Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 16 юли 2010 г.

ТРТ новини - 16.07.2010 г.

ФОРУМ ЗА ТЪРГОВИЯ И ИНВЕСТИЦИИ МЕЖДУ ПАЛЕСТИНА И ТУРЦИЯ

Продължава подкрепата на Турция за приятелска и братска Палестина

Изпратена 16.07.2010 10:49:15 UTC

Обновена 16.07.2010 12:16:09 UTC

Продължава подкрепата на Турция за приятелска и братска Палестина.Този път измеренията на отношенията от политически се превръщат в икономически. С тази цел вчера в Анкара бе проведен форум за възможностите за търговия и инвестиции между Турция и Палестина.

На форума бе изтъкната историческата връзка между двете страни и се разисква върху необходимостта от икономически проекти.Първа стъпка в това отношение е образуването на организирана промишлена зона.
-
ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ В КОРАБА МАВИ МАРМАРА.

Откриването на паметника бе осъществено от лидера на Палестинското управление Исмаил Ксание и представителите на фондацията за хуманитарни помощ в Газа Мухамед Кая.

Изпратена 16.07.2010 11:26:11 UTC

Обновена 16.07.2010 11:26:11 UTC

В Газа бе изграден паметник на загиналите в кораба Мави Мармара. Откриването на паметника бе осъществено от лидера на Палестинското управление Исмаил Ксание и представителите на фондацията за хуманитарни помощ в Газа Мухамед Кая.

Ксание благодари на премиера Ердоган за подкрепата оказвана на палестинския народ. Ксание каза:"Въпреки заплахите на Израел продължават да идват конвоите с хуманитарна помощ за вдигане на блокадата на Газа.Изпитваме уважение към саможертвите направени от Турция за отнемане на блокадата."

Мухамед Кая заклейми нападението на израелската армия над хуманитарната флотилия. По време на откриването на паметника деца от Газа носеха в ръцете си турски знамена и снимките на загиналите 9 турци при нападението на Мави Мармара.
-
КЮЧЮК ПОСЕТИ ТУРЦИЯ

След сформирането на новото правителство,премиерът на ТРСК Ирсен Кючюк осъществи първото си посещение в Турция.
Натиснете за гледане на видео

Изпратена 16.07.2010 11:37:14 UTC

Обновена 16.07.2010 11:44:30 UTC

След сформирането на новото правителство,премиерът на ТРСК Ирсен Кючюк осъществи първото си посещение в Турция.

Ирсен Кючюк се срещна с премиера Реджеп Тайип Ердоган. След срещата двамата лидери устроиха съвместна пресконференция.

Ердоган изтъкна необходимостта от подобряване на икономиката на Кипърската турска част и даде гаранции,че ще направи всичко възможно за осигуряването на бъдещия просперитет.

Ердоган каза:"Потвърдихме още веднъж, че сме единодушни по отношение на постигането на справедливо и трайно разрешение в Кипър в най-кратък срок.Турската част на острова винаги се е придържала към справедливо,правилно и трайно разрешение и изповядва вярата и решителността да достигне тази цел в близко бъдеще."

В тези рамки целта е да се постигне всеобхватно разрешение на преговорите до края на 2010 година и в последния доклад на добра воля изготвен от генералния секретар на ООН,той е потвърдил тази цел и е подчертал, че ще следи отблизо този процес. Очакваме и от кипърските гърци да подходят по същия начин да подходят по този въпрос и съответните институции на първо място ЕС да изпълнят задълженията си. Премиерът Ердоган съобщи на гражданите на ТРСК,че договорът за пренасяне на вода от Турция за ТРСК посредством водопровод е на етапа на подписването.

Премиерът на ТРСК Кючюк от своя страна изрази радостта си от посещението в Турция и каза,че посрещат с възхищение външната политика на Ердоган.
-
ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР АХМЕТ ДАВУТОГЛУ ЗАМИНАВА ЗА КАЗАХСТАН.

Давутоглу ще представя Турция на неофициалното заседание на министрите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа,което ще се проведе в Алматъ.

Изпратена 16.07.2010 11:45:19 UTC

Обновена 16.07.2010 11:45:19 UTC

Външният министър Ахмет Давутоглу заминава за Казахстан. Давутоглу ще представя Турция на неофициалното заседание на министрите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа,което ще се проведе в Алматъ.

На заседанието ще бъде направена оценка на процеса от Корфу и ще се реши кои въпроси ще бъдат включени в дневния ред на следващия форум на ОССЕ. Последните събития в Киргизия и донорската среща на ОССЕ за тази страни са приоритетните въпроси.

В изявление на Външно министерство бе отбелязано,че Давутоглу ще разговаря със събеседниците си относно двустранни и регионални въпроси и въпроси засягащи сигурността на Европа. В рамките на заседанието на ОССЕ се очаква и срещата между външните министри на Азърбайджан и Армения.
-
ПЕТРОЛНИЯТ РАЗЛИВ В МЕКСИКАНСКИЯ ЗАЛИВ БЕ ПРЕУСТАНОВЕН

Новият клапан,монтиран върху кладенеца на 1600 метра дълбочина успя да спре разливането.

Изпратена 16.07.2010 12:06:32 UTC

Обновена 16.07.2010 12:06:32 UTC

Петролният разлив от кладенец в Мексиканския залив бе преустановен за първи път от три месеца вчера, което даде надежда, че може да бъде спрян окончателно- Новият клапан,монтиран върху кладенеца на 1600 метра дълбочина успя да спре разливането.

Администрацията на американския президент Барак Обама веднага предупреди, че монтираният клапан може да се окаже само временно решение,но че са окуражени от това развитие на нещата, но още нищо не е свършило," За първи път от 87 дни сякаш кладенеца бе взет под контрол.
-
ПОЖАР В ХОТЕЛ В СЕВЕРНОИРАКСКИЯ ГРАД СЮЛЕЙМАНИЕ.

Изгоряха 40 души

Изпратена 16.07.2010 11:57:02 UTC

Обновена 16.07.2010 11:57:02 UTC

40 души изгоряха при възникнал пожар в хотел в северноиракския град Сюлеймание,между които има жени и деца.Повечето от тях се натровиха от дима,между тях има и чужди граждани.

зточници от болницата съобщиха,че между труповете в моргата е имало 4-ма американци и някои африканци. Броят на ранените е бил 23.

Служители уведомиха че причина за пожара е авария в електрическата мрежа и че не е терористичен акт.
-
ЕРДОГАН И КЪЛЪЧДАРОГЛУ ПРОВЕДОХА СРЕЩА

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган вчера се срещна с лидера на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу за обсъждане на проблема с терора.

Изпратена 16.07.2010 12:16:49 UTC

Обновена 16.07.2010 12:16:49 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган вчера се срещна с лидера на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу за обсъждане на проблема с терора.

В изявлението , направено след срещата Кълъчдароглу подчерта, че са готови да дадат принос за прекратяването на терора. Лидерът на Републиканската народна партия Кълъчдароглу след като отбеляза, че са направили 5 предложения на Премиера Ердоган, а именно да бъде снижена изборната бариера, да бъдат закрити съдилищата със специални компетенции, държавата да прави преки инвестиции в района на Югоизточен Анадол, да бъдат стабилизирани Месокомбинатите и да бъдат разчистени минираните райони, като парцелите бъдат раздадени на земеделците за превръщането им в земеделска земя.

Кълъчдароглу заяви, че не за направили предложения по политически въпроси и по въпросите на сигурността, подчерта, че Премиерът Ердоган няма позитивно отношение по въпроса за снижаване на изборната бариера. Основна тема на срещата проведена вчера между Премиера Ердоган и Началника на Генералния Щаб Башбу бе терора.
-
ПРЕЗИДЕНТЪТ АБДУЛАХ ГЮЛ ПРИКЛЮЧИ ВЧЕРА КОНТАКТИТЕ СИ В СЛОВЕНИЯ.

Президентът Гюл взе участие и в турско-словенския делови форум,където отправи призив за инвестиции към бизнесмените.

Изпратена 16.07.2010 11:49:07 UTC

Обновена 16.07.2010 11:49:07 UTC

Президентът Абдулах Гюл приключи вчера контактите си в Словения. В последния ден от посещението си Гюл извърши посещение на лекуващите се в рехабилитационен център палестински деца. Гюл разговаря със всяко едно от осакатените деца от Газа, пяха се песни,раздадоха се подаръци,снемаха се фотографии.

Президентът Гюл взе участие и в турско-словенския делови форум,където отправи призив за инвестиции към бизнесмените. Президентите и на двете страни дадоха обещание да окажат помощ на бизнесмените. На форума бе засегнат и въпроса за подкрепата оказвана от Словения за членсвото на Турция в ЕС.

Президентът изказа критики относно удължаването на срока на преговорния процес между Турция и ЕС. След приключването на форума президентите Гюл и Тюрк придружавани от съпругите обходиха прочутото езеро Блед.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ

Предлагаме ви в резюме по-важните новини отпечатани в днешните броеве на турските вестници.

Изпратена 16.07.2010 12:01:09 UTC

Обновена 16.07.2010 12:01:09 UTC

„Водопровод до ТРСКипър” в новина с това заглавие вестник Джумхурийет пише, че Премиерът Реджеп Тайип Ердоган е съобщил радостната новина, че в най-скоро време ще бъде подписан проекта за пренасянето на вода от Турция до ТРСКипър по тръбопровод, който ще бъде инсталирани на дъното на морето.

В новината се оповестява, че на пресконференцията, дадена след срещата на Премиера на ТРСКипър Ирсен Кючюк с Премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, Ердоган е заявил, че проектът ще бъде подписан в навечерието на Празника на мира и свободата на ТРСКипър на 20 юли. В новината на вестника се подчертава, че Премиерът Ердоган е изтъкнал, че са солидарни и работят в хармония с Премиера на ТРСКипар Кючюк и оглавяваното от него Правителство.

Вестник Йени Шафак в новина , озаглавена „Частично са отменени визите с Португалия” пише, че по време на официалното посещение на външния министър Ахмет Давутоглу в Португалия между Турция и Португалия е било подписано Споразумение за отменяне на визите за служебните и лични паспорти.По този начин турските и португалските граждани, със служебни паспорти и тъй наречените „ зелени паспорти” ще могат да пътуват без визи за не повече от 90 дни в срок от 6 месеца.

Вестник Стар съобщава, че ВНСТурция е ратифицирало проекто-резолюция за строителството на първата турско АЕЦ „Аккуюу”, която ще посрещне нуждите от електроенергия на Турция в дългосрочен план. Предвижда се изграждането на 4 енерго блока с мощност по 1.2 мегавата или общо 4.8 мегавата.

Вестникът отбелязва, че стойността на строителството на АЕЦ „Аккуюу”, се оценява на около 20 милиарда долара и добавя, че пълният обем дейности по строителството и експлоатацията на АЕЦ ще бъде поет от Руската Федерация, която ще има правото самостоятелно да решава въпроса кои компании ще бъдат привлечени за непосредственото реализиране на проекта.

На икономическата страница на вестник Миллийет е поместена новина, в която се съобщава, че безработицата в сравнение с месец април миналата година, е спаднала с 2.9 точки.

А вестник Заман съобщава, че бюджетният дефицит за последните 6 месеца е намалял с 33.5 процента.

Вестник Сабах съобщава, че палестинското бебе Ретаж Сераж болно от сърдечно заболяване, което беше доведено от Ивицата Газа в Турция за лечение, е изписано от болницата . Палестинското бебе, което бе поставено на лечение в продължение на 35 дена бе изписано от реанимационното отделение и предадено на родителите му. Турските лекари заявиха, че на бебето Сераж за извършили ангиография и че до 3-4 месеца няма да му се прилага никакво лечение и когато стане на 2 годинки ще му се направи сърдечна операция, след което ще оздравее напълно.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2