Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 10 ноември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 10.11.2010

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 10.11.2010

Новини за Турция в чуждата преса

Изпратена 10.11.2010 08:31:46 UTC

Обновена 10.11.2010 08:31:46 UTC

...Италианският вестник Ла Република пише,че според специалистите в банковия сектор,в настоящия момент в Европа има само две държави подходящи за инвестиции, и едната от тях е Турция. Вестникът отбелязва,че турската икономика не се е повлияла от глобалната икономическа криза.

...Белгийският вестник Де Тижд помества новина озаглавена „Европейските банки се надпреварват за Турция”, в която се подчертава, че Турция е крайно притегателна страна за банковия сектор.Някои европейски банки вече са започнали инвестиционни атаки в Турция регистрирала през тази година 7 % икономически растеж.

...В новина на публикувания в Иран вестник Абрар се отбелязва, че външнотърговският обем на Турция напоследък отчита увеличение и външната търговия на Турция оказва благоприятно влияние върху външнополитическите отношения. В новината се сочи също така,че Турция е образцова страна в района си благодарение на възходящата демокрация, превъзходството на правото и свободната пазарна икономика.

....Германският вестник Файненшъл Таймс Дойчланд също пише,че през последните години турската икономика проявява извънредно високо развитие и подчертава,че банките и частния сектор в Турция са преодоляли глобалната финансова криза без да използват държавни субсидии.Вестникът прави коментара,че сега не Турция се нуждае от ЕС,а ЕС се нуждае от Турция.

....В интернет-страницата на Иранската осведомителна агенция ИРНА се съобщава,че външният министър Ахмет Давутоглу е заявил,че подкрепата на Турция за Афганистан е политическата воля и стратегическата политика на правителството в Анкара.В новината се сочи,че в изказването си на Деловия форум за Афганистан в рамките на „Четвъртата конференция за регионално икономическо сътрудничество за Афганистан” проведена в Истанбул Давутоглу е подчертал, че Турция ще положи всякакви усилия за Афганистан и с цялата си сила ,държавни институции,частния сектор и неправителствените организации винаги ще заема място до Афганистан.

...Сръбският вестник Блиц в новина под заглавието „Турция предлага посредничество между Прищина и Белград” съобщава,че премиерът Ердоган е обявил готовността на Турция да заеме ролята на посредник в преговорите между Прищина и Белград.След като е провел среща в Прищина с премиера на Косово Хашим Тачи, турският премиер Ердоган е казал, че отдава голямо значение на мира на Балканите и Турция ще направи всичко възможно според силите си по този въпрос.

Косовският премиер Хашим Тачи от своя страна е казал,че посрещат положително посредничеството на Турция в преговорите между Косово и Сърбия и че желаят създаването на едно демократично Косово поддържащо добри отношения със всички свои съседни страни.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.11.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 10.11.2010 11:42:43 UTC

Обновена 10.11.2010 11:42:43 UTC

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Турският народ възпоменава своя вожд” съобщава, че днес в 72рата годишнина от кончината на лидера на Национално-осовободителната война на турския народ, основотел на Република Турция и предводител на просветлението и революционните промени Мустафа Кемал Ататюрк ще бъде възпоменат с церемонии в цялата страна и външните ни представителства. Вестникъкт отбелязва, че първата официална церемония ще бъде проведена в Мавзолея на Ататюрк, след което Мовзолеят ще бъде отворен за посещението на народа.

Вестник Хюрриет предава, че президентът Абдуллах Гюл е получил наградата си "държавник на годината" на британския Кралски институт за международни отношения "Чатъм хаус" от британската кралица Елизабет ІІра. Вестникът пише, че кралица Елизабет ІІра е казала ”От години се проявявате като способен и далновиден държавник. Връчвам тази награда и ви поздравявам”. Президентът Гюл е казал „Приемам тази награда с голяма гордост и скромност от името на моята любима страна и турския народ”.

В новината със заглавие „Турската икономика е готова за членство в ЕС” вестник Сабах съобщава, че вчера Комисията на ЕС е оповестила доклада за напредъка на страните кандидатки за членство в ЕС. В доклада се отправят похволи относно турската икономика, която за кратък срок излезе от кризата и се посочва, че за средносрочен период Турция ще бъде готова за членство в ЕС от икономическа гледна точка.

Вестник Заман в новина по темата отбелязва, че държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш е казал, че това е най-положителният и поощряващ доклад оповестяван до днес от ЕС.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Франция отправи призив към Турция за сътрудничество в Африка” предава, че френският външен министър Бернар Кушнер е казал, че за да може Франция да се конкурира с Китай в търговете в Африка е необходимо да си сътрудничи с Турция. Кушнер е казал „Турция играе важна роля не само в Африка, но в целия свят”.

Вестник Йени Шафак пише, че външният министър на Иран Манучехр Мутаки е определил датата 15ти Ноември като евентуална дата за започване на нов тур от преговори относно ядрената програма на страната. Вестникът припомня, че Турция е дала положителен отговор на предложението да бъде домакин на преговорите и акцентува, че премиерът Р.Т. Ердоган е отбелязал, че все още не е насрочена конкретна дата за въпросните преговори.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2