Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 12 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 11.11.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 11.11.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 11.11.2010 09:30:54 UTC

Обновена 11.11.2010 09:30:54 UTC

Вестник Хюрриет съобщава, че вчера основателят на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк в 72рата годишнина от кончината му е бил възпоменат с церемонии в цялата страна и външните представителства на Турция. Вестникът акцентува, че първата официална церемония в Анкара е била осъществена в Мавзолея на Ататюрк, след което Мавзолея е бил отворен за посещението на народа. В 09:05 часа, всички автомобили са спрели на място и шофьорите им слизайки са почели светлата памет на Ататюрк с едноминутно мълчание. Вестникът предава, че цереония е била устроена и в двореца Долмабахче, където великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк е склопил очи.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Замина за Южна Корея” съобщава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е заминал за Южна Корея придружаван от държавния министър и вицепремиер Али Бабаджан, държавния министър Мехмет Айдън, министъра на финансите Мехмет Шимшек и министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Вестник Хабер Тюрк отбелязва, че Турция е поела ротационното председателство на комитета на министрите на Съвета на Европа. Вестникът съобщава, че след Мевлют Чавушоглу- председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Ахмет Давутоглу е вторият турски политик заемащ важен пост в европейските учреждения. Вестникът предава, че Давутоглу, който пое ротационното председателство от външния министър на Македония Антонио Милососки ще заема този пост за срок от 6 месеца.

Вестник Стар в новината със заглавие „Файненшъл Таймс отправи предупреждение към ЕС относно Турция” съобщава, че британският вестник Файненшъл Таймс е писал, че страните членки на ЕС трябва да се откажат от опитите си да възпрепятстват членството на Турция и че до сега нито една страна, с която са били започнати присъединителни преговори не е била върната.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Обама отправи важно послание относно Близкия Изток” отбелязва, че президентът на САЩ Барак Обама, който се намира на обиколка в Азия в изявление преди да приключи контактите си в Индонезия е казал „Ще направя всичко възможно за обезпечаването на мира в Близкия Изток”. Вестникът отбелязва, че Обама, в речта си в университета в град Депок е акцентувал, че преговорите между Израел и Палестина са били започнати с усилията на САЩ, но че все още съществуват сериозни пречки.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2