Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 9 април 2011 г.

Ертугрул Гюнай,министър на туризма на Турция:"Значи нашите земи, Анадолът, са накарали Богородица да се усмихне. Колко хубаво е това!"

Според министър Ертугрул Гюнай фреската няма аналог в света

Историци атакуваха идеята за реклама на Турция с Богородица

Изображение на древна християнска фреска да рекламира Турция, предложи турският министър на туризма

Идеята на турски министър древна фреска на усмихнатите Богородица и Младенеца в датиращ от 10 в. скален манастир да бъде използвана за промотиране на туризма в Турция предизвика реакциите на турски историци и археолози, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай представи наскоро идеята си, като заяви, че фреската в скалния манастир Гюмюшлер в района на Кападокия, на която Богородица и Младенецът са изобразени леко усмихнати, няма аналог в света.

Според специалисти, цитирани от в. "Акшам" обаче, усмивката на лицата им е резултат от грешка при реставрацията, и използването на изображението на фреската в рекламната кампания на турския туризъм през следващата година ще предизвика остри реакции в християнския свят.

Доц. Саджит Пекек предложи да се потърсят документи за реставрацията в архивите на Великобритания, тъй като работата по възстановяването на манастира Гюмюшлер през 1964-65 г. е била извършена от британския археолог Майкъл Гог.

В британските архиви е възможно да бъдат намерени снимки и доклади за състоянието на манастира и фреската преди реставрацията, каза той.

Министър Гюнай обаче възрази срещу изказаните резерви и заяви, че щом има плачещи Богородица и Младенец, защо да няма и усмихнати.

"Значи нашите земи, Анадолът, са накарали Богородица да се усмихне. Колко хубаво е това!", възкликна министърът.

Редактор: М. Дачева

актуално / portalturkey.blogspot.com

:::

Güldüren restorasyon !

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2