Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 27 октомври 2008 г.

Блог Турция новините

Студенти и депутати от ПДО протестираха срещу задържането на студенти, защитаващи кюрдския език
27 октомври 2008 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Диджле. Студенти и депутати от Партията на демократичното общество /ПДО/ организираха седящ протест срещу задържането на 14 студенти, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. 14 студенти са били задържани след участие в семинар на тема “Натискът на кюрдския език”. Протестът е бил организиран от студенти в университета в Диджле пред кампуса на факултета по естествени науки и литература. В протеста са участвали депутатите от ПДО Айсел Туглук, Айля Акат Ата и ръководни представители на партията. Протестиращите са скандирали лозунги, че “Не сме къща, в която някой винаги следи, а сме в университет”, “Не килии, искаме език”, “Натискът не може да ни прекърши”. Синан Сарътопрак, който представи декларация от името на участниците, посочи, че искането за обучение на майчин език е едно от основните човешки права. Протестиращите поискаха веднага да бъдат освободени задържаните им колеги и да се създаде среда, която е толерантна към свободното мислене.

27 протестиращи пред централата на управляващата ПСР задържа полицията в Анкара
27 октомври 2008 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Полицията в Анкара атакува група демонстранти от дружеството “Халкеви”, протестиращи пред централата на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ срещу правителството, пише турският вестник “Радикал”. 27 протестиращи са били задържани от полицията, четири от които жени. Групата демонстранти от “Халкеви” се е събрала пред Централния съвет на Партията на справедливостта и развитието в обедните часове и е организирала седящ протест против правителството. Те са призовавали управляващите и премиера Реджеп Тайип Ердоган за оставка, скандирайки лозунги “ПСР приключи с лъжата за демокрация”. Протестиращата група е била обградена от полицията. Демонстрантите обаче са заявили, че няма да прекратят протеста докато не се срещнат с премиера Ердоган или в краен случай с друг представител на ПСР. Полицаите са призовали с мегафон демонстрантите да се разпръснат, но те са отговорили отрицателно и са продължили протеста, пише вестникът.

Бомба, открита в съмнителен пакет в центъра на Истанбул, предизвика паника сред гражданите
27 октомври 2008 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бомба е била открита в съмнителен пакет, който е бил оставен на булевард “Намък Кемал” в район Аксарай в Истанбул и е предизвикал паника, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Пристигналите на мястото специализирани екипи са обезвредили бомбата в рамките на половин час и са я занесли за експертиза в дирекцията на полицията. Засега няма повече информация за случая, пише вестникът.

Започна четенето на обвинителния акт по делото “Ергенекон”
27 октомври 2008 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Тринайсети състав на истанбулския съд за тежки престъпления, гледащ делото срещу организация “Ергенекон”, прие на следобедното си заседание днес да започне четенето на обвинителния акт по делото, пише електронното издание “Хабертюрк”. Обвинителният акт е в обем 2 455 страници.
Днешното сутрешно заседание по делото започна в 10 часа с проверка на самоличността на подсъдимите, които не са арестувани. Адвокатите на някои подсъдими изразиха недоволство, че имат затруднения да се срещат в затвора със своите довереници и поискаха да им бъде дадено право преди съдебните заседания да се срещат за половин час с тях. Един от най-важните подсъдими Кемал Керинчсиз посочи пред съдиите, че в обвинителния акт има редица недостатъци и те могат да използват тези недостатъци във Върховния съд в своя полза. Той каза, че тези нередности в правен аспект ще станат причина Европейският съд по правата на човека да постанови Турция да заплати милиони обезщетение. Той разкритикува прокурорите и каза, че ако зависи от тях, ще обявят за създател на “Ергенекон” и големия турчин със сини очи /бел. Фокус - Мустафа Кемал Ататюрк/. Сутрешното заседание по делото днес приключи в 12 часа. В почивката лидерът на Работническата партия Догу Перинчек и адвокатът Мехмет Дженгиз заявиха пред журналистите, че на третия ден от заседанието по делото все още не се е стигнало до същината, още не се е навлязло в детайлите, което е показател за безсмислеността и несъстоятелността на обвинението по това дело. По думите на Дженгиз адвокатите са поискали текстът на обвинителния акт да не бъде четен, защото е бил публикуван в медиите, както и документите по него, въпреки че е имало изискване за конфиденциалност. На следобедното заседание обаче съдът е отхвърлил това искане и е започнало четенето на обвинението.

Над 11,5 млрд. долара трябва да плати през 2009 г. Турция по публичния външен дълг
27 октомври 2008 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-големите плащания на турската държава по публичния външен дълг през следващите шест години ще бъдат от бюджета за 2009 година, предава Анадолската агенция. Държавната хазна трябва да плати от бюджета за следващата година 11,588 млрд. долара външен дълг. Главницата е 7,525 млрд. долара, а лихвите – 4,063 милиарда долара. През 2010 г. трябва да бъде изплатен външен дълг в размер на 11,273 млрд. долара.
От 2011 г. започва поетапно намаляване на плащанията по публичния външен дълг на Турция. През 2011 г. те ще бъдат в размер на 9,201 млрд. долара, а през 2012 г. – 8,140 млрд. долара. Най-ниският размер на плащанията по публичния външен дълг на Турция през следващия 6-годишен период ще бъде през 2013 г. – 5,770 млрд. долара.
Плащанията по публичния външен дълг на Турция ще възлязат общо на 106,374 млрд. долара, заедно с плащанията по външния дълг през последните три месеца на тази година в размер на 3,717 млрд. долара и плащанията в периода след 2015 г. От тази сума 69,278 млрд. долара са главница, а 37,096 млрд. долара - лихви.

Реджеп Тайип Ердоган: Турция би могла да подпише с споразумение с МВФ само с гъвкави условия
27 октомври 2008 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че “в условията на сегашната глобална криза Турция не може да се подчини на исканията на МВФ и с това да обрече на неизвестност своето бъдеще”, предава Анадолската агенция.
Ако МВФ се договори с нас за темповете на прираст, параметрите на бюджета и другите макроикономически показатели с достатъчно гъвкави условия, защо да не подпишем споразумение с фонда? Но ако не се получи такава договореност, категорично няма да подписваме споразумение с МВФ, каквато и да е за нас цената от това, е казал Ердоган.

Турция засега няма нужда от пари от МВФ, заяви управителят на Централната банка
27 октомври 2008 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управителят на централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз заяви, че в момента страната има сериозен проблем с доларовата ликвидност и за нейното преодоляване трябва да се вземат серия от мерки, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. “На настоящия етап обаче като Република Турция нямаме нужда от парите на МВФ”, декларира Дурмуш Йълмаз. Управителят на Централната турска банка все пак призна, че има неизвестности с какво може да се сблъска страната в бъдеще и поради това следва да се вземат редица мерки за излъчване на позитивни послания и даване на гаранции към международните пазари. Той обаче уточни, че това е политическо решение, което е в правомощията на правителството.

АНКА: Решението по проекта за турския национален спътник ще се вземе около Нова година
27 октомври 2008 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Решението по проекта за турския национален спътник, който стана нещо като лъжлива приказка, остава да бъде взето в периода около Нова година, предава информационната агенция АНКАР. Въпросът трябваше да бъде разгледан на заседанието на Изпълнителния комитет на военната промишленост през този месец, но заседанието е отложено за 18 декември. По този начин оценката за бъдещето на проекта “Гьоктепе”, на който се отдава голямо значение, по-специално за борбата с тероризма, се отлага до Нова година, посочва телевизията.

Агенция “Фокус” припомня:

Поради периодичните забавяния на разглеждането на въпроса изстрелването на турския национален спътник по проекта “Гьоктепе” е отложено за 2011 г. Проектът предвижда интегрирана система за наблюдение и разузнаване с включване на възможностите и на турските ВВС. Спътникът ще бъде изведен на геостационарна орбита на височина 600-650 километра и ще може да изпраща снимки с голяма разделителна способност. За реализиране на проекта ще бъдат изразходвани 200 милиона долара.

Бивш посланик на САЩ в Анкара критикува политиката на Джордж Буш към Турция
27 октомври 2008 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Бившият посланик на САЩ в Анкара Марк Парис остро разкритикува политиката на президента Джордж Буш към Турция, предава Анадолската агенция. В статия, озаглавена “Общите ценности и общите интереси? Наследството на Джордж Буш в турско-американските отношения” и публикувана в издание на Фондацията за политически, икономически и обществени изследвания, Марк Парис прави заключението, че
Който и да спечели президентските избори в САЩ на 4 ноември, ще бъде по-добре за турско-американските връзки, “единствено дори и само поради това, че начело на САЩ вече няма да бъде Джордж Буш”, пише Марк Парис в статия, озаглавена “Общите ценности и общите интереси? Наследството на Джордж Буш в турско-американските отношения” и публикувана в издание на Фондацията за политически, икономически и обществени изследвания. Според дипломата е налице най-голямото охлаждане в турско-американските отношения от 70-те години на миналия век досега. Едностранно отговорността за това носят последните шест години от управлението на администрацията на Джордж Буш, смята бившиятя американски посланик. Той отбелязва също, че през първите две години от първия мандат на Джордж Буш, преди войната в Ирак, отношенията между САЩ и Турция са били в известна степен по- добри.

Али Бабаджан: Турция има желание да подкрепи афганистанските въоръжени сили
27 октомври 2008 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция има желание да увеличи подкрепата си в обучението на афганистанските въоръжени сили, заяви турският външен министър в интервю за агенция Ройтерс, след призивите от страна на Кабул и Вашингтон за повече подкрепа за местната армия и полиция в борбата с талибаните.
“Трябва положим повече усилия, за да помогнем на афганистанците с изграждането на собствени военни и полицейски сили”, каза министър Али Бабаджан.
“Имаме желание да направим повече в сферата на подготовката на тези сили”, допълни Бабаджан.

Валежите са увеличили водните запаси в язовирите около Истанбул
27 октомври 2008 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Падналите в края на седмицата обилни валежи увеличиха с 4% запасите от вода в язовирите край Истанбул, предава телевизионният канал НТВ. Средно на територията на Истанбул са паднали 55 литра на квадратен метър, а на някои места – и до 121 литра на квадратен метър. Това е осигурило нови 29 милиона куб. метра вода в язовирите и тяхната степен на пълнота се е повишила до 26,24%. В края на миналата седмица язовирите, осигуряващи вода на Истанбул, са разполагали общо с 199 милиона куб. метра вода, а тази сутрин това количество е повишено на 228 милиона куб. метра вода, посочва телевизията.

“Хюриет”: След 17 години турските авиолинии отново ще летят до Багдад
27 октомври 2008 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските авиолинии подновяват редовните си полети до Багдад след 17 годишно прекъсване, пише днес вестник “Хюриет”. Полетите на турските авиолинии до Багдад бяха преустановени през август 1991 г. заради първата война в района на Персийския залив. Държавният министър Кюршад Тюзмен посочи, че възстановяването на редовните полети до Багдад ще има важен принос за развитието на двустранните връзки между Турция и Ирак. Министърът на транспорта Бинали Йълдъръм заяви, че на първия етап ще има по три полета на седмица по дестинацията Истанбул-Багдад.

“Хюриет”: Разбита е турско-испанска мрежа за трафик на наркотици
27 октомври 2008 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Мадрид/Анкара. Испанската полиция е разбила турско-испанска мрежа за трафик на наркотици и е заловила 21,5 килограма хероин, пише вестник “Хюриет”. Наркотикът е бил укрит в превозно средство, спряно за проверка по пътя Мадрид-Галиция, и е бил предназначен за пласиране в град Валадолид. Пазарната му стойност е 3 милиона евро. Арестувани са трима испанци и един турчин.
През февруари също в района на Мадрид бяха заловени 11 килограма хероин и арестувани трима испанци, двама румънци, един турчин и един иранец. В съобщението на испанката полиция са посочва, че между двете операции има връзка.

13 души са ранени при катастрофа на микробус с ТИР в Турция
27 октомври 2008 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Коня. При катастрофа на пътнически микробус с ТИР в провинция Коня, Централна Турция, са били ранени 13 души, пише електронното издание на вестник “Заман”. Повечето от ранените са на възраст 21-26 години и са студенти в университета “Селчук”. Катастрофата е станала на кръстовище в околия Селчуклу. Ранените са настанени на лечение в различни болници, без опасност за живота.

“Радикал”: Салих Узун е новият лидер на Отечествената партия
27 октомври 2008 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. На шестия извънреден конгрес на Отечествената партия /ОП/ за нов лидер беше избран Салих Узун, на мястото на досегашния генерален председател на партията Еркан Мумджу /бивш министър на културата и туризма в първото правителство на Реджеп Тайип Ердоган – бел. на “Фокус”/, пише вестник “Радикал”. На първите два тура от гласуването никой от кандидатите за лидер на ОП не получи необходимото обикновено мнозинство от гласовете. На третия тур Салих Узун получи подкрепата на 409 от делегатите на конгреса и с това стана новият генерален председател на партията. След избирането си Салих Узун се зарече да превърне ОП в силна партия.

Агенция “Фокус” припомня:

ОП е създадена от бившия президент Тургут Йозал в периода след последния военен преврат в Турция от 12 септември 1980 г., когато тогавашният режим разреши провеждането на политическа дейност. Веднага след създаването си ОП спечели убедително изборите и стана управляващата пратя, а Тургут Йозал – първият цивилен премиер след последния военен преврат. След като Тургут Йозал стана президент, дългогодишен лидер на ОП и няколкократен премиер на Турция стана Месут Йълмаз. След общите избори на 3 ноември 2002 г., спечелени безапелационно от сега управляващата Партия на справедливостта и развитието, Месут Йълмаз напусна голямата политика /въпреки че в момента е независим депутат/.
След 2002 г. ОП е в постоянен упадък и извън парламента. В навечерието на последните общи избори през 2007 г. протече процес на обединение на ОП с другата традиционна дясна Партия на верния път, но той също не беше реализиран и турската традиционна десница отново остана разединена.
Салих Узун е роден през 1970 г. в Гьолджук, провинция Коджаели, Западна Турция. През 1992 г. става випускник на Анкарския университет – факултета по политически науки, специалност “Международни отношения”. Има следдипломна квалификация по политически науки.
Развива се в младежките структури на ОП – бил е председател на младежките организации на партията в периода 1993-1997 г. През 1997-2000 г. е бил член на Управителния съвет на Анадолската агенция и генерален директор на Анадолското радио. Последната му държавна служба е генерален директор в министерството на културата и туризма, от където подава оставка и напуска държавната работа.
През 2000-2002 г. е бил председател на партийната организация на ОП в елитния анкарски район Чанкая. От 2006 г. е заместник генерален председател на ОП.

Анадолска агенция: Днес е третото съдебно заседание на делото по аферата “Ергенекон”
27 октомври 2008 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Днес е третото заседание, на което продължава гледането на съдебното делото по аферата “Ергенекон”, предава Анадолската агенция. Обвиняеми по оценяваното в Турция като “дело на века” са 86 души, от които 46 души с постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража. Сред тях са о.з бригаден генерал Вели Кючюк, лидерът на Работническата партия Догу Перинчек, главният редактор и собственик на вестник “Джумхуриет” Илхан Селчук, бившият ректор на Истанбулския университет Кемал Ялчън Алемдароглу.
Делото се гледа от 13-ти състав на съда за тежки престъпления в Истанбул, а заседанието е в зала в района на затвора в истанбулския район Силиври и се очаква да започне в 10 часа.
На предното второ заседание на 23 октомври съдът взе решение всичките обвиняеми да бъдат съдени заедно и призова чрез вестниците, телевизионните канали и информационните агенции обвиняемите, които не са арестувани /с изключение на Седат Пекер и Семих Туфан Гюлалтай/, да се явят на днешното съдебно заседание. Ако те се явят, ще се премине към установяване на тяхната самоличност. След това се очаква да започне изчитане на обвинителния акт, поради искането на някои от обвиняемите и на техните адвокати от предишните заседания обвинителният акт да бъде прочетен изречение по изречение.
Междувременно поради огромния интерес на медиите и недостатъчното място, съдът взе решение в залата да бъдат допуснати само по един репортер на 6 агенции, сред които и на Анадолската агенция. Останалите репортери ще следят хода на делото от поставени монитори в близост до залата. Също поради тясното място, ще продължи наложената практика в залата да бъдат допуснати най-много по трима адвокати на всеки един от обвиняемите.

Агенция “Фокус” припомня:

Известената в Турция първоначално като скандална, а в последствие определяна като терористична организация “Ергенекон”, се обвинява в заговори за сваляне от власт на сега управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.
Смята се, че организацията “Ергенекон”, чието име идва от турската митология и е символ на устрема, стои зад поредица убийства, сред които на арменския журналист Хрант Динк в Истанбул през януари 2007 г., на италианския католически свещеник Андреа Сантаро през февруари 2006 г. в Трабзон; подклаждала е реакции срещу кюрдите, а също е планирала ликвидирането на писателя нобелист Орхан Памук.
През юли тази година започна съдебен процес срещу заподозрените за членство в организацията “Ергенекон”, след които са и двама запасни армейски генерали /с постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”; единият от тях в впоследствие беше освободен от затвора поради здравословни причини/. Обвиненията към тях са именно за подготовка на дейности, насочени към насилственото сваляне от власт на управляващата ПСР.
На 20 октомври започна самото гледане на делото, а на 23 октомври беше второто съдебно заседание.

Турски печат: Тежки обвинения от Ердоган към прокюрдската партия

27 октомври 2008 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тежките обвинения на премиера Реджеп Тайип Ердоган към прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, че е партия, която е привърженик на тероризма, са сред централните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” обръща внимание, че премиерът Ердоган повишава дозата на своите критики към ПДО, като директно я окачествява като “партия, привърженик на тероризма”. “Смятат, че ще получат гласове на изборите, като подкрепят тероризма. Един, два пъти ще донесеш здрава стомната за вода, но на третия път непременно ще се счупи”, предупреждава Ердоган. Изявленията му идват в навечерието на неговото предстоящо посещение през тази седмица в югоизточните турски провинции Ван и Хаккяри.
Вестник “Хюриет” извежда на централно място думите на Ердоган, че ПДО смята да получава гласове на изборите чрез заплахи и толериране на тероризма. “Терористичната организация ПКК и политическата партия, която е неин привърженик, за съжаление провеждат не политика, която служи на обществото, а политика, която обслужва лични интереси”, посочва турският премиер.
Вестник “Заман” отбелязва, че гневът на Ердоган е бил предизвикан от протестите при неговото посещение в провинция Тунджели. Вместо да го посрещне и да го съпровожда, кметът на града Ерол Абдил, който е от ПДО, предпочел да подкрепи протестите на членове и симпатизанти неговата партия срещу правителството. Кметът не се задоволил само с това, но и наредил да бъдат прибрани транспарантите, приветстващи идването в града на турския премиер.
Вниманието на вестник “Милиет” е привлечено от уточнението на лидера на ПДО Ахмет Тюрк, че при скандалното си изказване преди няколко дни в Диарбекир не е имал предвид извършването на физически геноцид спрямо кюрдите. Ахмет Тюрк пояснява, че режимът на последния военен преврат от 12 септември 1980 годна е осъществил социален и политически геноцид както спрямо кюрдите, така и към цяла Турция, а не етнически физически геноцид.
Вестник “Радикал” пише, че официално е приключил периодът на Еркан Мумджу като лидер на Отечествената партия /ОП/. На проведения 6-ти извънреден конгрес на ОП за нов генерален председател на партията е избран Салих Узун.

Започва двудневно посещение на президента на Украйна в Анкара
27 октомври 2008 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Започва двудневно посещение на президента на Украйна Виктор Юшченко в Турция, съобщават медиите. Украинският лидер ще бъде приет от президента на Турция Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган и председателя на парламента Кьоксал Топтан. Целта на визитата е да бъдат обсъдени двустранните отношения и международните и регионални въпроси, по които двете страни имат общи интереси. Това е второто посещение на украинския президент в Анкара. Турция споделя амбициите на Украйна за присъединяване към ЕС и същевременно е член от НАТО, към което Украйна също се стреми да се приобщи.

Премиерът на Пакистан е на посещение в Турция
27 октомври 2008 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Започва петдневно посещение на премиера на Пакистан Юсуф Раза Гилани в Турция, съобщават медиите Пакистанският премиер ще се срещне с президента Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган и председателя на парламента Кьоксал Топтан и ще присъства на официалната церемония по случай Националния празник на Турция на 29 октомври.
След програмата в Анкара Юсуф Раза Гилани ще посети Истанбул, където ще вземе участие в международна конференция, организирана от Световния икономически форум.

Генералният щаб на Турция ще даде брифинг по въпросите на борбата с тероризма
27 октомври 2008 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб на Турция ще даде брифинг по въпросите на борбата с тероризма на членовете на кабинета на провежданото днес заседание на правителството под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция. На 23 октомври беше оповестено, че началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг е предложил членовете на кабинета да бъдат информирани за хода на провежданите от турските въоръжени сили операции във връзка с вътрешната сигурност на страната и премиерът Ердоган е приел това предложение. На брифинга на заседанието на Министерския съвет ще присъства и началникът на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2