Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 29 декември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.12.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 28.12.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 28.12.2010 11:45:22 UTC

Обновена 28.12.2010 11:45:22 UTC

Вестник Заман съобщава, че в знак на подкрепа за новото иракско правителство ще бъдат осъществени две посещения на високо равнище от Турция в Ирак. Вестникът отбелязва, че през месец януари външния министър Ахмет Давутоглу, а след това и премиера Реджеп Тайип Ердоган ще осъществят посещение в Ирак. Вестникът предава, че се планира Давутоглу да псети не само столицата Багдат, но и град Киркук, който е компактно населен с тюркмени и градовете Неджеф и Кербела, в които преобладава шиитското население.

Вестник Стар съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще излезе на търговска обиколка с турски предприемачи, които се нареждат на второ място след китайските предприемачи. Вестникът предава, че страните, които ще посети Ердоган са Катар, който през 2022 година ще бъде домакин на Световното първенство по футбол, а така също и в Ирак и Кувейт. Вестникът отбелязва, че към тези три страни е била включена и Русия, която през 2018 година ще бъде домакин на Световното пъпрвенство и че с тази обиколка се планира да бъде разгърнат размера на общите инфраструктурни инвестиции реализирани от турските предприемачи.

Вестник Йени Шафак съобщава, че министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз е направил преценка на контактите си в Япония. Вестникът отеблязва, че Йълдъз и министъра на икономиката търговията и индустрията на Япония Акихито Охата са подпсали договор за сътрудничество. Вестникът предава, че министър Йълдъз е казал, че между двете страни е започнал период на 3 месечна усилена подготовка и че условията, над които бъде постигната съгласуваност може да бъдат взаимно изключени.

Вестник Хюрриет пише, че със сътрудничеството между министерството на културата и туризма на Турция и министерството на туризма, околната среда и културата на ТРСК, 2011 година е била обявена за година на Северен Кипър в Турция. Вестникът отбелязва, че протокола по този въпрос е бил подписан вчера с церемония. Вестникът предава, че на церемонията са участвали министъра на културата и туризма Ертугрул Гюнай, вицепремиера Джемил Чичек, премиера на ТРСК Ирсен Кючюк и министъра на туризма, околната среда и културата на ТРСК Кемал Дюрюст.

Вестник Заман съобщава, че анонимната компания „Текник” на Турските авиолинии и Турската компания за авиационна и космическа индустрия ТУСАШ са взели решение за създаването на съвместна компания, която да произвежда компоненти от самолетните кабини. Вестникът предава, че се цели местниия боен самолет да бъде приключен през 2020 година.

Вестник Стар пише, че в 74тата годишнина от смъртта на националния поет Мехмет Акиф Ерсой символ на борбата за незивисимост на турския народ е бил възпоменат с церемония в мемориалното гробище Едирнекапъ.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2