Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 30 януари 2009 г.

Реджеп Тайип Ердоган в емоционален дебат с президента на Израел Шимон Перес относно Ивицата Газа и мира в Близкия изток

“Файненшъл таймс”: Реджеп Ердоган напусна демонстративно форума в Давос

Long Distance Calling Cards

30 януари 2009 | 01:40 | Агенция "Фокус"

Давос. Световният икономически форум в Давос бе разтресен от дипломатически скандал в четвъртък вечер, когато турският премиер Реджеп Тайип Ердоган напусна демонстративно форума след емоционален дебат с президента на Израел Шимон Перес в сесия относно Ивицата Газа и мира в Близкия изток, пише “Файненшъл таймс”.
Клаус Шваб, организатор на срещата в Давос, побърза да препотвърди “духа на Давос”, след като Ердоган заяви, че никога няма да се върне в швейцарския курорт. Инцидентът бе един от най-големите в събитието, посветено на “естественото разбирателство” между народите.
Реджеп Ердоган, седящ до проф. Шваб на пресконференцията заяви, че е напуснал заради Дейвид Игнатиъс – журналист от “Вашингтон пост”, който е председателствал сесията и който не му е позволил да отговори на коментарите на Перес относно конфликта в Ивицата Газа.
Шимон Перес говори 25 минути, два пъти повече от Ердоган и пет пъти повече от другите участници във встъпителните им изказвания.
“Уважавам много Перес и възрастта му”, заяви Ердоган, но това, което израелският лидер заяви за Газа “не е истина, защото историята го опровергава, а също и политическите науки”.
Израел дълго време гледаше на Турция като на най-близката държава сред мюсюлманските страни и традиционно поддържаше добри дипломатически, търговски и военни връзки с Анкара.
Но взаимоотношенията между двете страни се влошиха, когато Израел започна военна офанзива срещу Ивицата Газа през декември 2008 година.
---
Шимон Перес се извини на Ердоган, след като той напусна форума в Давос

30 януари 2009 | 00:02 | Агенция "Фокус"

Давос. Израелският президент Шимон Перес се извини по телефона на турския премиер Реджеп Ердоган, след като Ердоган напусна демонстративно Световния икономически форум в Давос, предаде АФП, цитирайки Анатолската информационна агенция. Перес е говорил с Ердоган 5 минути по телефона и му се е извинил, съобщават източници близки до премиера. Ердоган се защити в четвъртък като напусна дебата, заявявайки, че протестира срещу начина, по който израелския президент се е обърнал към него и срещу малкото време, което му бе дадено за изказване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2