Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 26 декември 2008 г.

Новините-от и за Турция,26.12.08 г.

4 души са осъдени в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, за оказване на помощ на членове на ПКК
26 декември 2008 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. 4 души са били задържани в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, за оказване на помощ и подслон на членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише турският вестник „Хюриет”. Според изявление на валийството в Хаккяри жандармерийските екипи са организирали операция по сведение на разузнаването срещу група, която е оказвала помощ и логистична подкрепа на бунтовници от ПКК и е принуждавала местното население да плаща данък в полза на терористичната организация. След приключване на полицейския разпит задържаните ще бъдат предадени на съда, който ги е осъдил на затвор.

Експлозия рани работник в провинция Кахраманмараш, Източна Турция
26 декември 2008 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Кахраманмараш. Един човек е бил ранен в резултат на експлозия в контейнер за отпадъци в околия Пазарджък, провинция Кахраманмараш, Източна Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Инцидентът е станал при събиране на контейнерите от околийската служба по чистота. След проверка на екипите за обезвреждане на бомби, пристигнали на мястото на експлозията, е станало ясно, че тя не е предизвикана от бомба, а от запалване на огън в контейнер, където е бил хвърлен спрей. Раненият е бил откаран в болница. Няма опасност за живота му.

Турският премиер ще посети през 2009 година Брюксел по покана на председателя на Европейската комисия
26 декември 2008 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети в началото на 2009 година Брюксел по покана на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозо, пише турският вестник „Заман”. По време на визитата си в столицата на ЕС се очаква Ердоган да даде отговор на критиките от страна на Евросъюза за забавяне на реформения процес в Турция. Той ще представи какви стъпки са направени в тази посока и какви законодателни процедури са извършени. Турският премиер ще изложи и планираните стъпки в Националната програма на правителството по пътя към ЕС.
Ердоган беше посетил Брюксел и 14 столици на ЕС, който тогава се състоеше от 15 членки, през 2005 година. След отхвърлянето на европейската конституция от Франция и Холандия лидерите на ЕС престанаха да канят на срещите премиерите на страните кандидатки. Според политиците от Брюксел посланията, които ще отправи Ердоган от белгийската столица са особено важни, за да се обезсилят обвиненията, че Турция е изместила встрани реформения процес, пише вестникът.

Едно споразумение на Турция с МВФ ще засили сигурността, смятат от агенция „Стандарт енд пуърс”
26 декември 2008 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Анализаторите за Турция на Международната агенция за определяне на кредитния рейтинг „Стандарт енд пуърс” заявиха, че вероятността за сключване на споразумение на Турция с международния валутен фонд става все по-голяма, предаде Анадолската агенция. Анализаторът на агенцията Фарук Соуса посочи, че в условията на глобална финансова криза постигането на споразумение с международната финансова институция е особено необходимо. По думите му едно споразумение ще засили сигурността за инвестициите преди местните избори. Той подчерта, че и размерът на инвестициите е в голяма зависимост от външното финансиране.
Очаква се в началото на 2009 година делегация на МВФ да пристигне в Турция във връзка с обсъждане на евентуалното споразумение с фонда.

730 милиона турски лири е изплатила държавата на пострадалите от тероризма, каза министърът на финансите
26 декември 2008 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. 730 милиона турски лири е изплатила турската държава на пострадалите от тероризма, предаде Анадолската агенция. Министърът на финансите на Турция Кемал Унакътан каза, че всеки месец изпращат информация до министерството на вътрешните работи за обезщетенията, които се изплащат на семействата, които са пострадали от терористичните атаки. В отговор на депутати от Партията на демократичното общество, които посочиха, че обезщетенията не се изплащат, той каза, че до днес за тази цел са изплатени 730 милиона турски лири. По думите му само в област Тунджели плащанията в тази връзка са 19 милиона турски лири, посочва агенцията.

Турски печат : Участието на малките общини в изборите разцепи висшето правосъдие и политиците в Турция

26 декември 2008 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Спорът между Върховния съд и Висшата избирателна комисия на Турция във връзка със закриването на общини с население под 2 000 души и участието на избирателите им в изборите за местни органи на властта, който разцепи магистратите от Конституционния съд и политиците в Турция, е основната вътрешнополитическа тема в турските вестници днес.
Вестник „Сабах” в публикация, озаглавена ”Земетресението за общините” настрои един срещу друг висшето правосъдие” пише, че съдебният спор за закриването на малките общини е показал, че в Конституционния съд съществува дълбока пукнатина. На думите на председателя на Конституционния съд Хашим Кълъч, че Върховният съд и Висшата избирателна комисия нарушават конституцията, 8 членове на съда отговориха с ответна декларация, че това е лично мнение на Кълъч. В разгорещелия се спор правосъдният министър Мехмет Али Шахин и премиерът Ердоган подкрепиха Хашим Кълъч и заявиха, че решенията на Конституционния съд обвързват всички.
Вестник „Заман” представя позицията на председателя на съда Хашим Кълъч, според когото декларацията на 8-та членове на съда не отразява позицията на институцията. Според него прилагането на решенията на Конституционния съд е конституционно задължение на всички юристи и те не могат да пренебрегнат решението, засягащо малките общини.
Вестник „Милиет” обръща внимание на острата реакция на Върховния съд на позицията на Хашим Кълъч и премиера Реджеп Тайип Ердоган. Според Върховния съд техните думи и позиции не се съвместяват с правовата държава.
Вестник „Хюриет” се спира на позициите на политическите партии по въпроса за участието на общините, за които е везто решение за закриване. Според управляващата Партия на справедливостта и развитието в изорите могат да участват 120-те общини, които са завели дело до определената дата. Според опозиционните Народнорепубликанска партия и Партия на националистическото движение пък в изборите трябва да могат да участват всички общини.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON DEC 26
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Dec. 26, 2008. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON DEC 26

HURRIYET
-- ELECTRICITY: PRICE HIKE IN HOUSEHOLDS, REDUCTION IN INDUSTRY
Government said it would make a price increase in electricity for household consumption while reducing the price for industrial use. The increase for households would be 1.18 percent and reduction in industrial consumption would be 1.57 percent. The new tariffs will be valid as of January 1, 2009.

-- MINIMUM WAGE SET FOR 2009
Minimum wage was set as 666 YTL gross (net 527.13 YTL) for the first half of 2009 for workers under 16. The increase was 4.3 percent for the first half of 2009. For the second half of the year it will increase by 4.1 percent to become 693 YTL gross (net 546.48 YTL).


Hurriyet

More

Висшата избирателна комисия действа съобразно законите, каза председателят й Муаммер Айдън
26 декември 2008 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшата избирателна комисия на Турция прилага законите и изпълнява това, което се изисква в тях, каза председателят й Муаммер Айдън във връзка с разгорещилия се спор за избирателните списъци за местните избори, пише турският вестник „Дюня”. Айдън посочи, че на 5 януари списъците отново ще бъдат окачени за проверка от страна на избирателите и ще останат до 30 януари. Той изтъкна, че от страна на Висшата избирателна комисия е направено каквото трябва по корекциите в избирателните списъци. По повод критиките Айдън каза, че комисията прилага закона и взема решения съобразно тях, пише вестникът.

226 електронни камери ще следят случващото се на улицата в Диарбекир
26 декември 2008 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Мобилна електронна система за интеграция /МОБЕСЕ/ ще влезе в действие в Диарбекир за предотвратяване и по-бързо установяване на престъпления, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На 226 критични места в Диарбекир ще бъдат сложени камери, които ще записват случващото се в тези части на града. Валията на Диарбекир Хюсеин Авни Мутлу посочи, че поставянето на 226-те камери, които ще следят определени места в града, ще помогнат да се възпрепятства извършването на престъпления и за по-бързото задържане на извършителите на такива. Електронната система за наблюдение чрез камери ще влезе в действие от януари идната година.

Полицията в Истанбул е заловила за 2008 година дрога колкото в седем европейски страни взети заедно
26 декември 2008 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 1 тон 598 кг наркотици са заловили и 414 търговци на дрога са задържали екипите за борба с наркотиците в Истанбул за последния месец, пише електронното издание „Хабертюрк”. Най-голямата за годината операция срещу наркотици e била проведена в Истанбул през последната седмица, а за последния месец екипите за борба с търговия с дрога са организирали 195 операции, при които са задържали 414 души и заловили 1 тон 598 кг наркотици. Заловеното количество наркотици при различни операции през последната година е 11 тона. Директорът на полицията в Истанбул Джелаледдин Джерах определи това количество като „рекордно” и посочи, че то се равнява на количеството дрога, залавяно в седем европейски страни взети заедно. Търговците с отровата използват различни начини за укриването й – в двигателя на автомобила, в таваните, в мебелите, в часовниците и бижутата. За последния месец Отделът за борба с наркотиците към полицията в Истанбул е заловил 625 кг хероин, 853 кг хашиш, 630 060 хапчета дрога, 10 килограма кокаин, 8 кг 584 грама афион. Задържани са 414 души, които са притежавали наркотици. При операцията са били следени улиците до училищата, където се въртят разпространителите на дрога. На летище „Ататюрк” в Истанбул за първи път е заловен кокаин, сложен в опаковки от шампоани. Най-голямата антинаркотична операция е била тази на 15 декември 2008 година в квартал Газиосманпаша, при която са били заловени 853 кг 399 грама дрога. Според директора на полицията в Истанбул Джерах приходите от разпространение на дрога отиват за финансиране на терористичните организации. По думите му повечето търговци на дрога идват от Близкия Изток и Източен и Югоизточен Анадол.

Разгорещените спорове в НРП в Турция за отварянето към жените със забрадки и чаршафи продължават
26 декември 2008 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отварянето на Народнорепубликанската партия /НРП/ в Турция към жените, носещи забрадки и мюсюлмански наметала, продължава да предизвиква разгорещени спорове в партията, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Представителката на ръководството на НРП Оя Араслъ заяви на заседание на партийния съвет, че онези, които влизат през отворената врата са противници на светския характер и революцията. По думите й с това отваряне е ликвидирано посланието, че забрадките и наметалата са използвани като политически символ от управляващата Партия на справедливостта и развитието.
Лидерът на партията Дениз Байкал отхвърли тези твърдения и посочи, че отварянето към тази група е израз на уважение към човека и традициите, а не промяна в принципите.

„Милиет”: Икономиката на Турция ще се свие до растеж 1,5 % за 2009 година, сочат прогнози на бизнес инвеститори
26 декември 2008 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Икономиката на Турция ще се свие до растеж 1,5 % за 2009 година, сочат прогнозите на бизнес инвеститори и работодатели в Турция, пише турският вестник „Милиет”. В доклад за икономическата стратегия на Турция през 2009 година представители на сдружението „Бизнес инвестиции” посочиха, че засега полиците на акциите имат ниски цени и ще са необходими 3-4 години за да станат доходоносни. Директорът на сдружението Серхат Гюрлейен посочи, че трябва да се правят сигурни и постоянни инвестиции. Той каза, че при курс на турската лира спрямо долара 1,65, лихвата на Централната банка ще бъде 13,5 %, а на боновете 16 %.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2