Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 1 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 31.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 31.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 31.03.2011 10:39:59 UTC

Обновена 31.03.2011 10:39:59 UTC

Вестник Йени Шафак предава изявлението на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу направено след международната конференция за Либия в Лондон. Вестникът пише, че Давутоглу е акцентувал, че не може и да става дума за участието на Турция в бомбардировКите срещу Либия и е казал дословно „Нашите самолети Ф-16 отговарят единственно за следеното на изпълнението на оръжейното ембарго наложено на Либия”. Вестникът сочи, че Давутоглу е предал, че на конференцията са акцентували върху три основни точки едната, от които е изпълнението на резолюцията приета от Общото събрание на ООН относно Либия. Вестникът отбелязва, че министър Давутоглу е подчертал, че вторият елемент, на който Турция отдава голямо значение е обезпечаването на обстановка на сигурност, а третия важен фактор е развитието на събитията в Либия в такава светлина, че да окажат положителен принос за процеса на промяна, на която е сцена целия регион и за обезпечаването на регионалната стабилност.

Вестник Заман предава, че държавният глава на Сирия Бешар Есад вчера за първи път от избухването на антиправителственните демонстрации миналата седмица е произнесъл реч в парламента. Вестникът отбелязва, че в речта си в парламента Есад е отправил призив към народа за единство и сплотеност. Вестникът пише, че Есад е посочил „Невъзможно е Сирия да не се повлияе от развоя на събитията в Арабския свят. Ще дадем ли насока на промяната или ще бъдем повлечени от нея? Ние сме тези, които ще решим това”. Вестникът отбелязва, че в Йемен, която продължава да бъде сцена на антиправителствени демонстрации се отстоява, че държавния глава на страната Али Абдуллах Салих се готви да предприеме нови стъпки. Вестникът предава, че източник близък до администрацията е съобщил, че след изборите Салих ще остави президентския пост, че в края на тази година се планира да бъдат проведени общи парламентарни избори и че до изборите Салих планира да предаде правомощията си на преходното правителство.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Специално намаление от Турските авиолинии” съобщава, че Турските авиолинии са започнали изпълнението на проекта „Безвизово пътуване за Балканите” обхващащ Балканските страни, които не изискват визи. Вестникът пише, че Турските авиолинии, които осъществяват полети за столиците на всички Балкански страни са въвели специални цени и пакети за полетите за Загреб, Сараево, Прищина, Скопие, Подгорица, Тирана и Белград, за които не се изискват визи.

Вестник Стар съобщава, че Турският пазар на скъпоценни камъни ще бъде открит на 4ти април тази година в състава на Истанбулската златна борса. Вестникът отбелязва, че Турският пазар на скъпоценни камъни ще се превърне в един от важните световни центрове в търговията на елмази.

Вестник Йени Шафак съобщава за Европейския шампионат по борба в град Дортмунд в Германия. Вестникът предава, че турският борец Фатих Чакъроглу състезаващ се в категория до 120 килограма е победил беларуския си противник Шемаров и е спечелил златен медал.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2