Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 2 март 2011 г.

Затвор заплашва бивш почетен консул на България в Бурса

Затвор заплашва бивш почетен консул на България в Бурса

Нихал Йозерган


Нихал Йозерган

Кореспондент в Турция

Автор:Нихал Йозерган – кор. на БНР в Турция

© Снимка: dayandnightbailbonds.webs.com

Присъда от 46 години затвор заплашва бившия почетен консул на България в Бурса Хаяти Коркмаз.

Приключи двумесечното разследване на прокуратурата в град Бурса, която повдигна дело в съда за тежки престъпления срещу Хаяти Коркмаз и още 65 заподозрени за членове на престъпна група за нелегална търговия с ценни исторически предмети и изнасянето им извън Турция.

46 години затвор заплашват бившия ни почетен консул в Бурса, ако бъде признат за виновен от съда по повдигнатите срещу него 4 отделни обвинения от страна на прокуратурата. Месец след разкриването на участието му в аферата за нелегален трафик с антики, Външно министерство реши да отнеме всички правомощия на Хаяти Коркмаз като действащ почетен консул на България в Турция.

Срещу 66 души, заподозрени като предполагаеми каналджии, са подвигнати различни обвинения по делото, което започва да се гледа в съда за тежки престъпления тези дни. Хаяти Коркмаз, който беше депутат от Демократическата лява партия на покойния премиер Бюлент Еджевит, водеше и парламентарната група за приятелство между Турция и България в този период. Поради заслуги за развитието на двустранния диалог той беше избран за почетен консул на България по време на Тройната коалиция.

Сега прокуратурата в Бурса го обвинява за един от водачите на престъпната група, за изнасяне и търговия с антики зад граница, в нарушение на закона за опазване на културно-историческото наследство.

Бившата съпруга на треньора на футболния отбор "Ескишехирспор" Гамзе Уйгун е заподозряна като основния спонсор на каналждиите, заради което може да получи 16-годишна присъда.

При серията арести в Бурса и областта в края на декември миналата година Коркмаз беше арестуван заедно с други 30 души. Пред български и турски медии той отхвърли всички обвинения.

Операцията по залавянето е била извършена след 6-месечно техническо проследяване. А при обиските в домовете и работните места бяха консфискувани много златни монети, статуетки, делви, и други антики, както и детектори за метални предмети.

бнр / portalturkey.blogspot.com

http://turkhavadis.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2