Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 8 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 08.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 08.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 08.03.2011 11:42:10 UTC

Обновена 08.03.2011 11:42:10 UTC

Вестник Сабах предава изявлението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган по повод 8ми март Международния ден на жената. Вестникът отбелязва, че Ердоган е казал „Пожелавам от все сърце 8ми март-Международния ден на жената да бъде повод за прекратяването на експлоатацията на всички жени по света, на натиска, убийствата и изнасилванията и за обезпечаването на мира, приятелството, братството и солидарността”. Вестникът предава, че премиерът Ердоган е казал „Експлоатацията е много лошо нещо, но експлоатацията на женския труд е още по-лошо. Сегрегацията насочена срещу жените е повече от лошо тя е проява на нечовечност. Насилието е лошо без значение към кого е насочено, но насилието към жените е проява на несъвестност, нечовечност и голяма подлост”.

Вестник Йени Шафак пише, че наемните войници на либийския държавен глава Муамер Кадафи напредват към градовете намиращи се под контрола на бунтовниците подкрепяни от самолети. Вестникът съобщава, че силите на Кадафи са спрели напредването на бунтовниците към западните части на страната. Вестникът предава, че в градовете Рас Лануф и Бин Джевад, където гражданската война е най-ожесточена има десетки жертви.

Вестник Заман пише, че опозиционните движения в Близкия Изток вдъхновили се от народните бунтове в Тунис и Египет, които свалиха властта, продължават да се изсипват по улиците за организирането на антиправителственни демонстрации. Вестникът отбелязва, че привържениците на демокрацията в Алжир, които в края на седмицата се събраха на протести в три отделни точки в едноимената столица са били спрени от силите за сигурност. Вестникът сочи, че принцът престолонаследник на Бахрейн преди диалога, който ще бъде започнат между опозицията и правителството е отправил посланието „Не ескалирайте напрежението”. Вестникът пише, че опозиционните младежки движения в Кувейт са съобщили, че в протестните демонстрации, които ще организират на 10 март ще искат оставката на премиера на страната.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Световните лидери пристигат в Истанбул” пише, че остават броени дни до Срещата на върха на лидерите реформисти, която ще се проведе по инициативата на Турската фондация за проучване на бъдещето (TÜGAV) и Истанбулския университет. Вестникът предава, че на срещата на върха, която ще се проведе на 14 и 15 март 2011 година в Истанбул ще участват редица видни имена от Турция и света даващи насока на политиката, сред които са носителят на Нобелова награда за мир Кофи Анан и бившия вицепрезиднт на САЩ Ал Гор, който също е носител на Нобелова награда за мир.

Вестник Хюрриет съобщава, че постоянният представител на МВФ за Турция Марк Левис е казал, че в близко време се очаква увеличение на кредитния рейтинг на Турция, чиято икономика има стабилна основа.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2