Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 11 януари 2009 г.

Драматичен момент в събитията около Газа

11. 01. 2009

Haled_Mashaal

Драматичен момент в събитията около Газа

Гасан Насър

От два дни Кайро стана седалище на активни дипломатически контакти, които са част от усилията за прекратяването на огъня в Газа и прилагането на резолюция 1860 на СС на ООН. Египетската инициатива се превърна в своеобразен анекс към документа на международната организация, която има потенциал да сложи край на кръвопролитията.

Според анонимни източници, петимата членове на делегацията на „Хамас” в египетската столица (трима от Газа и двама от Дамаск) са били готови да започнат „пазарлък” относно съдържание й, без обаче да внасят свои собствени допълнения. Палестинската делегация е имала намерение да започне преговори с началника на египетското разузнаване ген. Омар Сюлейман, когато телевизионното обръщение на председателя на политбюро на „Хамас” Халед Машаал, базиран в Дамаск, пред „Ал Джазира” на практика е обезсмислил подобни контакти. Той прочете декларация, подписана от лидерите на палестинските фракции, чиито седалища са в сирийската столица. В нея се настоява Израел да приложи резолюция 1860 и да прекрати безусловно огъня. Освен това палестинският лидер добави, че „Хамас” няма намерение да се разоръжава, че не приема международни наблюдатели, които ще бъдат възприети като „окупационна сила”. Машаал твърди, че частите на „съпротивата” са в много добро състояние, а израелските загуби – огромни. В събота „Хамас” е успял да удари израелска ракетна и сателитна установка „Палмахим”, която отстои на 50 км от границата с Газа. Лидерът на „Хамас” е призовал за пореден път да се свика арабска среща на върха, на която се противопоставят Египет и Саудитска Арабия.
Египетски и израелски източници обясняват неочакваната „мускулеста” реч на Халед Машаал с външна, непалестинска интервенция. Според високопоставен египетски представител, цитиран от лондонския вестник „Ал Хая”, „движението трябва да изостави регионалните сметки, които вредят на палестинската кауза”. Политикът от Кайро счита, че „обструкционистката ос, която се ръководи от Иран, е планирала войната в Газа да бъде превърната в медийна, а не в полева победа”. Египтянинът отстоява мнението, че нейната публично разпространявана теза е, че „Хамас” не е засегнато от агресията и „след приключването на военните действия радикалното движение ще се превърне в основен фактор за намирането на политическо решение по проблемната ситуация”. Дори ако само ръководството на „Хамас” остане, а цялата ивица Газа бъде разрушена, това трябвало да бъде разглеждано като победа, добавя официалното лице от Египет.

В унисон с горецитираната теза звучи и мнението на президента на палестинската автономия Махмуд Абас, който също се намира в Кайро за обсъждането на египетската мирна инициатива. Той призова „Хамас” веднага да приеме прекратяването на огъня и предупреди, че този, който го отхвърля, „поема своята отговорност”. В египетската столица Абас заяви още: „Ако съпротивата ще унищожи народа ни, то ние нямаме нужда от нея. Тя не е самоцел, а крайната цел е постигането на мира.”

В същото време израелската позиция се втвърдява. Сайтът „Ислам онлайн” оповестява резултатите от последните социологически изследвания в Израел, проведени от агенцията „Измерване на войната и мира”. Според нея над 90% от респондентите подкрепят сухопътната фаза на военната офанзива (за сравнение – на третия ден привържениците бяха 71%). Съобщава се, че рейтингите на основните действащи лица, най-вече на началника на Генералния щаб генерал Габи Ешкенази, са се повишили. Премиерът в оставка Ехуд Олмерт говори за „впечатляващи успехи” на армията. Израелският аналитичен сайт „Debka.file” се опитва да ги систематизира по следния начин:

1. Забелязва се масово дезертиране в „Хамас” от средния ешелон бойци. Това важи най-вече за войниците, които отговарят за непосредственото изстрелване на ракетите към израелската територия. Получило се е своеобразно „търкане” между подложените на непосредствен обстрел и висшия команден състав, който на този етап стои на сигурно в бункерите.
Израелски източници съобщават, че е бил убит Емир Манси, отговорникът в бригадите „Езедин Касам” за изстрелването на ракетите с 40-км обсег „Град”. Последният е син на бившия министър на транспорта в подалото оставка правителство на „Хамас” Юсуф Манси. След като е бил идентифициран от израелската пехота, хеликоптер е унищожил ракетната установка в момента, когато Манси и двама негови помощници са подготвяли изстрелването на нова ракета. Израелски военни информират, че миналата нощ е бил убит в град Хан Юнес и лидерът на „Ал Кайда” в Газа Гасен Микдад.

2. Около 550 души от най-боеспособното ядро на частите на „Хамас” (около 3 500 бойци) са убити. Извън строя са множество установки, подземни тунели, убежища, лаборатории за самоделни оръжия и други. Все още обаче радикалното движение има достатъчен военен потенциал.

3. Авторитетът сред бойците на ръководителя на военното крило на „Хамас” Мохамед Джабри силно е паднал. Причината за това е неговото твърдение, че израелската армия няма да успее да достигне до столицата Газа сити. Фактите от бойното поле показват обратното. Израелският авангард вече е в подстъпите на града. Защитните съоръжения: противотанкови позиции, тунели и бункери, практически са изоставени от техните бойци. Тактическото командване на „Хамас” е преценило, че останалите лоялни бойци трябва да бъдат пренасочени към ракетните установки, за да се поддържа огънят във вътрешността на Израел. Интензитетът му обаче постепенно отслабва. В четвъртък са били изстреляни 40 ракети, в петък – 30, а в събота – 20.

Налага се изводът, че реалностите на бойното поле ще се окажат решаващи също и за изхода от дипломатическите преговори. Несъмнено изявлението на Халед Машаал от Дамаск има за цел да предотврати бързата капитулация на „Хамас”. В същото време обаче се наблюдава и задълбочаване на противоречията между „Хамас”-Газа и „Хамас”-Дамаск.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2