Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 18 октомври 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.10.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.10.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 18.10.2010 10:42:05 UTC

Обновена 18.10.2010 10:42:05 UTC

Вестник Миллиет пише, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган на 22 Октомври ще осъществи официално посещение в Атина. Вестникът отбелязва, че премиерът Ердоган е предал на гръцките власти, че в рамките на посещението си желае да посети джамията Фетхие датираща от периода на Османската държава.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Малики ще пристигне на посещение в Анкара” отбелязва, че премиерът на Ирак Нури Ел Малики е излязъл на обиколка в съседните страни с цел търсене на подкрепа за Ирак, където все още не е сформирано новото правителство въпреки че от парламентарните избори през месец март, измина много време. Вестникът предава, че вчера в Йордания- първата спирка от обиколката си Ел Малики е провел среща с крал Абдуллах при закрити за пресата врати.

Вестник Хюрриет пише, че министърът на националната отбрана Вежди Гьонюл е заминал на посещение във Вашингтон. Вестникът отбелязва, че във Вашингтон министър Гьонюл ще участва в конференцията на Американско-Турския съвет и ще произнесе реч. Министър Гьонюл, който в рамките на конферецията ще проведе среща с американския министър на отбраната Робърт Гейтс, ще бъде удостоен с „Почетна награда за отбраната”.

Вестник Сабах пише, че прочутият германски икономист Берт Рюруп е похвалил турската икономика, която излезе за кратък срок от глобалната криза. Вестникът предава, че Рюруп е посъветвал Гърция да сътрудничи с Турция за да излезе от кризата, в която се намира.

Вестник Йени Шафак пише, че първият център на Турция за морска сигурност и спешни ситуации е бил открит в община Ерегли окръг Текирдаг. Вестник Хюрриет отбелязва, че производителите на маслини и зехтин в Акхисар са започнали сътрудничество с „Комисията за популяризиране на захтина” и че през идния месец ще бъдат домакин на 30 членна делегация от Япония и Китай за да представят качественния зехтин на областта. Вестникът предава, че председателят на Търговската борса на Акхисар Емин Демирджи е отбелязал, че искат да превърнат областта Акхисар във важна марка в производството на маслини.

Вестник Йени Шафак пише, че най-голям износ през първите 8 месеца на годината е бил осъществен от Истанбул. За първите 8 месеца на годината Истанбул е реализирал износ на стойност 34 милиарда и 600 милиона долара.

Вестник Хабер Тюрк пише, че в 32рият Междуконтинентален евразийски маротон в Истанбул са участвали 170 хиляди души. Вестникът отбелязва, че 170 хиляди души от Турция и от 85 различни страни са преминали моста над Босфара.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2