Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 10 януари 2009 г.

Новините-от и за Турция,10.01.09 г.

Правим всичко възможно за прекратяване на огъня в Газа, каза турски министър
10 януари 2009 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Рабат/Анкара. Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш заяви, че Турция прави всичко възможно за спешното прекратяване на огъня в Газа, предава Анадолската агенция. Багъш говори на 15-я конгрес на Републиканската партия в Мароко, където присъства в качеството на заместник-генерален председател на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието.
При пристигането си в Мароко Егемен Багъш научи, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган го е назначил за държавен министър и главен преговарящ на Турция с ЕС и каза, че никога няма да забрави този конгрес в Рабат, посочва агенцията.

-
Израел продължава да обсипва с бомби Ивицата Газа...


Вчера бе денят в който загинаха най-много цивилни палестинци....

Posted 07.01.2009 12:28:56 UTC

Updated 07.01.2009 12:28:56 UTC

Израел продължава да обсипва с бомби Ивицата Газа. Вчера бе денят в който загинаха най-много цивилни палестинци. Под руините на жилищата и училищата разрушени в резултат на израелската бомбардировка загинаха 75 души по-голямата част от които жени и деца. По време на продължаващите от 12 дена насам израелски бомбардировки загинаха 635 души като една трета са деца.

Израел взе решение за отварянето на коридор за доставката на хуманитарни помощи в Ивицата Газа. Съобщено бе че израелската администрация планира да преустановява по три часа дневно бомбардировките за да се осигури доставката на хуманитарни помощи в района.

В Ивицата Газа се водят най- ожесточените от началото на операцията насам стълкновения. Вчера сутринта израелски танкове влязоха в град Хан Юнус който е вторият по големина след Газа трад в Ивицата Газа и който е приеман за крепостта на организацията Хамас. В града се водят улични боеве.

Ожесточени улични боеве се водят и в крайните квартали на град Газа. Изпод руините на четириетажна сграда поразена от две израелски авиационни ракети бяха извадени труповете на 12 палестинци. Седем от загиналите са деца и три са жени.

Населението в района се укрива в 23 училища построени от ООН. Предполага се че в училищата са се приютили около 15 хиляди души. Но и тези училища стават цел на израелските бомбардировки, и две от училищата бяха бомбардирани от изрелските танкове. Загинаха десетки палестинци. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун окачестви бомбардирането на училищата като неприемлив акт. Израел твърди че от училищата са били организирани минометни нападения срещу израелските войници и че загиналите са бойци на Хамас. До момента загинаха 6 израелски военнослужещи. Израелски източници оповестиха че са били убити 130 бойци на Хамас.

Същевременно вчера бойци на организацията Хамас са изстреляли 15 ракети срещу Израел. Една от ракетите е паднала в район на 45 километра от границата и на 30 километра от Тел Авив. Организацията Хамас също така оповести че е свалила израелски безпилотен самолет и показа кадри с останките на самолета.

Премиерът на Израел Ехуд Олмерт отбеляза че не планират дългосрочна операция в Ивицата Газа.

В изявление направено от офиса на израелския премиер Олмерт се подчертава че Съветът за сигурност на ООН е предложил да бъде открит коридор за доставката на хуманитарни помощи за Ивицата Газа и че израелската страна е приела това предложение. В изявлението се подчертава че в периода от 13 до 16 часа ще се преустановява бомбардировката и ще се осигури възможност за транспортирането на хуманитарните помощи. В изявлението се заявява че с това решение се цели да бъде предотвратена една хуманитарна криза в Ивицата Газа.ТРТ
-
Среща в Истанбул на парламентарните представители на организацията Ислямска Конференция...

Израелските нападения в Ивицата Газа са в дневния ред и на Парламентарния съюз на организацията Ислямска конференция....


Posted 10.01.2009 10:45:06 UTC

Updated 10.01.2009 10:45:06 UTC

Израелските нападения в Ивицата Газа са в дневния ред и на Парламентарния съюз на организацията Ислямска конференция. Идната седмица изпълнителният комитет на Парламентарния съюз на организацията ще се събере на заседание в Истанбул по призива на председателя на ВНСТ Кьоксал Топтан. На заседанието на 14ти януари, сряда, ще присъстват представителите на Турция, Нигер, Египет, Мали, Азербайджан, Иран, Алжир, Саудитска Арабия, Чад и Бенин.ТРТ
-
Съпругата на турския премиер организира в Истанбул среща, посветена на мира в Газа
Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция

Съпругата на турския премиер Емине Ердоган днес организира в Истанбул среща, посветена на мира в Газа. На събитието ще присъстват първи дами на държави от и извън региона.

Със срещата на първите дами ще бъде даден старт на кампанията "Спрете войната". Емине Ердоган е поканила на срещата съпругите на редица лидери от региона. Досега участие са потвърдили първата дама на Сирия Асма Асад, йорданската кралица Рания, съпругите на емира на Катар и на ливанския президент. Вероятно ще присъства и съпругата на бившия британски премиер - Шери Блеър. Поканени да присъстват са били също съпругата на испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро - Сонсолес Еспиноса Сапатеро и първата дама на Франция - Карла Бруни. Желание за участие са проявили и първите дами на Азербайджан, Албания, Пакистан, Бахрейн и Мароко.

Планира се след срещата на първите дами да се огласи декларация, в която се призовава за спиране на израелските удари срещу ивицата Газа и за мир за палестинския народ.

Емине Ердоган ще даде официална вечеря за съпругите на лидерите.
-
ДХА: Автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак ще се оплаче на ООН от Турция и Иран

10 януари 2009 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак ще се оплаче на ООН от Турция и Иран заради техните операции срещу терористите от ПКК, при които се нанасят щети на цивилното население, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Представителят на автономното кюрдско самоуправление на Северен Ирак в ООН Диндар Зебари заяви, че още от миналата година на политическо ниво се правят усилени постъпки ООН да заеме отношение срещу военновъздушните операции в района на Северен Ирак. Зебари посочва, че съгласно решения 1830 и 1770 на Съвета за сигурност на ООН във връзка с Ирак, ООН трябва да заеме позиция срещу Турция и Иран, които бомбардират някои райони в границите на Ирак, като добавя, че миналата година световната организация официално е порицала тези операции.
-
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 10
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Jan. 10, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON JAN 10

HURRIYET

-- SAHIN'S HOLE

Police found two rocket launchers, 590 grams of plastic explosives, a hand grenade and hundreds of bullets in excavations carried out in places in Ankara's Golbasi town pointed in sketches which were found at the apartment of Ibrahim Sahin, former head of Special Forces Department. Police also started excavations at a picnic area which is very close to Justice & Development Party (AKP) headquarters and Ataturk Forestry Farm (AOC).

-- SOLDIERS IN COURT

Five prosecutors, including Zekeriya Oz, interrogated three colonels, a navy captain and two first lieutenants --who were detained Wednesday in Ergenekon case-- for more than seven hours in Istanbul. Two colonels and lieutenants were sent to count, others released.

Hurriyet

Атина се опасява от нови провокации на Турция в Егейско море
10 януари 2009 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Атина се опасява от нови провокации в Егейско море. Гръцките въоръжени сили остават в повишена готовност от евентуални нови действия от страна на Турция, пише днес гръцкият вестник “Катимерини”.
До късно следобед вчера ситуацията в района беше сравнително спокойна с изключение на нарушаване на гръцкото въздушно пространство между островите Лимнос и Лесбос от страна на шест турски изтребители F-16.
Според министерството на отбраната на Гърция днес е денят, в който ще стане ясно дали турската страна е решена да задълбочи провокациите си.
Състоянието на готовност ще се запази, тъй като трябва да минат няколко дни без напрежение, за да се смята, че периода на провокации от страна на Анкара е приключил.
За критичен се смята периодът до 20 януари, когато приключва ловенето на цупура в района на спорния остров Имия.

Позициите на кипърските турци са по-лоши от тези в плана “Анан”, смята Димитрис Христофяс
10 януари 2009 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Никозия. Убеждението си, че от Мехмет Али Талят и Турция зависи дали ще се реши кипърският въпрос през 2009 г. изрази президентът на Република Кипър Димитрис Христофяс, съобщава ikypros. Той отбеляза, че позициите на кипърските турци, изразени на масата на преговори, в много точки са по-лоши от тези в плана “Анан” (план на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан за обединение на остров Кипър, отхвърлен от кипърските гърци на референдум през 2004 г. – бел. “Фокус”).

Турският премиер ще изпрати свой представител на преговорите за прекратяване на огъня в Газа

10 януари 2009 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с президента на Египет Хосни Мубарак, който го е потърсил, за да поиска да изпрати свой специален представител на започващите преговори в Египет за прекратяване на огъня в Газа, предава Анадолската агенция. Ердоган е решил да изпрати като свой специален представител посланик Ахмет Давутоглу /главен външнополитически съветник на Ердоган – бел. на “Фокус”/, който ще ръководи турска делегация от служители в министерския съвет и от външно министерство. Делегацията ще участва в преговорите в Египет, които започват на 11 януари.
-
Турция смени главния си преговарящ с ЕС

Егемен Багъш е новият главен преговарящ на Турция за членство в ЕС, съобщи Ройтерс. Той заменя на поста външния министър Али Бабаджан в навечерието на посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Брюксел следващата седмица.

Бабаджан търпеше критики, че обръща повече внимание на въпроси, свързани с Кавказ и Близкия изток, отколкото на евроинтеграцията на страната. С новото назначение Ердоган ще опита да покаже на Брюксел, че правителството приема сериозно кандидатурата си за присъединяване, коментират анализатори.

38-годишният Багъш, който свободно говори английски и френски, е американски университетски възпитаник. В периода 2002-2007 той е съветник на премиера Ердоган по външната политика. Багъш, който има бакалаварска степен по управление на човешките ресурси и магистърска по публична администрация от Барух колеж, Градски университет на Ню Йорк, е заемал и поста на заместник председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието по въпросите на външната политика. През 2006 г. Багъш получава италианско държавно отличие – “Кавалер на Италианската република”.

Министърът на външните работи на Чехия – настоящият председател на ЕС, Карел Шварценберг изрази подкрепата си за присъединяването на Турция към ЕС и осъди съществуващите предразсъдъци в някои западноевропейски страни срещу турците, съобщи Чешката телеграфна агенция. Той заявил, че страната му “е убедена, че един ден Турция трябва да стане член на организацията”. Първият дипломат е подчертал, че Турция е от стратегическо значение за ЕС, допълвайки, че Анкара трябва да извърши някои спешни реформи, за да постигне целта си.

Турция започна преговорите за присъединяване към ЕС през октомври 2005 г., но досега е постигнат малък напредък. Според анализаторите незначителният прогрес се дължи на вътрешната политика, липсата на ентусиазъм за присъединяване, както и липсата на желание за разширяване от страна на 27-те. Брюксел отвори две нови глави от преговорите с Турция миналия месец, с което общият брой на отворените глави стана десет, от които само една е била затворена.

всекиден,петък, 9 януари 2009


Близо 22 000 са регистрираните болни от туберкулоза в Турция
10 януари 2009 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на здравеопазването на Турция оповести, че през 2007 г. броят на регистрираните в диспансерите за лечения на туберкулоза е бил 21 663 души, от които 65% са мъже, а останалите 35% са жени, пише електронното издание Дюня бюлтени. Това означава по 30,9 болни на всеки 100 000 души от населението на страната. При 73% от случаите става въпрос за туберкулоза на белия дроб, а при 27% от случаите на туберкулоза извън белия дроб /лимфни възли, плеврит, кости, бъбреци, мозък/. Министерството предупреждава, че всеки един носител на болестта, който не е лекуван, може да зарази по въздушно-капков път по 10-15 души на година.

Агенция “Фокус” припомня:
Предполага се, че в света всяка година от туберкулоза се разболяват 8,9 милиона души и всяка година от тази болест умират 1,6 милиона души. Най-широко разпространение болестта има в страните от Азия, Африка и Латинска Америка, както и в бившите съветски републики.

Хероин за над два милиона лева бе задържан на Капитан Андреево

10 януари 2009 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Капитан Андреево. 22,730 кг хероин беше задържан на Капитан Андреево късно снощи при щателна митническа проверка на лек автомобил с холандска регистрация, пътуващ от Турция за Холандия.
Наркотикът е бил разпределен в 40 пакета и укрит в специално изградени тайници и в естествени кухини на автомобила, съобщиха от Агенция "Митници".
Стойността на задържаната пратка надхвърля 2 млн. лева.
Срещу шофьора, 43-годишен холандски гражданин, е съставен е акт за митническо нарушение. Случаят е предаден на компетентните органи.
-
Делови новини: Турското правителство планира да изгради високоскоростна железопътна мрежа

09/01/2009

Бъдещата високоскоростна железопътна мрежа в Турция трябва да намали времето за пътуване.
photo

Влаковете ще намалят времето за пътуване между Истанбул и Анкара до три часа. [Гети Имиджис]

Турското правителство планира да създаде мрежа от високоскоростни железопътни връзки в цялата страна, съобщи в понеделник (5 януари) министърът на транспорта Бинали Йълдъръм, като добави, че изпитанията на високоскоростните влакове ще започнат до края на февруари. Правителството е отредило 1,46 млрд. евро за проекта, като целта е всички линии да бъдат пуснати в действие до 2023 г. Планира се времето за пътуване между Истанбул и Анкара да бъде намалено до три часа.setimes



Кипър може да се превърне в пустиня

Според експерти това може да стане до края на века като последица от климатичните промени и сушата
09.01.2009

Според експерти Кипър е изложен на риска до края на века да се превърне в пустиня като последица от климатичните промени и сушата, предаде Ройтерс.

Един от резервоарите за вода - южен Кипър, юли 2008 г. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Изследванията показват, че през този век може да се очаква повишаване на летните температури на острова с два до четири градуса в сравнение с периода от 1960 до 1990 г., съобщи геофизикът професор Манфред Ланг, директор на изследователски център в областта на енергията, околната среда и водите към Кипърския институт.

Според него определено има риск от много драматично засушаване.

До края на века Кипър може да очаква освен сегашните летни месеци юни, юли и август още два месеца с дни, в които температурата надвишава 35 градуса, прогнозира Ланг.

Има вероятност валежите от дъжд да намалеят още, а изпаряването да се увеличи поради високите температури.

В момента Кипър използва технология за обезсоляване на морска вода, за да задоволи част от общите си потребности, но населението, което наброява около половин милион, е на постоянен режим на водоснабдяване.

Според учения климатичните промени могат да бъдат забавени, но в крайна сметка са необратими.

Кипърският институт проучва възможностите за използване на слънчева енергия за производство на електричество, което може да бъде използвано в заводите на Кипър за обезсоляване на морска вода.нетинфо

Започваме преговори с Турция за обезщетенията на тракийските бежанци

Южната съседка дължи на потомците близо 17 млрд. долара с лихвите

[09-01-2009] от Тереза Тренева

До няколко месеца очаквам да започнат преговорите с турската държава, която трябва да обезщети потомците на бежанците от Одринска Тракия и Мала Азия, прогонени от домовете си между 1903 и 1913 г. Това заяви вчера пред "Новинар" шефката на държавна агенция "Архиви" Боряна Бужашка.

От понеделник започваме кампания съвместно с тракийските дружества и медиите, с която приканваме потомците на тези хора да предадат всички налични документи или пък застрахователни полици, които удостоверяват право на собственост върху изоставените земи, заяви Бужашка.

По думите й цялата информация ще бъде събрана и обобщена в наскоро заработилата електронна система на ДА "Архиви". Тези данни ще бъдат предадени на правителството и ще служат като аргумент пред Турция за исканото обезщетение, каза още тя. Оттам нататък всичко е дипломация, но се надявам до средата на тази година преговорите да започнат, категорична бе Бужашка.

По думите на шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров тази кампания ще има голям обществен интерес, тъй като Турция трябва да обезщети имотите на над 800 000 българи от Източна Тракия и Мала Азия, които са били прогонени тогава от земите си.

Сега потомците на тези хора населяват цели градове, обясни Димитров и допълни, че преговорите с южната ни съседка ще бъдат дълги и сложни. Според започването на преговорите е много разумен ход на българското правителство. Голям принос имат също и европейските ни депутати, които са се преборили обезщетяването на наследниците на тракийските българи за заграбените от Турция имоти да залегне като условие за приемането на съседката ни в ЕС.

Димитров е категоричен обаче, че турската държава няма да задейства въпроса, докато не получи дата за присъединяване към Евросъюза. Освен това те също имат искания към България като признаването на трудовия стаж и изплащането на пенсии на турските изселници от България, каза още шефът на НИМ.новинар
-
Two-state dream killed
ANKARA - Israeli operation not only dents the will to bring peace to the region, but also strengthens the division between the Palestinians, says Palestine’s ambassador to Ankara, hoping all parties will implement a UN resolution for a ceasefire.

Two-state dream killed The ongoing attack by the Israelis on Gaza Strip is delaying the process of achieving peace in the Middle East and posing a danger to the creation of an independent Palestine, said the Palestinian ambassador to Ankara on Friday.

"The war is threatening the peace process launched by the international community to achieve a two-state solution in the Middle East," Ambassador Nabil Maaruf said at a meeting of the Foundation for Political, Economic and Social Research, or SETA.

While describing what happened in Palestine as a "barbaric attack against civilians," the ambassador linked the military operation with the general elections in Israel set for Feb. 10 and challenged the Israeli argument of only targeting Hamas.

"It is not a war against Hamas, it is a war against every single Palestinian living in Gaza," said Maaruf. "They are changing the rules of the game. I do not think they will finish Hamas. What Israel aims to do is against the Palestinian cause and dream."

He said the Israeli operation not only dented the will to bring peace to the region, but also strengthened the division between the Palestinians, namely between al-Fatah and Hamas.

Watching all the details
Maaruf said the Israelis were watching all the details in Gaza and that they wanted Hamas to take over Gaza. "It is in their interest to divide Palestine É they do not want an independent Palestinian state," he said.

"The division is affecting the regional hopes and dreams of Palestinians, separating the West Bank and Gaza and killing the hope," the ambassador said.

He said he hoped all parties would implement the U.N. resolution that calls for a cease-fire. Hamas, which controls Gaza, on Friday said it rejected the resolution on the argument and that it was not in the best interest of Palestinians, according to news reports.

"For us, the most important thing now is to achieve a cease-fire and allow humanitarian aid to reach the Palestinian people to help them and to stop the suffering," said Maaruf.

He said the next stage after the cease-fire would be to achieve reconciliation among Arab countries and Palestinians, and to this end, Turkey was moving ahead with efforts to bridge the differences.

In pursuit of active diplomacy, Turkey came up with a two-stage plan in the wake of the war in Gaza, suggesting that first a lasting cease-fire must be established and then reconciliation must be reached among Arab countries and among Palestinians.

On Hamas, Maaruf said the group must be convinced to be part of a solution and then a unity government must be established in Palestine.

Envoys meet with Toptan
Ambassadors to Ankara from six Islamic countries met with Parliament Speaker Köksal Toptan on Friday ahead of an Organization of the Islamic Conference, or OIC, event. Toptan discussed the latest developments in Gaza with the ambassadors of Oman, Saudi Arabia, Algeria, Palestine, Tunisia and Egypt.

The parliament speaker previously called for an emergency meeting in Istanbul on Jan. 14 of the OIC Parliamentary Union. Speaking to reporters, Omani Ambassador Mohammad Nasser Ahmet al Wahabi said Israel was an obstacle to peace in the Middle East.Hurriyet

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2