Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 8 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 07.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 07.03.2011 12:26:16 UTC

Обновена 07.03.2011 12:26:16 UTC

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Двойна власт, обява за двойна победа” съобщава, че силите на либийския държавен глава Муамер Кадафи са преминали в контранастъпление за да върнат градовете намиращи се под контрола на бунтовниците. Вестникът предава, че силите на Кадафи, които преди два дни в опит да върнат контрола над град Завийе играещ ключова роля за превземането на столицата Триполи са започнали нападения срещу града, вчера са преминали в контранастъпление срещу опозиционните сили в градовете Рас Лануф, Бин Джевад и Мисрата. Вестникът отбелязва, че държавната телевизия е съобщила, че градовете Завийе, Мисрата, Рас Лануф и Тобрук изцяло са преминали под контрола на силите на Кадафи и че след като армията е оповестила, че напредва към град Бенгази опозицията е опровергала новините, че контрола над въпросните градове отново е бил поет от силите на Кадафи. Вестникът сочи, че бунтовниците напредващи към крепостта на Кадафи са оповестили дори името на държавния лидер на съставеното от тях правителство. Вестникът пише, че бунтовниците са обявили бившия министър на правосъдието Мустафа Абдюлджелил за „държавен глава”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Шрьодер идва за участие в конференцията организирана от Съюза на потребителите” съобщава, че гост на 24тата Международна среща на върха на потребителите, която ще се проведе на 15 март под домакинството на Съюза на потребителите ще бъде бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер. Вестникът отбелязва, че Шрьодер, който в рамките на срещата на върха провеждаща се по повод Световния ден на потребителите ще проведе беседа с главните редактори на вестниците и телевизионните канали, следобед ще произнесе реч в рамките на срещата на върха на тема „Турция-изгряващата звезда на света”. Вестникът пише, че срещата на върха на потребителите, на която ще участват видни имена от света на изкуството, политиката и от деловия свят ще постави в дневния ред на ЕС и на Турция глобалната истина на потребителите.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че премиерът на Турция Редежеп Тайип Ердоган и лидера на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу са открили с церемония железопътната мрежа Алиаоглу-Мендерес построена съвместно от Турските държавни железници и Голямата община на Измир. Вестникът предава, че след церемонията премиерът Ердоган е взел участие в заседанието на висшия консултативен съвет на дружеството на индустриалците и бизнесмените от Егейския регион.

Вестник Сабах съобщава, че филмът „Сенки и образи” на прочутия режисьор Дервиш Заим ще бъде пуснат по кината в Турция на 11 март. Вестникът отбелязва, че филмът разказва за кървавите сблъсъци между кипърските гърци и кипърските турци през 1963та година в Кипър и за това как двата народа на острова извъднъж са се превърнали във врагове. Вестникът акцентува, че филмът е просълзил и опреснил болките на свидетелите на събитията от 1963та година в Кипър.

Вестник Стар предава, че на 31вия европейски шампионат по атлетизъм на закрито във Франция турския национален атлет Кемал Коюнджу на финала на бягането на 1500 метра е подобрил рекода на Турция и е спечелил сребърен медал. Вестникът пише, че турските борци Атила Гюзел, Ахмет Йълдъръм и Дженк Илдем взели участие в турнира са спечелили златен медал.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2