Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 1 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 01.03.2011 08:52:33 UTC

Обновена 01.03.2011 08:52:33 UTC

Вестник Йени Шафак пише, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който замина за Женева за участие в 16тата сесия на Съвета на ООН по правата на човека, в рамките на заседанията е провел среща с държавния секретар на САЩ Хиляри Клинтън. Вестникът предава, че по време на срещата са били обсъдени регионални въпроси. Вестникът сочи, че на заседанието в Женева Клинтън, която е казала, че са готови да окажат всякаква помощ на противниците на режима на либийския държавен глава Муамер Кадафи и е посочила, че Кадафи, който се опитва да потуши бунта в Либия възползвайки се от наемници, незабавно трябва да подаде оставка. Вестникът отбелязва, че говорителят на Белия дом Джей Керней е казал, че една от алтернативите принуждаването на Кадафи да отиде в изгнание.

Вестник Заман пише, че Турция, която е реализира най-голямата операция по евакуация на свои граждани до сега е евакуирала от Либия 18 хиляди и 375 души. Вестникът отбелязва, че външният министър Ахмет Давутоглу е оповестил, че в либийската столица Триполи и в град Бенгази не са останали турски граждани чакащи да бъдат евакуирани. Вестникът предава, че външният министър Давутоглу е посочил, че сега във втория етап от операцията ще следят нуждите на народа на Либия и е акцентувал на значението на идването на власт в Либия на администрация отдаваща значение на човешките права .

Вестник Сабах в новината със заглавие „Забраниха на Мубарек да пътува за чужбина” съобщава, че на бившия президент на Египет Хюсню Мубарек и на семейството му е била наложена забрана за пътуване в чужбина и е бил наложен запор на банковите сметки и имущество на Мубарек. Вестникът отбелязва, че говорителят на главния прокурор на Египет Адил Ел Саид е казал, че главния прокурор е наложил забрана на Мубарек и семейството му да пътуват в чужбина докато приключи разследването относно обвиненията повдигнати срещу тях. Вестникът пише, че решението на прокуратурата обхваща Хюсню Мубарек, съпругата му Сузане Мубарек двамата им сина Алаа и Джемал и съпругите им Хайди Ал Сакхер и Хатидже Мубарек.

Вестник Ватан пише, че лидерът на Партията на щастието и бивш премиер на Турция Неджметтин Ербакан днес ще бъде съпроводен към вечната си обител от близо 1 милион и 500 хиляди души. Вестникът отбелязва, че Ербакан ще бъде погребан в централното гробище Ефенди след обедния намаз, който ще бъде кланян в джамията Фатих в Истанбул. Вестникът предава, че на погребалната церемония на Ербакан ще вземат участие 170 чуждестрани гости от 60 страни.

Вестник Стар съобщава, че Международното изложение за информационни и комуникационни технологии CeBit в Хановер е било открито снощи с церемония от премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и канцлера на Германия Ангела Меркел. Вестникът отбелязва, че на изложението, в което Турция е страна партньор участват 92 компании от Турция.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2