Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 4 януари 2009 г.

TRT-World БЪЛГАРСКИ

Сухопътната операция на Израел продължава...

Израелските сухопътни подразделения прекосиха в подкрепата на хеликоптери границата с Ивицата Газа в три точки...


Posted 04.01.2009 11:08:48 UTC

Updated 04.01.2009 11:08:48 UTC
Израелската армия започна сухопътна операция в Ивицата Газа. От девет дена насам Ивицата Газа бе подложена на масирани въздушни бомбардировки и на ударите на израелските военноморски сили. Израелските сухопътни подразделения прекосиха в подкрепата на хеликоптери границата с Ивицата Газа в три точки и в момента развиват настъпление в посока бежанския лагер Джебалийе, района на изток от Бейт Ханун и областта Карни. Възникнали са ожесточени стълкновения. Израелското радио съобщи че до момента са рарени 30 израелски военнослужещи като състоянието на двама от тях е тежко. Радиото отбеляза че израелската авиация подкрепя сухопътната операция нанасяйки мощни въздушни удари по цели в град Газа, сред които тунели, оръжейни складове и минометни позиции. Въоръженото крило на Хамас, Бригадите Ер Касъм оповести че бойци на организацията са убили четирима израелски военнослужещи и двама израелски военнослужещи са пленени. Съобщено бече и палестинските групировки са тази сутрин много ракети срещу Израел и че две ракети са поразили и разрушили жилище в град Сидерот близо до границата.

Израелските лидери заявиха че целта на операцията е да се възпрепятстват ракетните атаки на организацията Хамас на израелска територия и да разрушат терористичната мрежа в региона, подчертавайки, че не планират да окупират Ивицата Газа или да свалят администрацията на Хамас. Израелската армия съобщи че операцията ще продължи с дни а министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак каза, че операцията ще бъде трудна и продължителна. Военни наблюдатели сочат че целта на израелската сухопътна операция е да раздели Ивицата Газа на две зони и да възпрепятства прехвърлянето на оръжие от южната част. Междувременно бе съобщено че от една седммица насам израелската армия възпрепятства входа през граничния пропусквателен пост Керем Шалом на хуманитарни помощи за Ивицата Газа.TRT

-

Ердоган осъществи контакти в Саудитска Арабия...

Премиерът на Труция Реджеп Тайип Ердоган окачестви като варварство употребата на прекомерна военна сила и убиването на невинни жени и деца в Ивицата Газа...

Posted 04.01.2009 11:15:43 UTC

Updated 04.01.2009 11:15:43 UTC

Премиерът на Труция Реджеп Тайип Ердоган окачестви като варварство употребата на прекомерна военна сила и убиването на невинни жени и деца в Ивицата Газа и призова света да прояви по този въпрос чувствителността която бе проявил по време на събитията в Грузия.

Премиерът Ердоган осъществи вчера контакти в Саудитска Арабия която бе последната спирка от регионалната му обиколка за установяване на мира в Ивицата Газа. Той подчерта че започналата на 27ми декември изралеска операция е предизвикала хуманитарна трагедия в Ивицата Газа и отбеляза че не са могли да останат безучастни пред тази трагедия поради което са предприели необходимите стъпки и инициативи.

Той призова света да прояви чувствителност във връзка със събитията в Ивицата Газа.

Приключвайки контактите си в Саудитска Арабия премиерът Ердоган се завърна снощи в Турция.TRT

-

Амеriкан Archeology посочи два обекта в Турция сред най-важните археологически открития на 2008ма година...

Световното известното американско списание Амеriкан Archeology, включи в списъка на най-важните археологически открития на 2008ма година на два обекта в Турция-Статуите от Сагаласос и Стелата на хетската гробница Зинджирли...



Posted 04.01.2009 08:15:03 UTC

Updated 04.01.2009 08:24:38 UTC
Световното известното американско списание Амеriкан Archeology, включи в списъка на най-важните археологически открития на 2008ма година на два обекта в Турция-Статуите от Сагаласос и Стелата на хетската гробница Зинджирли.

Обектите включени в подготвящия се ежегодно от списанието списък на най-важните за годината археологически открития ще бъдат поставени в броя за януари и февруари 2009та година. Сред тези обекти се намират гигантските статуи открити в античния град Сагаласос намиращ се в границите на община Агласун окръг Бурдур и стелата намираща се в хетската гробница открита в руините на хетското населено място на хълма Зинджирли в границите на община Ъслахийе окръг Газиантеп.

Стелата бе открита през 2008ма година при разкоппите в древно селище от Желязната епоха, от археолози от университета в Чикаго. Върху базалтовата стела в гробницата на Куттамува, е изписан текст от 13 реда, в който се иска един овен да бъде принесен в жертва за да бъде почетен духът на Куттамува.

Фрагментите от гигантска мраморна статуя на римския император Марк Аврелий откриха археолози при разкопки в древния град Сагаласос. Марк Аврелий управлява Рим от 161 г.н.е. до смъртта си през 180 г. Той остава в историята не само като държавен глава, но и като писател и като един от най- известните философи на стоицизма.

Залата, в която е намерена статуята, има формата на кръст, покрита е с мозайка и вероятно се е използвала като фригидариум, зала със студен басейн, в който римляните са се потапяли след баните с топла минерална вода. Сградата е частично разрушена от земетресение, което е станало между 540 и 620 г.н.е. Залата е била засипана с отломки. Археолозите провеждат разкопки в този важен град на Римската империя в региона, Сагаласос, от 12 години насам.

Миналата година екип под ръководството на проф. Марк Велкенс от Католическия университет на белгийския град Льовен откри в развалините огромна статуя на император Адриан.Преди дни, през август тази година, изследователите пък се натъкнаха на огромни глава и ръка, принадлежащи на статуята на Фаустина Старша, жената на император Антоний Пий.Сега вече археолозите предполагат, че в тази зала е имало галерия скулптури, пресъздаващи династията на Антонините, от испански произход, които са управлявали Римската империя през ІІ в.н.е.

Проф. Велкенс отбелязва, че очите на статуята са обърнати към небето "в дълбока замисленост, прекрасно съответстваща на императора, който е бил по- скоро философ, отколкото воин". Ученият добавя, че това е едно от най- добрите изображения на Марк Аврелий.На краката на императора има обработени войнишки сандали, украсени с лъвска кожа, възли и амазонски щитове. Торсът му вероятно е бил покрит с бронзов прах, отвътре е запълнен с теракота или дърво. Когато при земетресението се срутват сводовете на нишата, в която е била статуята, торсът, най- вероятно, се е счупил на парчета.

Статуята на Адриан е била открита във фригидариума наполовина зарита в отломки. Това е заставило археолозите отначало да предположат, че тя е била преместена тук от друга част на огромния комплекс - може би за да бъде снета позлатата или да бъде раздробена на малки мраморни фрагменти за по- нататъшното им използване в керамични изделия. Сега обаче археолозите преразглеждат тезата си и вече са на мнение, че статуите на Адриан, на жена му Вибия Сабина, на Антоний Пий и жена му Фаустина Старша, както и на Марк Аврелий са били точно в тази зала от край време.

В западната и източната половини на залата е имало по три големи ниши. Фрагменти от статуята на Адриан са открити до една от тях. А фронталните фрагменти на две женски стъпала са открити до отсрещната ниша, на югоизток в залата. Учените смятат, че те са принадлежали на колосалната фигура на Вибия Сабина, която била заставена да се омъжи за хомосексуалиста Адриан на 14 год. възраст.

Останките от статуята на Фаустина Старша са намерени малко по-далеч, на източната страна. А в отсрещната ниша са открити фрагменти от чифт мъжки стъпала в сандали, които са могли да бъдат на статуята на съпруга й Антоний Пий, който наследява римския трон след Адриан.

Експертите предполагат, че династията на Антонините е заемала ниши в западната част на залата, като жените са стояли срещу мъжете си. По тази логика след откриването на Фаустина и нейния съпруг археолозите са очаквали, че в северо западната ниша е трябвало да бъде статуята на Марк Аврелий и това предсказание се сбъдва. Както вече се очаква да се сбъдне на сто процента прогнозата, че в северо източната ниша ще бъде открита статуята на Фаустина Младша, съпругата на Марк Аврелий. С тази ниша археолозите планират да се занимават следващата годин.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2