Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 2 март 2009 г.

Стотината най-богати турски граждани са загубили близо половината от своето състояние

01. 03 . 2009 Най-исвестните турски милиардери

Най-богатите турци обедняха наполовина

Гасан Насър

Стотината най-богати турски граждани са загубили близо половината от своето състояние, което преди началото на световната икономическа криза се е изчислявало на 111 милиарда долара. Според турското издание на известното американско списание “Forbes” то вече е паднало до едва 56,5 милиарда долара. Вестник „Сабах” твърди, че основната причина за ерозирането на състоянието на турските богаташи е невероятният срив на турската фондова борса.

Сред бизнесмените, които са понесли най-сериозни загуби е Хасну Хаджиджин, разделил се с 2,9 милиарда долара. Цялото му състояние беше изчислено на 4 милиарда в края на 2008 г. Следващият обеднял богаташ е Мохамед Амин Кърмахмед. Загубите му са 2,8 милиарда от общо 4,3 милиарда долара. Сарик Тарик се е разделил с 1,6 милиарда долара от своето богатство, изчислено преди кризата на 4,1 милиарда долара. Във въпросния списък на губещи турски милиардери са включени също така Али Ибрахимоглу (със загуба от 1,5 милиарда долара) и Ахмед Назифзуглу, загубил 1,4 милиарда долара.

Наблюдателите на процесите на натрупване на състоянието на най-богатите хора в света отбелязват, че Турция по принцип е сред държавите, в които най-бързо се става заможен човек. В същото време обаче световната икономическа криза силно е редуцирала групата на местните богаташи. „Forbes” посочва, че през 2007 г. сред 100-те най-богати хора на планетата, 36 души са били с турски паспорти. Една година по-късно техният брой е едва 13.

Във въпросния материал се напомня, че турската икономика заема седмото място по значение в рамките на европейския континент. Тя изнася стоки за стотици милиарди долари към страните-членки на Европейския съюз. В същото време през 2008 г. град Истанбул, който е икономическата столица на Турция, остава на първо място в света по броя на местните жители, чието състояние се изчислява на милиарди долари.

Анализаторите от известното американско списание лансират тезата, че световната икономическа криза много радикално е променила картата на най-богатите хора на планетата. Огромната част от посочените водещи милиардери през 2008 г. са загубили приблизително 65% от състоянието си в края на същата година. Най-драстичният пример е свързан с краля на стоманата - индиеца Лакшми Митал (брат на бившия собственик на комбината „Кремиковци” Прамот Митал). Той е загубил по време на кризата близо 30 милиарда долара.

Сред арабския милиардерски клуб загубите също са значителни. Петдесетте най-богати араби са се разделили с приблизително 25 милиарда долара. Световната икономическа криза е „изяла” 4 милиарда долара на саудитския принц Уалид бен Талал, което представлява около 1/5 от неговото състояние. То е било оценено на около 21 милиарда, а сега вече е приблизително 17 милиарда долара. Все пак 50-те най-богати араби не са загубили толкова много, колкото техните турски колеги. Кризата е изсмукала 12% от тяхното състояние, което понастоящем експертите изчисляват на 199,48 милиарда долара.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2