Абдуллах Гюл по старо дело предизвика нов правен казус
19 май 2009 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Смъртта на известната лекарка, учен и председателка на Дружеството за подкрепа на съвременния живот проф. Тюркян Сайлан, решението на Съда за тежки престъпления в Синджан за разследване на президента Абдуллах Гюл по делото за изчезналите трилиони в Партията на добродетелта, реакцията на президентството, както и процесите в Демократическата партия и Демократичната лява партия след изминалите конгреси са сред основните теми в турските вестници днес. Вестник „Радикал” пише, че съдът за тежки престъпления в Синджан е взел решение президентът Гюл да бъде съдебно разследван за фалшиви данни в документите, което от своя страна е предизвикало нов правен казус. Според председателя на парламента Кьоксал Топтан докато трае президентският мандат на Гюл, той не може да бъде подвеждан под съдебна отговорност.
Вестник „Сабах” пише, че съдът в Синджан е променил решението на Републиканската прокуратура в Анкара, че няма основания за съдебно преследване срещу Абдуллах Гюл по дело за злоупотреби с финансови средства докато е бил ръководител на отдела за външни връзки по време на членството му в Партията на добродетелта. Срещу Гюл е повдигнато обвинение за документи с невярно съдържание и действия, противоречащи на Закона за политическите партии.
Вестник „Милиет” представя позициите на председателя на парламента Кьоксал Топтан и правителствения говорител и вицепремиер Джемил Чичек, че президентът не може да бъде разследван съдебно, тъй като има имунитет докато упражнява своята длъжност, защото е избран като депутат. Чичек посочва, че това че в конституцията няма изричен текст в тази връзка не означава, че най-висшата държавна институция е лишена от такъв имунитет. Гюл е избран за президент, след като е избран първо за депутат и автоматично от правен аспект има имунитет.
Вестник „Заман” обръща внимание на реакцията на президентството срещу решението на съда. От президентството посочват, че държавният глава може да бъде съден само за предателство към държавата докато заема поста, а въпросното дело е по обвинения за финансови злоупотреби в политическа партия, в която е членувал преди да стане депутат и президент. От президентския дворец „Чанкая” най-категорично заявяват, че президентът има имунитет и не може да бъде разследван по това дело.

Провежда се заседание на Съвета за партньорство Турция-ЕС
19 май 2009 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. 47-то заседание на Съвета за партньорство Турция-ЕС се провежда днес в Брюксел, съобщават медиите. На двустранния съвет за партньорство Турция ще бъде представена от министъра на външните работи Ахмет Давутоглу и от държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш. Ще бъдат разгледани последното развитие на преговорния процес за присъединяване на Турция към ЕС и хода на реформите в страната. Ще бъдат разменени мнения по различни въпроси във връзка с действието на Митническия съюз на Турция с общността и ще бъде направен преглед на финансовото сътрудничество.

„Милиет”: Депутатите от прокюрдската ПДО не смятат да дават съдебни показания по обвиненията за сепаратизъм
19 май 2009 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатите от прокюрдската Партия на демократичното общество, срещу които беше заведено дело по обвинение за сепаратизъм и разделение, обявиха, че няма да дадат показания пред съда, пише турският вестник „Милиет”. В тази връзка председателят на парламента Кьоксал Топтан търси формула за решаване на спора, проучвайки решенията на Европейския съд за правата на човека. Пръв показания трябва да даде лидерът на ПДО Ахмет Тюрк на 26 май. За решаване на подобни съдебни дела може да се стигне до промяна на конституцията. За престъпления, извършени преди да се стане депутат, ще може да се носи наказателна отговорност.
Представителят на Конституционната комисия в парламента проф. Ергун Йозбудун посочи, че ако бъде направена подобна промяна в конституцията, проблемът ще се реши от само себе си, но това е въпрос на консенсус между политическите партии.

Гюл може да бъде съден само за държавна измяна


19 май 2009, 00:11

Политика

Анкара, Турция

Пресслужбата на турския президент Абдула Гюл съобщи, че той може да бъде съден само за измяна, след като съд в Анкара постанови, че трябва да му бъде потърсена съдебна отговорност за злоупотреби, датиращи от 90-те години на миналия век.
"Президентът може да бъде съден само ако срещу него бъдат повдигнати обвинения за измяна", съобщи службата на Гюл в комюнике. "Според конституцията не е възможно президентът да бъде изправен пред съд по друго обвинение освен за предателство", се казва още в комюникето. Вчера турски съд реши, че президентът на страната Абдула Гюл трябва да бъде съден за минали незаконни действия, съобщи турската телевизия NTV. Абдула Гюл, който е основател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), беше избран за президент през 2007 г. Незаконните действия датират от края на 90-те години на миналия век, когато Партията на благоденствието, предшественик на ПСР, беше обвинена за злоупотреба със средства от хазната. Като президент Гюл се ползва с имунитет. /Ройтерс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2