Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 6 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.03.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 06.03.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 6ти Март 2011та година, Неделя...

Изпратена 06.03.2011 10:31:26 UTC

Обновена 06.03.2011 10:31:26 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с вестник Йени Шафак. Вестникът съобщава, че верните на либийския лидер Муамер Кадафи войски са започнали офанзива с цел налагане на контрол в град Завийе, намиращ се недалеч от столицата Триполи и който е с голямо стратегическо значение за отбраната на столицата. В новината пише, че снайперисти са влезли преди войските на Кадафи в града и според твърденията до момента са разстреляли 50 души.
Вестник Заман също се е спрял на събитията в Либия и подчертава, че антиправителствените демонстрации в страната са довели до избухването на гражданска война и верните на Муамер Кадафи войски са започнали операции за налагане на контрол над стратегически важните райони и специално над районите, в които се намират богати на нефт находища.
В новината под заглавието "Организацията Ислямска Конференция предприема стъпки по разрастващата се вълна от бунтове" вестник Хюррийет съобщава, че генералният секретар на организацията, Екмелеттин Ихсаноглу, е призовал постоянните представители на 57тте страни членки в организацията на извънредно заседание във вторник с дневен ред вълненията и бунтовете в страните от Северна Африка и Близкия Изток. Вестникът пише, че Екмелеттин Ихсаноглу е подчертал, че на границата на Либия със съседните страни са се струпали над 100 хиляди бежанци, че европейските страни са започнали операции за оказване на хуманитарни помощи, но че страните членки на организацията ислямска конференция все още не предприемат нищо по въпроса.
Вестник Хабер Тюрк, в новината озаглавена "Г-20 ще се събере в Турция" съобщава, че в края на април или в началото на май, в Истанбул под председателството на Турция и Франция ще се състои конференция на страните членки на групата Г-20. В новината се отбелязва, че държавният министър и вице-премиер Али Бабаджан е подчертал, че основни теми на конференцията ще бъдат цените на енергийните източници и на храните в света.
Вестник Сабах в новина на спортна тема пише, че турският атлет Халил Акташ е спечелил бронзов медал в надпреварата на 3 хиляди метра на организирания в столицата на Франция Париж 31ви европейски шампионат по атлетизъм в салон.
В новината озаглавена "Плуваха за чисто море", вестник Ватан пише, че организирания в Датча пети международен плувен маратон Открито Море се е провел с цел да се привлече вниманието на световната общественост над застрашените от изчезване морски видове. В новината пише, че турски и гръцки плувци са отправили към света призива да бъде съхранено биологичното разнообразие в моретата и посланията за мир и братство.
Вестник Миллийет, в новината озаглавена "Ако искате рано да се излежавате на слънце, посетете Турция" пише, че британският вестник Таймз е препоръчал на британските граждани искащи рано да посрещнат лятото да отпътуват за Турция.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2