Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 26 октомври 2008 г.

"България е лош пример за свободата на словото"

Международната организация за защита на свободното слово "Репротери без граници" отбелязва в последния си доклад, че България е типичен пример за това, как корупцията нанася сериозна вреда на свободата на словото и печата.

В доклад, озаглавен "Само мирът защитава свободите в света след 11 септември", организацията пише, че "лошият пример на България, която продължава да бъде последна в Европа, служи като напомняне за това, че всеобщото избирателно право, плурализмът в медиите и някои конституционни гаранции не са достатъчни, за да осигурят ефикасна свобода на словото".

"Репортери без граници" постави България на 59-то място в своята световна класация за свобода на словото заедно с Никарагуа. България изостава от Косово, Панама, Того, Либерия и е последна от страните-членки на ЕС.

В своя доклад за свободата на словото, неправителствената организация "Репортери без граници" посочи редица примери на насилие и съдебно преследване срещу български журналисти, както и натиска, който оказват върху медиите политически партии и свързани с тях бизнесмени.

Докладът посочва, че собственицити на медии в България често следват политика, изгодна на управляващите, защото по този начин си осигуряват приходи от различни обществени поръчки и реклами, спонсорирани от правителството на страната.

На последните три места в световната класация за свобода на словото са Туркменистан, Северна Корея и Еритрея.

Най-широка свобода на словото има в Исландия, Люксембург, Норвегия, Естония, Финландия и Ирландия.

Полша и Румъния са другите две страни от ЕС, които изостават от останалите държави в съюза. Те са на 47-мо място, но са далеч пред България.кафене.нет

Още:

Турция e на 103-то място по свобода на словото, според доклад на “Репортери без граници

23 октомври 2008 | 17:32 | Агенция "Фокус"

Париж/Анкара.

Организацията “Репортери без граници” постави Турция на 103-то място по свобода на печата и словото в годишния си доклад за свободата на словото, пише турският вестник “Сабах”. Миналата година Турция се намираше на 101-во място. Според анкетата на последно място от 173 страни е Еритрея, а на първо Исландия. На 102-ра позиция преди Турция е Армения, сочи докладът, цитиран от вестника.

Репортери без граници (на френски: Reporters sans frontieres) е международна неправителствена организация със седалище в Париж, която наблюдава и защитава свободата на пресата по целия свят. Основана е през 1985 година в Монпелие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2