Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 18 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-18.02.09 г.

Президентът на Ирак Джалал Талабани призова за изграждане на стратегическо сътрудничество с Турция
18 февруари 2009 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Багдад/Анкара. Президентът на Ирак Джалал Талабани призова за изграждане на стратегическо сътрудничество с Турция, което да гарантира общите интереси на двете страни, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Според информация на пресцентъра на президентството в Ирак Талабани днес е приел посланика и специален представител на Турция за Ирак Мурат Йозчелик. Иракският президент и турският дипломат са разисквали двустранните отношения и ситуацията в Ирак. Талабани е изтъкнал необходимостта двете страни да изградят стратегическо сътрудничество, което да осигури сигурност и стабилност в региона и да допринесе за установяването на траен мир.
Йозчелик от своя страна е изтъкнал подкрепата на Турция за развитието на политическия процес в Ирак и е призовал за запазване целостта и неделимостта на Ирак със заслугите на всички етнически групи в тази насока.

22 души са задържани в Истанбул при операция срещу терористичната организация „Хизбуллах”
18 февруари 2009 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 22 души са били задържани при операция срещу терористичната организация „Хизбуллах” в Истанбул, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Екипи на отдела за борба срещу тероризма и екипи на дирекцията по разузнаването в Истанбул са организирали днес операция срещу привърженици на „Хизбуллах” след събрана разузнавателна информация. Задържани са 22 души, за които се смята, че са членове на организацията. Петима от тях са жени. При обиските в домовете на задържаните са иззети много документи на организацията. Продължава разпитът в полицията. Според сведенията броят на задържаните след приключване на разпита може да нарасне, посочва телевизията.

Покана към Турция за участие във форум за Близкия изток в Брюксел отправи модераторът за Газа от Давос
18 февруари 2009 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Главният външнополитически съветник на премиера Реджеп Тайип Ердоган Ахмет Давутоглу е поканен да участва във форум за проблемите в Близкия изток в Брюксел в края на март, модератор на който ще бъде Давид Игнатиус, който ръководи кръглата маса за Газа на форума в Давос, пише турският вестник „Хюриет”. Давид Игнатиус, който е редактор във вестник „Вашингтон пост”, с начина на водене на заседанието предизвика напускането на Ердоган от форума в Давос. На форума в Брюксел, организиран от германския фонд „Маршал” между 20-22 март, са поканени високопоставени лица от САЩ, Франция и Русия. Ахмет Давутоглу все още не е отговорил дали ще приеме поканата.

Пак в Брюксел германският фонд „Маршал” организира и друг семинар на тема „Турция все още западна ли е?”. На него САЩ ще бъде представлявана от бившия посланик в Анкара Марк Гросман, а Турция от държавния министър и главен преговарящ Егемен Багъш.

АНКА: Турция е на трето място в света по размер на безработицата
18 февруари 2009 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Конфедерацията на синдикатите на турските работодатели /ТИСК/ обръща внимание, че дори и само въз основа на официалните данни Турция се нарежда на трето място в света по размер на безработицата сред общо 52 страни, съобщи информационната агенция АНКА. Класацията е извършена от британското списание “Икономист”, като за Турция са посочени официалните статистически данни за 12,3% безработица.
ТИСК предупреждава, че ако не бъдат взети спешни мерки, Турция скоро ще кандидатства и за първото място в тази класация и призовава правителството да не остава само наблюдател на стопяването на реалния сектор в страната.
По данни на ТИСК безработицата в страната извън селското стопанство вече се е увеличила от 12,6% на 15,4%, а безработицата сред младежите в градовете - от 21,6% на 25,5%. Към армията на безработните в Турция са се присъединили нови 645 000 души и в страната вече има 3 милиона безработни.

Търсене на трупове в ями на петролната компания БОТАШ разпореди прокуратурата в Силопи, Югоизточна Турция
18 февруари 2009 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Силопи. Републиканската прокуратура в Силопи, Югоизточна Турция, започна разследване по изявлението на подсъдимия по делото „Ергенекон” Тунджай Гюней, че безследно изчезналите в Югоизточен Анадол хора са убити и заровени в ями на петролната компания БОТАШ, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Прокуратурата е предприела оглед на мястото, на който са присъствали прокурори, близки на изчезналите, адвокати и свидетели. Според показанията на Тунджай Гюней много хора в този район в 1990-те години са били убити от специалните жандармерийски части /ЖИТЕМ/, изгорени с киселина и хвърлени в петролни ями. Прокуратурата в Силопи е взела под внимание подадения сигнал за хвърлени трупове в съоръжения на БОТАШ между Джисре и Силопи и евзела решение ямите да бъдат отворени.
Разследването на ямите е започнало днес в 10 часа. След приключването му прокуратурата и съюзът на адвокатите в града ще направят изявление.

Турска бойна фрегата замина за Аденския залив
18 февруари 2009 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Мармарис Аксаз. Турската бойна фрегата “Гиресун” замина на бойно дежурство в Аденския залив, за да участва в международните военноморски сили, които изпълняват задачи в откритите и териториалните води на Сомалия, съобщи Анадолската агенция. Срокът на бойното дежурство на “Гиресун” в Аденския залив ще бъде четири месеца, след което фрегатата ще бъде сменена с друг боен кораб от състав на турските ВМС, каза командирът на Южната военноморска група бригаден адмирал Джанер Бенер на церемонията по изпращането на фрегатата във военноморската база Мармарис Аксаз.

Осем килограма пластичен взрив са намерени в провинция Хатай, Турция
18 февруари 2009 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Хатай. В околия Къръктхан на провинция Хатай на турско-сирийската граница са намерени осем килограма пластичен взрив, съобщи Анадолската агенция. Това е станало след сигнал за извършване на съмнителни изкопни дейности на местността. Пристигналите екипи на дирекцията по сигурността намерили закопан на дълбочина 40 сантиметра куфар с 32 пакета по 230 грама пластичен взрив А-4 и 17 електрически капсул-детонатори. Предполага се, че взривните вещества са сложени от представители на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Продължава разследването на случая.

Предадени са официалните листи с кандидатите за кметове и общински съветници за местните избори в Турция
18 февруари 2009 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съгласно утвърдения график от Висшата избирателна комисия вчера до 17.00 часа политическите партии предадоха официалните си листи с кандидатите за кметове и общински съветници за местните избори на 29 март, съобщи Анадолската агенция. Съгласно графика политическите партии имат право до 19 февруари да попълват евентуални пропуски в листите. Листите с кандидатите /включително и независимите кандидати/ ще бъдат обявени в 08.00 ч. на 20 февруари. До 25 февруари е срокът за евентуални възражения по листите. След тази дата Висшата избирателна комисия приема и обявява за окончателни листите с кандидатите за кметове и общински съветници.

“Заман”: Независимо Косово е на една година

18 февруари 2009 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Прищина/Анкара. Вчера Косово чества първата годишнина от едностранното обявяване на своята независимост от Сърбия на 17 февруари миналата година, пише турският вестник ”Заман”. В столицата Прищина и в другите градове на Косово десетки хиляди косовски албанци дефилираха и изпълниха улици и площади със знамена в ръце, образуваха се дълги конвои от автомобили. В Прищина хиляди ученици преминаха в празнична манифестация, имаше и празнична заря. В град Призрен бяха оповестени държавите, признали независимостта на Косово, като бяха издигнати техните знамена. Проведе се и специално тържествено заседание на парламента на Косово, отбелязва турският всекидневник.

“Милиет”: 120 килограма експлозиви са открити в провинция Анталия
18 февруари 2009 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Анталия. В гориста местност в околия Манавгат на провинция Анталия, Южна Турция, са били открити 120 килограма експлозиви, пише днес вестник “Милиет”. По получен сигнал екипи на жандармерията са извършили изкопни работи в непосредствена близост до строящ се петзвезден хотел. На дълбочина два метра са били открити общо 120 килограма пластичен взрив в пакети по 200 и 400 грама, капсул-детонатори и 3 килограма наркотици. От заловените взривни вещества 90 килограма са пластичен взрив А-4 и С-4 и 30 килограма – тротил. Жандармерията работи по версията за връзка с Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Турски печат: Нараства напрежението с приближаването на местните избори
18 февруари 2009 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Различни аспекти на нарастващото напрежение в страната с наближаването на местните избори на 29 март са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Заман” пише за плана за дестабилизация и провокиране на хаос в страната на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/. Показателни за тези намерения са проведените неразрешени демонстрации на 15 февруари по повод годишнината от залавянето в Кения и докарването в Турция на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан. Протестните демонстрации, превърнали се в грубо насилие и драстично нарушаване на обществения ред силно обезпокоиха обикновените граждани, които искат спокойствие, посочва всекидневникът.
“Хюриет” извежда на централно място обвиненията на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал към управляващата Партия на справедливостта и развитото /ПСР/ по линия на разкритията и съдебното дело в Германия срещу турското дружество за взаимно подпомагане “Морски фар”. Дениз Байкал размахва от трибуната досието за делото от Германия, в които има доказателства за извършени незаконни парични преводи към Турция и сериозни съмнения, че от тях се е възползвала и управляващата ПСР.
“Милиет” отделя място на реакцията на премиера Реджеп Тайип Ердоган. На предизборен митинг в град Къръккале Ердоган отговаря на нападките на НРП, която обвързва управляващата ПСР със скандала и делото срещу дружеството “Морски фар”, с думите, че “който хвърля кал сам ще се удави в собствената си кал”.
“Радикал” информира, че ПСР вече е завела съдебно дело срещу НРП за клевета по повод случая с дружеството “Морски фар”. Съдебният иск на ПСР е за морално обезщетение в размер на 50 000 турски лири.
“Сабах” обръща внимание на обвиненията на лидера на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели и към управляващата ПСР, и към основната опозиционна НРП, че продължават да водят “безгръбначна” политика и предизборна кампания.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция е на посещение в Киргизстан
18 февруари 2009 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Продължава посещението на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер Киргизстан, съобщават медиите. Официалната визита е по покана на министъра на промишлеността, енергетиката и източниците на горива на Киргизстан Иляс Давидов. По време на посещението са предвидени различни срещи и разговори с официални представители на Киргизстан, включително с президента и премиера на страната. Целта е изясняване на различните възможности за сътрудничество в областта на енергетиката и превръщането им в конкретни проекти.
Хилми Гюлер е съпровождан от някои турски депутати и бизнесмени и посещението му ще продължи до 21 февруари.

Турска бизнес делегация е на посещение в Сирия
18 февруари 2009 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Голяма турска бизнес делегация е на посещение в Сирия, съобщават медиите. Начело на делегацията е държавният министър Кюршад Тюзмен.
Планирано е участие във форум на турско-сирийските бизнесмени заедно с министъра на икономиката и търговията на Сирия Амер Хосни Лютфи.
В подписаната между Турция и Сирия търговска спогодба се предвижда през 2009 г. взаимният стокообмен да достигне 2,5 милиарда долара. Поставена е целта в рамките на 3 години обемът на двустранния стокообмен да нарасне на 5 милиарда долара.

Продължава посещението на министъра на външните работи на Турция в Йемен
18 февруари 2009 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Сана. Продължава официалното двудневно посещение на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан в Йемен, съобщават медиите. Визитата е по покана на министъра на външните работи на Йемен Абубекир Ал Кърби.
Планирани са срещи с представители на правителството.
-
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON FEB 18
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Feb. 18, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON FEB 18

HURRIYET
-- TURKISH TROOPS ON WAY TO FIGHT PIRATES
Turkey's TCG Giresun frigate left Aksaz port in the Aegean town of Marmaris to join international naval force to fight against pirates in the Gulf of Aden and off Somalia.

-- US DOLLAR PUSHING 1.7 TL LEVEL
One U.S. dollar rose above 1.689 Turkish lira (TL) on Tuesday. The dollar-euro parity dropped to 1.26, which caused the dolar to gain in value against TL.

-- 120 KG EXPLOSIVES IN MANAVGAT
Upon a tip-off, gendarmerie forces seized 120 kilograms of explosives in an excavation in a forest in the Mediterranean town of Sorgun. Gendarmerie forces found plastic explosives, electronic fuses, and 30 kilograms of hashish in a two-meter-wide and two-meter-deep hole. The gendarmerie are investigating if the haul is connected with the terrorist organization.Hurriyet

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2