Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 6 август 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 05.08.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 05.08.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 05.08.2010 10:54:32 UTC

Обновена 05.08.2010 10:54:32 UTC

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че заседанията на Висшия военен съвет, които започнаха в понеделник са приключили вчера. Вестникът предава, че решенията взети от Висшия военен съвет са били оповестени на обществеността след като са били одобрени от президента Абдуллах Гюл.

Вестник Заман в новината със заглавие „Опитът за покушение срещу Ахмединеджат е загадка” пише, че експлозията в близост до конвоя на президента на Иран Махмуд Ахмединеджат е предизвикала хаос. Вестникът отбелязва, че инцидента случил се в град Хамадан е бил окачествен като опит за покушение, но администрацията е опровергала новините за нападение и е посочила, че е експлоадирала не бомба а фоерверка. Ахмединеджат в изявление след инцидента не се спря на този въпрос.

Вестник Сабах съобщава, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу, който преди два дни проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън по въпроса за съставянето на международна комисия която да разследва израелското нападение срещу кораба „Мави Мармара” е казал „Ние вземаме за основа решенията на ООН. Очакваме международната комисия да съдейства за просъществуването на правосъдието”.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Турските авиолинии преминаха с първенство теста за стрес” отбелязва, че Турските авиолинии са задминали 35 големи авиокомпании и са били избрани за компанията с най-добро финансово състояние. Вестникът пише, че класацията е била подготвена от списание „Авиейшън Уик”.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Турските авиолинии имат големи цели” съобщава, че генералният директор на Турските авиолинии Темел Котил е казал, че планират да увеличат пътниците ползващи външни линии на 30 милиона души и да повишат двукратно пазарния си дял.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Важна задача за Турция” пише, че е била възложена важна задача на Турция, която е на първо място в Европа в ръста на академиците и на пето място по проведени изследвания. Вестникът предава, че Европейската Комисия е възложила на Турция координацията на изследователските дейности между Европа и Япония.

В новината със заглавие „Откриха пианото на Моцарт” вестник Хюрриет сочи, че е било открито пиано на което е свирил прочутия австрийски композитор Волфганг Амадеус Моцарт. Вестникът пише, че стойността на пианото, което е произведено през 1775та година от Кристиян Бауман се изчислява на милиони евро.

Вестник Хабер Тюрк пише, че вчера турският футболен отбор Фенербахче е бил победен от швейцарския Йънгн Бойс в срещата от Шампионската лига с резултат 1 на 0. Вестникът предава, че по този начин Фенербахче е бил отстранен от Шампионската лига.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2