Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 6 януари 2009 г.

Новините-от и за Турция,06.01.09 г.

Али Бабаджан е изразил пред Ципи Ливни искането на Турция за спиране на израелската операция
06 януари 2009 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Незабавно спиране на израелската операция в Ивицата Газа поиска министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан в телефонен разговор с израелския външен министър Ципи Ливни, пише електронното издание „Хабертюрк”. По информация от дипломатически източници преди да отпътува за Ню Йорк Али Бабаджан е разговарял с Ципи Ливни. Той е изразил позицията на Турция за прекратяване на въздушната, сухопътната и морска операция на Израел срещу Газа, която е довела до смъртта на много невинни хора. Той е посочил, че Турция ще продължи да оказва хуманитарна помощ на населението в района. Според изразената от него позиция операцията на Израел заплашва стабилността на целия регион.
Бабаджан ще участва днес в заседанието на Съвета за сигурност към ООН, което ще започне под председателството на френския външен министър Бернар Кушнер 00.00 часа турско време и на което ще бъде обсъдена ситуацията в Газа.

Турският премиер Ердоган и премиерът на Русия Владимир Путин обсъдиха ситуацията в Ивицата Газа
06 януари 2009 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди в телефонен разговор с руския премиер Владимир Путин двустранните икономически отношения и ситуацията в Близкия изток, пише турският вестник „Сабах”. Ердоган е информирал Путин за действията си насочени към спиране на огъня в Ивицата Гази и е поискал руската страна да предприеме по-активни дипломатически действия в тази посока.

Иран е готов да изнася повече газ за Турция
06 януари 2009 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Аташето по икономическите въпроси на Иран в Анкара Ахмад Нурани заяви, че Техеран има готовност да обсъди с турската страна пътищата за увеличаване на вноса на газ в Турция, предаде иранската информационна агенция ИРНА.
“Иран е готов да сътрудничи на Турция и да проучи пътищата за увеличаване на вноса на газ в тази страна”, каза Нурани в интервю за ИРНА на фона на газовия спор между Русия и Украйна.
“В момента, в Турция се доставят 18 милиона кубични метра газ дневно и Иран е готов да сътрудничи за увеличаването на газовите доставки с оглед на настоящите невралгични условия. Иран е готов да изнася допълнително газ за Турция с оглед на техническите си възможности и потенциал”, каза още иранското аташе.

Над 100 души са задържани в Измир за вземане на подкупи и злоупотреба със служебно положение
06 януари 2009 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Измир. Над 100 души са задържани в Измир за вземане на подкупи и злоупотреба със служебно положение, пише турският вестник „Дюня”. По предварително получено сведение отделът за борба с трафика и организираната престъпност към полицията в Измир е организирала операция с разрешение на Републиканската прокуратура срещу кметове, членове на общинския съвет, други служители на общински институции и представители на частни фирми. При операцията са задържани над 100 души, които са обвинени във вземане и предлагане на рушвети. Продължава разследването по случая, пише вестникът.

Турция търси спешно алтернативни газови доставки

Турция опитва да увеличи от 35 на 48 млн. куб. м природния газ, който дневно получава от Русия по подводната тръба "Син поток", и от 15 на 28 млн. куб. м по тръбата от Иран, за да компенсира тоталното прекратяване на доставките от западната мрежа, преминаваща през България. Това съобщи днес в Анкара енергийният министър Хилми Гюлер.

Газопроводът от България обикновено вкарва 40 млн. куб. м на ден, а страната ни ползва около 130 млн. куб. м, допълни той.

"Турция е страдала от подобни спирания от Русия и Иран и в миналото и това я накара да търси средства за разнообразяване на източниците. Но практически тя остава в огромна зависимост от Москва и Техеран", обясни пред агенция "Блумбърг" Ариф Кескин, анализатор от анкарския "Юрейша стратеджик стъдис сентър".

Освен "Син поток" и иранската тръба, Турция има газови хранилища в западната част в района на Силиври и терминал за втечнен газ в Алиагджа, посочи министър Гюлер. От първото място могат да се добавят по 15 млн. куб. м на ден, а от второто - 18 млн. куб. м.

"Справяме се с кризата, но няма да издържим дълго", добави министърът.

Близо 7 килограма хероин заловиха в автомобил в провинция Ван, Източна Турция
06 януари 2009 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Ван. 6 килограма и 612 грама хероин са заловили жандармерийски екипи при операция в провинция Ван, Източна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. При операцията е било задържано едно лице.
По предварително получено сведение екипи за борба с наркотрафика към жандармерията в Башкале, провинция Ван, са спрели автомобил за контролна проверка при контролния пункт Беблешим. При претърсването в тайник на автомобила е бил открит хероин 6 кг и 612 грама. Шофоьорът на автомобила С. Д. е задържан. По случая е започнало разследване, пише вестникът.

АНКА: Рязко нараства броят на закритите работни места в Турция
06 януари 2009 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. През изминалата 2008 г. и особено през четвъртото тримесечие е регистриран истински бум на закритите работни места в Турция, предава информационната агенция АНКА. Това показва, че глобалната криза все повече предизвиква сериозен срив в реалния сектор. През цялата 2008 г. броят на закритите работни места е с 25,6% в повече в сравнение с 2007 г. и възлиза на 64 929. Специално нарастването на броя на закритите работни места в областта на търговията възлиза на 51,2%.
През 2008 г. е регистрирано и намаляване на броя на новооткритите фирми. Те са общо 48 010, което е с 11,3% по малко в сравнение с 2007 г. Броят на новорегистрираните кооперативи през 2008 г. е 1 312, което е с 23,5% по-малко отколкото през 2007 г.

„Хюриет”: България търси решение за кризата с доставките на природен газ
06 януари 2009 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Спирането на доставките на природен газ от Русия през Украйна в 03,30 часа тази сутрин породи криза в България, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Представителите на държавната компания „Булгаргаз”, която е монополист в разпределението на природен газ в страната, посочиха, че запасите на природен газ са за няколко дни и изтъкнаха необходимостта от час по-скоро решаване на проблема между Русия и Украйна. В изявление директорът на „Булгаргаз” Димитър Гогов посочва, че спирането на доставките на газ в най-студените дни на годината засилва измеренията на кризата. „Положението е сериозно. Принудени сме да търсим алтернативни варианти за решаване на проблема”, заявява Гогов. По думите му след спиране на доставките е започнало подаване на газ от хранилището в Чирен. Шефът на газовия монополист в България посочва още, че голяма част от промишлените единици в страната работят с природен газ и ще обсъди с тях проблемите, възникнали в производствения процес и намаляването на потреблението до решаване на въпроса, пише турският вестник.

Турският парламент обсъжда израелската военна офанзива в Ивицата Газа
06 януари 2009 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент започна обсъждане на израелската военна офанзива в Ивицата Газа, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. В 15 часа турските депутати се събраха на редовно заседание в парламентарната зала. В дневния ред на заседанието, което се ръководи от заместник-председателката Мерал Акшенер, е ситуацията в Ивицата Газа. Думата на парламентарната трибуна е дадена на държавния министър Мехмет Айдън за информиране на депутатите за действията на турското правителство във връзка с военния конфликт. След изказването на Айдън ще бъде дадена думата за изказвания на парламентарните групи на политическите партии, пише вестникът.

Направляваме кризата с газовите доставки, няма да допуснем турските граждани да мръзнат, каза Хилми Гюлер
06 януари 2009 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Оторизираните институции ръководят кризата с доставките на природен газ много добре и няма да допуснат турският народ да остане на студено, каза министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Хилми Гюлер коментира актуалното състояние с доставките и резервите на природен газ в Турция в резултат на проблема между Русия и Украйна, който доведе до спиране на подаването на газ по западния газопровод през Украйна. Гюлер посочи, че засега няма проблеми със запасите на природен газ, но това кризисно положение не трябва да продължава дълго. „Поначало и ЕС, и министрите на транзитните страни са в действие за преодоляване на проблема”, каза турският енергиен министър и добави, че заради непостигнатото споразумение между Украйна и Русия потърпевши са и Молдова, България, Унгария и европейските страни и продължават разговорите с тях за решаване на проблема с газовите доставки. Турският енергиен министър добави, че са имали срещи с посланиците на страните в конфликта и потърпевшите страни и желаят кризата да бъде решена най-скоро. Той каза също, че е имал и разговори с представители на „Газпром” и по думите му те също желаят кризата да бъде решена възможно най-скоро. По думите му е била проявена готовност и от Иран да увеличи доставките на газ за Турция, но турската страна все още не е отправила подобно искане и ще го направи ако се наложи. Той каза, че са достатъчни резервите и в депата и втечненият природен газ и няма да се стигне до спиране на отоплението за битови нужди.

Министерството на вътрешните работи в Турция ще координира борбата срещу тероризма
06 януари 2009 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дейността по новото структуриране на борбата срещу тероризма в Турция е почти приключила и тя ще бъде координирана под шапката на Министерството на вътрешните работи, заяви министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Бешир Аталай се срещна днес в ръководеното от него министерство с министъра на вътрешните работи на Великобритания Джак Смит. В отговор на журналистически въпроси след срещата Аталай посочи, че на тях е поверена координацията между институциите в борбата срещу тероризма. В тази връзка под шапката на министерството ще бъде създадено Съветничество по сигурността. Той добави, че няма да има промени в структурата на съществуващите институции, ангажирани с борбата срещу тероризма и новата институция няма да бъде операционна структура, а аналитичен, изследователски център, която ще се занимава със стратегическа дейност в тази насока. Турският вътрешен министър каза, че тя няма да представлява тежка бюрократична институция, а ще дава идеи за политики за решаването на проблемите, които пораждат тероризма.

Турският премиер осъди израелската офанзива в Газа
06 януари 2009 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган осъди днес израелската офанзива в Ивицата Газа като варварска, предаде АФП.
“Какво може да оправдае подобно варварство?” - запита Ердоган пред турски депутати, осъждайки израелските атаки срещу цивилни граждани.
Премиерът на Турция заяви, че военната операция, при която до момента са загинали над 580 души, включително около 100 деца, е опит за израелското ръководство да събере точки преди парламентарните избори през февруари.

“Хюриет”: Черкезите в Турция също поискаха предавания на майчин език
06 януари 2009 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Започването на излъчвания на кюрдски език по новия телевизионен канал ТРТ-6 предизвика раздвижване и сред живеещите в Турция граждани с произход от Кавказ, пише днес вестник “Хюриет”. Представители на Федерацията на кавказките дружества, обединяваща 56 черкезки дружества, разговаряха вчера с президента Абдуллах Гюл и поискаха да има излъчвания на черкезки език и за живеещите в Турция 6 милиона черкези, както и да бъдат открити, подобно на замисляните за кюрдския език, специалности по черкезка филология и литература в университетите. Визират се основно Анкарският и Истанбулският университет.
Става известно, че президентът Абдуллах Гюл си водел писмени бележки и обещал да обсъди поставените въпроси и да съдейства за тяхното решаване, пише вестникът.
В момента по телевизионния канал ТРТ-3 се излъчват веднъж седмично – четвъртък от 7 ч, новини на черкезки език, но черкезите не искат да слушат повече остарели новини, отбелязва “Хюриет”.

В Югозападна Турция е установен шап на пазар за живи животни
06 януари 2009 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Испарта. В село в провинция Испарта, Югозападна Турция, е установен случай на шап на пазар за живи животни, пише електронното издание на вестник “Заман”. Валията на провинцията Атила Дурмуш посочи, че това е станало миналата седмица. Веднага са били взети мерки, като в селото Язъсьоют и в целия район около него е въведена карантина, извършено е обеззаразяване и временно е забранена продажбата и клането на домашни животни.

Сител, Македония: Прекъснати са доставките на руски газ за България и Турция
06 януари 2009 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Доставките на руски газ за Турция през Украйна са изцяло преустановени, каза турският министър на енергетиката Хилми Гюлер, предаде македонската телевизия Сител. Министърът подчерта, че са увеличени доставките на руски газ през газопровода “Син поток”, преминаващ под Черно море, чийто капацитет е 48 милиона куб.м. газ дневно.
Българското министерство на икономиката и енергетиката съобщи, че тази сутрин са преустановени доставките на руски газ за България. По-рано румънската държавна компания “Трансгаз” каза, че доставките на руски газ за Румъния са намалени със 75%, отбеляза медията.

Президентът на Гърция осъди Турция за полетите на турски военни самолети над гръцки острови

06 януари 2009 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Агатониси. Президентът на Гърция Каролос Папуляс осъди Турция за “неразбираемите и нелогичните й действия”, както и за систематичните полети на военни самолети над гръцки острови, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Папуляс заяви това от островчето Агатониси в Егейско море, където отиде да отпразнува Богоявление, като символичен отговор на провокациите на Анкара от последните дни. По думите на държавния глава ядрото на проблема в гръцко-турските отношение се крие в решаващата роля, която играе турската армия в политическия живот на страната. “Всички гърци искат мирно бъдеще със съседите си, но това бъдеще трябва да се опира на спазване на международното право”, изтъкна Папуляс.

Президентът на Гърция ще посети о. Агатониси в символичен отговор на провокациите на Анкара в Егейско море
06 януари 2009 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Агатониси. Днес, на Богоявление, президентът на Гърция Каролос Папуляс ще посети островчето Агатониси в южната част на Егейско море като символичен отговор на провокациите на Анкара от последните дни, съобщи гръцкият вестник “Та неа”. В навечерието на Коледа и Нова година на два пъти оспори гръцкия суверенитет над островите Агатониси и Фармакониси, близо до турското малоазийско крайбрежие като поиска от гръцки военни хеликоптери да напуснат района с твърдението, че е в границите на турски FIR (Район за полетна информация). Атина вече изпрати две протестни ноти до турското външно министерство.
-
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 6
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Jan. 6, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 6

HURRIYET
-- CITIZENSHIP INSTRUCTION GIVEN BY PRIME MINISTER
Poet Nazim Hikmet, who was stripped of Turkish citizenship 58 years ago, will become a Turkish citizen again. Culture & Tourism Minister Ertugrul Gunay said, "the prime minister instructed relevant authorities to prepare a decree to abolish a former decree that stripped some people of Turkish citizenship in 1951."

-- TAX DEBT TO BE DRAWN FROM BANK ACCOUNTS
After the tax department automation project is implemented, tax debts can be drawn automatically from the bank accounts of tax payers. Taxes, fiscal penalties and interest rates will be collected on electronic medium. Three banks are preparing software for the project. Pilot implementation will begin after the software is ready. When the project spreads, e-collection will begin. The state can also sequester properties on the electronic world to collect the tax debts that are over the due date.

-- CIRCASSIANS ALSO WANTED BROADCAST
The Caucasian Associations Federation, which unites 56 Circassian associations representing six million Circassians living in Turkey under its umbrella, paid a visit to President Abdullah Gul. The federation demanded TV broadcasts in Circassian language.Hurriyet


-
Здравко Лазаров: Няма да платя на турците

24 Часа

- Как се чустваш в момента?
- Много добре. Вече сгъвам крака си на 80% и смятам, че може да се върна на терена от 1 февруари и да започна леки тренировки. За мой късмет лечението ми се развива добре, за разлика от на други футболисти, и се надявам, че всичко ще ми мине.
- Контузията наистина може да премине, но пък се появи проблем с бившия ти отбор?
- Това наистина сериозно ме изненада. Сега видях факса, с който са ме уведомили, че си търсят парите. Това не мога да го разбера. Все пак минаха 2 години, откакто ритах в Турция. След това играх и в “Славия”, и в “Шинник”. Дори бях забравил, че съм ритал в този отбор. Положението е доста странно.
- Все пак става въпрос за сериозна сума. Близо четвърт милион долара.
-Става въпрос за 300 000 евро. Няма да платя тази сума. Ще търся обжалване. Не е сериозно да се смята, че съм взел тези пари и трябва да ги връщам. За мен случаят приключи, когато разтрогнах договора си в турската федерация. Те, като са спечелили дело срещу тях, да си търсят парите от федерацията. Не разбирам какви претенции имат към мен. Но са изпратили факс до ЦСКА, за да си търсят парите.
- В същото време пък се оказва, че “Шинник” ти дължи пари.
- Това е така. Според мен до 10 януари ще се разплатят с мен, защото иначе няма да получат лиценз. Днес говорих и с Мирчо Димитров, който е в Русия заедно с Благо Георгиев, който ми потвърди, че това ще стане. Смятам, че положението ще се оправи. Всъщност този проблем не ме интересува, за мен по-важното е да се възстановя от контузиите. (24 часа)

“Сабах”: Турция активно работи за решаване на кризата в Ивицата Газа
06 януари 2009 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция продължава повишената си активност за уреждане на кризата в Ивицата Газа, като днес въпросът ще бъде обсъден в парламента, а вчера се състоя тристранна среща на високо равнище с участието на президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган и министъра на външните работи Али Бабаджан, пише вестник “Сабах”. На вчерашната среща е решено Али Бабаджан спешно да замине още същия ден за Ню Йорк, за да участва в заседанието на ООН за обстановката в Ивицата Газа и лично да ръководи турските инициативи по въпроса в Съвета за сигурност на ООН.
Главният съветник на премиер Ердоган – Ахмет Давутоглу, заминава също спешно за Дамаск. Това става и по лична молба на френския президент Никола Саркози, след като в телефонен разговор с Ердоган е било уточнено Турция да продължи контактите с палестинското движение “Хамас”.
От своя страна днес президентът Абдуллах Гюл ще има телефонен разговор с президента на САЩ Джордж Буш.

“Сабах”, Турция: Кризата с руския природен газ
06 януари 2009 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер заяви, че рано днес сутринта е било прекъснато подаването на природен газ, който Турция получава по западния газопровод от Русия през територията на Украйна, пише електронното издание на вестник “Сабах”. В същото време е увеличено изтеглянето на природен газ по газопровода “Син поток” по дъното на Черно море. Хилми Гюлер отговори на въпроси на журналисти и посочи, че първоначално е било оповестено намаляване на доставките на природен газ за Турция на 32 милиона куб. метра дневно, после – на 17 милиона куб. метра и след това доставките напълно са спрели.
Количеството природен газ, който Турция получава от Русия по “Син поток”, е увеличено от 40 млн. куб. м на 48 млн. куб. м дневно. Други мерки, които Турция взема, са започналото експортиране на складираните запаси от втечнен природен газ и използване на вторичните източници на електроцентралите.
Хилми Гюлер ще разговаря по въпроса с представители на руската компания “Газпром” и е извикал за консултации посланика на Турция в Украйна. Получаваният от Турция от Иран природен газ е дневно по 18 млн. куб. м. и там няма никакви проблеми с прекъсване на доставките.
България оповести, че Русия е прекъснала подаването на природен газ, който доставя през територията на Украйна за България, Турция, Гърция и Македония. Агенция Ройтерс цитира министъра на икономиката на България Петър Димитров, че това е станало тази сутрин в 03.30 ч. Българският министър е оповестил кризисна ситуация, пише турският вестник.

"Заман": Комитетът за икономическа координация анализира състоянието на финансовия пазар в Турция
06 януари 2009 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анализ на ситуацията на финансовия пазар в страната – кредитни карти, чекове и акции, бе направен на заседание на Комитета за икономическа координация, пише вестник “Заман”. Заседанието под председателството на вицепремиера Назъм Екрен се състоя вчера в централната сграда на Министерския съвет. Участваха държавните министри Мехмет Шимшек и Кюршад Тюзмен, министърът на финансите Кемал Унакътан и министърът на промишлеността и търговията Зафер Чаглаян, както и управителят на Централната банка Дурмуш Йълмаз, председателят на Съвета за банков надзор Тевфик Билгин, председателят на Съюза на турските банки и генерален директор на Иш банкасъ Ерсин Йозиндже и първият заместник министър на финансите Хасан Басри Актан.

“Хюриет”: Русия прекрати подаването на газ за Турция и Балканите, Иран може да увеличи доставките
06 януари 2009 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Руските газови доставки за Турция по западния тръбопровод, минаващ през Украйна, са напълно прекратени в следствие на спора за цените между Москва и Киев, съобщи днес турският министър на енергетиката, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Министър Хилми Гюлер, цитиран от Си Ен Ен Тюрк, е казал, че Турция е увеличила доставките на руски газ по тръбопровода “Син поток” на 48 млн. куб. метра дневно от досегашните 40 млн. куб. метра, а ще използва и втечнен природен газ, както и запаси от природен газ.
Иран може да бъде в състояние да увеличи доставките си на природен газ за Турция, ако възникне недостиг в следствие на прекъсването на подаването на руски газ, е казал днес за Ройтерс източник от иранското посолство. Иран доставя приблизително една трета от необходимия на Турция газ, пише “Хюриет”.

Доставките на руски газ за Турция през територията на Украйна са прекратени, съобщи турски министър
06 януари 2009 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер съобщи днес, че доставките на руски природен газ за Турция по Европейския газопровод през територията на Украйна са напълни прекратени, предаде РИА Новости. По думите на Гюлер, за покриване на потребностите на страната от газ, са увеличени доставките на руски газ по газопровода „Син поток”.
„Ние увеличихме вноса на газ по „Син поток” и предприемаме необходимите мерки, за да не допуснем сериозни проблеми в доставките на енергоносители”, заяви Гюлер.

Турция иска спешно заседание на Парламентарната асамблея на ОИК за положението в Газа
06 януари 2009 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан призова спешно да се свика Парламентарната асамблея на Организацията Ислямска конференция /ПАОИК/ във връзка с обстановката в Ивицата Газа, предава Анадолската агенция. “ОИК е организация, в която членуват 50 мюсюлмански страни. В нея участват и парламентите на страните–членки. Изпълнителният комитет се състои от парламентите на 9 страни, включително Турция. Ние поканихме председателите на парламентите на всичките тези страни на извънредна среща в Истанбул. Най-вероятно след тази среща ще бъде публикувана декларация за обстановката в Ивицата Газа”, посочва Кьоксал Топтан.

Турски печат: Повишени държавни субсидии за партиите заради местните избори
06 януари 2009 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. . Различни аспекти на подготовката за местните избори на 29 март са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” извежда на централно място размера на повишените заради местните избори държавни субсидии, които ще получат за тази година основните политически партии. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ и Партията на националистическото действие /ПНД/ ще получат през 2009 г. от държавната хазна специално за изборите общо 167,389 милиона турски лири /около 170 милиона лева/. И трите партии планират да използват по-голямата част от тези средства за подготовката и провеждането на местните избори на 29 март. Съгласно Закона за изборите при общи избори държавната субсидия за политическите партии се увеличава три пъти, а за местните избори – два пъти. Нормалната субсидия на трите основни партии е за ПСР – 44,2 милиона, за НРП – 25,2 милиона и за ПНД – 14,2 милиона турски лири. Заради местните избори ПСР ще получи допълнително 88,5 милиона, НРП – 50,5 милиона и ПНД – 28,4 милиона турски лири от държавната хазна.
“Хюриет” информира, че от вчера до 30 януари в продължение на 25 дни ще останат окачени коригираните избирателни списъци за евентуални възражения от тези, които имат право да са избиратели, но не са включени в тях; за допуснати грешки и пропуски при изписването на личните данни и адресна регистрация на избирателите; за включване на междувременно уволнилите се от военна служба; за промяна на мястото за гласуване на студентите.
“Милиет” обръща внимание, че основната опозиционна НРП продължава да се “отваря” към мюсюлманската забрадка. Посочва се, че депутатът от НРП Енсар Йогют е връчил в източната провинция Ардахан партийните символи на 40 жени, повечето от които са били забрадени с мюсюлмански забрадки. По този повод депутатът от НРП подчертава, че външността няма значение, понеже тези жени са приели принципите на Ататюрк и са “гордостта на партията”.
“Радикал” съобщава, че кметът на Анкара и кандидат за нов мандат от управляващата ПСР Мелих Гьокчек е поканил на телевизионен диспут своя опонент от основната опозиционна НРП Мурат Карайълчън. Предложението е диспутът да се излъчва едновременно по 10 телевизионни канала, като всеки участник определи предпочитаните от него пет телевизионни канала, а договорените теми да бъдат обществено значими като снабдяване с природен газ, вода, метрото и т.н.
“Заман” пише, че Партията “Велик Съюз” ще се яви на изборите със своя нов проект за “Голямото семейство”. Става въпрос за създаване след всеки местен избор на общинско дружество, в което 90% от акционерите са гражданите на съответната община и което се закрива и отново създава при следващия местен избор в общината.

Ройтерс: Турските ВВС бомбардираха кюрдски позиции в Северен Ирак
06 януари 2009 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Багдад. Турските военновъздушни сили са нанесли удари по бази на кюрдските сепаратисти в Северен Ирак, предаде Ройтерс. По думите на Азад Васу, кмет на иракския град Зарава, до момента не е постъпила информация за пострадали сред мирните жители или убити кюрдски бойци.
Турските въздушни удари срещу убежищата на бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) на иракска територия се провеждат регулярно. На 24 декември Турция и Ирак се договориха, че ще се борят съвместно срещу кюрдските сепаратисти. Съществуващите договорености бяха постигнати на среща с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и иракския премиер Нури ал Малики.

Паднали лавини са затворили пътя Агръ-Ван в Източна Турция, блокирани са десетки автомобили
06 януари 2009 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Агръ. Паднали лавини на три различни места са затворили за движение пътя Агръ-Ван от републиканската пътна мрежа на Турция в Източен Анадол, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. В отсечката на пътя между околиите Тутак и Хамур в провинция Агръ са останали блокирани десетки превозни средства. Екипи на пътната служба са започнали дейности по разчистване на лавините и спасяване на бедстващите хора на пътя.

Връщат два пъти туристи в Истанбул


Друга група наши туристи също изкара екстра ваканция в непредвидена дестинация заради неволи във въздуха. Българите се прибирали от Анталия с чартърен полет на турската компания "Pegasus Airlines". "Трябваха ни 15 часа, за да кацнем", оплака се пред "Стандарт" един от пътниците в самолета - Мирослав Петров. Пилотът два пъти не посмял да приземи машината на родното летище и няколко пъти "разходил" шашнатите туристи по линията София-Истанбул-София. "Важното е, че стигнахме живи и здрави", кръстят се пътниците в самолета. Някои от туристите обаче са се заканили да съдят "Pegasus Airlines".
Драмата започнала на 3 януари следобед. Самолетът излетял от летището в Анталия в 16 часа. "Щом стигнахме София, самолетът започна да кръжи и ни съобщиха, че заради снегa по пистата няма да кацнем", разказва Мирослав. Затова пилотът обърнал курса и приземил машината в Истанбул. Там туристите ни прекарали половин час на летището. "После ни качиха обратно на самолета за София", споделя Мирослав Петров. Над софийското летище обаче историята се повторила. "45 минути кръжахме над аерогарата, но пилотът пак не посмя да кацне", разказва българинът. Но признава, че паника сред пътниците нямало. "Доста от хората се изнервиха, имаше и две бременни жени, които се притесниха. Но не се стигна до драми", споделя Мирослав.
След втория неуспешен опит за приземяване на самолета, машината на "Pegasus Airlines" отново поела към Истанбул. "Там вече ни натовариха на автобуси", разказва нашенецът. В ранни зори настанили туристите в хотел в града на Босфора. "Имахме само час за почивка и ни грабнаха обратно към летището към 7 сутринта", признава Мирослав. За късмет на всички пасажери третият опит за кацане на родна земя се оказал успешен. "Беше неприятно, но не можем да се сърдим на пилота", категоричен е Мирослав. "15 часа висяхме във въздуха и по летищата, но поне сме живи", доволен е младият мъж.
Лора Симеонова
стандарт

След като дава паспорт на разследван за пране на пари:
Агент Марков въоръжил Озкан
Служителят гарантирал, че турчинът не е заплаха за националната сигурност

Топагент на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е "въоръжил" скандалния турски бизнесмен Суди Озкан. Става въпрос за същия служител на родното ФБР, който е разрешил издаването на паспорт на разследвания у нас и в Турция за пране на пари хазартен бос. Както "Стандарт" писа, това е станало през март 2008 г. Това сочи разследването на Военно-окръжната прокуратура срещу вече бившия шеф на Главна дирекция "Икономическа и финансова сигурност" в ДАНС Веселин Марков. С подписа си той е съдействал бизнесмена да получи както паспорт, така и разрешително за носене на оръжие. По-късно Суди Озкан наистина се възползва от документа, в който се посочва, че не представлява заплаха за националната сигурност на България. С него си взема пистолет. Документът на българската агенция за национална сигурност не просто дава само паспорт и оръжие на бизнесмена. Подписът на Марков фактически ангажира българската държава, че срещу Суди Озкан няма данни за съпричастие или извършване на престъпения у нас. Това очевидно не е вярно още повече, след като се знае, че Озкан е разследван и в България за пране на пари, смятат военните прокурори. Затова освен за злоупотреба със служебното положение срещу Марков може да бъде бъде повдигнато обвинение за издаване на документ с невярно съдържание.
Разследването срещу Веселин Марков е започнато от Военно-окръжна прокуратура още през есента на миналата година.
"Не знам да ме разследват. Нито Военна прокуратура, нито цивилната. Имаше проверка през септември от Инспектората на ДАНС - за оръжие на сина на Суди Озкан. Но тя приключи на 15 септември", коментира вчера пред "Стандарт" Веселин Марков. Той напуска агенцията месец след края на проверката. Според цивилните прокурори от Софийска градска прокуратура, които поемат случая от военните обвинители, разследването срещу Марков може да е само началото на поредица от проверки срещу служители на ДАНС.
Димитър Илиев
Божидар Димитров
стандарт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2