Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 1 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.04.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.04.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 01.04.2011 10:40:07 UTC

Обновена 01.04.2011 10:40:07 UTC

Вестник Сабах съобщава за детайлите от контактите на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган във Великобритания. Вестникът пише, че в рамките на посещението си във Великобритания премиерът Ердоган е провел контакти с кралица Елизабет ІІра и премиера Дейвид Камерън. Вестникът отбелязва, че Камерън е казал, че въпроса за въоръжаването на опозицията в Либия трябва да бъде обсъден детайлно и е окачествил като „смела стъпка” операцията започната от президента на Франция Никола Саркози в Либия. Вестникът предава, че премиерът Ердоган се е възпротивил на това становище на Камерън и е казал „Ние сме против снабдяването на опозицията с оръжие”.

Вестник Заман съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган в изявление след срещата си с премиера на Великобритания Деийвид Камерън, е казал „Мирът и демокрацията в Либия трябва да бъдат обезпечени във възможно най-кратък срок и НАТО трябва да издържи с успех това изпитание в Либия. Според мен намесата на НАТО в Либия не трябва да се превръща във втори Афганистан”. Вестникът отбелязва, че Ердоган, който е отговорил на въпросите на журналистите относно бунтовете в Либия е припомнил, че след избухването на демонстрациите е провел два телефонни разговора с държавния глава на Сирия Бешар Есад и че е изпратил специалния си съветник в тази страна.

Вестник Хабер Тюрк пише, че седмица след като НАТО пое командването на операцията в Либия, Анкара ще бъде домакин на критична среща. Вестникът отбелязва, че генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще осъществи посещение в Анкара на 4ти април. Вестникът предава, че Расмусен ще проведе контакти с премиера Реджеп Тайип Ердоган, външния министър Ахмет Давутоглу и началника на генералния щаб армейски генерал Ъшък Кошанер относно операцията на НАТО в Либия и бъдещето на Либия.

Вестник Ватан пише, че в резултат от сблъсъците между силите на държавния глава Муамер Кадафи и опозицията, постоянно се сменя контрола над градовете в Либия. Вестникът съобщава, че след като в понеделник опозиционните сили са превзели някои градове като Рас Лануф и Брега, силите на Кадафи са организирали мащабна операция и отново са установили контрол над въпросните градове.

Вестник Хюрриет пише, че през 2010 година Турция е осъществила икономически ръст много по-висок от очаквания. Вестникът предава, че с този висок ръст брутния вътрешен продукт падащ се на глава от населението се е покачил на 15 хиляди 138 лири.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2