Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 17 април 2010 г.

Умишлен палеж на Ялъ джамия в Карлово,която изгоря до основи (СНИМКИ) !

Изгоря джамия,подозират палеж !

Публикувана:Събота, 17-ми Април 2010,автор:Е.лица К.андева

Само обгорен скелет остана от Ялъ джамия в Карлово, която пламна в нощта срещу събота.СНИМКА:А.ТАНАС Ч.АКЪРОВ

Джамията в Карлово изгоря до основи в нощта срещу събота. Късо съединение в елмрежата или умишлен палеж са двете версии за пожара, каза вчера районният прокурор Гюрай Мурадов.

Около 3 ч имамът Мустафа, който спи в пристройка в двора, се събудил от шума от пожара. Джамията горяла като факла, защото е с дървен покрив. Мустафа повикал пожарната, за час-два огнеборците потушили пламъците. От постройката обаче останал само скелет.

Молитвеният дом, известен като Ялъ джамия, е строен по османско време и веднъж вече е горял през Руско-турската война.

Във фаталната нощ прозорците са били оставени отворени, за да се проветрява и съхне прогнилото дюшеме вътре, каза районният мюфтия Осман Хилми. Той каза, че при огледа край един от прозорците имало петно и това пораждало съмнения, че може да е плисната запалителна течност.

Още рано сутринта на място пристигнаха дознатели и районният прокурор. До обяд бяха разпитани имамът, председателят на настоятелството, районният мюфтия. "Няма напрежение, хората искат да разберат истината за случилото се", каза Гюрай Мурадов. Назначена е техническа експертиза, която да установи дали елинсталацията е гръмнала.

В покрайнините на Карлово живеят към 8000 мюсюлмани, но не са от най-ревностните последователи на исляма. Досега не е имало сериозно напрежение на верска основа или посегателства върху джамията.


:::

Карловската „Ялъ джамия” изгоря !

Събота,17 Април 2010г. 12:46ч.

В 3 часа през нощта на 16-ти срещу 17-ти април имамът на гр. Карлово - Мустафа Мустафа се събудил от неспецифичен шум. Установил, че джамията гори и веднага се обадил на пожарната охрана.

Колите на пожарната пристигнали след няколко минути и след около час пожарът бил потушен.

След пожара изгоряла цялата покривна конструкция и тавана, останали само четири стени и минарето на джамията. Полицията разследва случая.

Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство /

Photobucket

ПАЛЕЖ НА ДРУГ МЮСЮЛМАНСКИ ХРАМ -СНИМКОВ МАТЕРИАЛ -
Arson against Muslim shrines in Bulgaria - 07.10.2009 !


1.Куршум джамия,Карлово.
Стенопис и надпис над входа на Куршум джамия (1485):
"Тази свещена джамия се съгради с помощта на Бога и военачалника му Али, син на Карлъ, който е бил възпитател на султан Джем, син на султан Мохамед, син на султан Мурд хан, в година 890 [по Хиджра], да съществува до свършването на света".

2.
Куршум джамия,Карлово.
През 1485 г. Карлъ Али бей построява с материали от разрушения манастир Св. Спас (въстановен после до Сопот) Куршум джамия, която е най-старият архитектурен паметник в града.
Името Карлово се налага постепенно в по-късно време и вероятно произлиза от фамилното име на Карлъ бей: Карлъ’ова – земя на Карлъ.
Открито предверие пред входа на джамията.

Снимки:http://gallery.mitov.org.


Ялъ джамия в Карлово изгоря до основи, подозират умишлен палеж !

Ялъ джамия в Карлово изгоря до основи, съобщи районният мюфтия на Пловдив Осман Хилми, цитиран от Dnes.bg. От мюсюлманския храм са останали само стените. Няма пострадали.


В 3 часа през нощта ходжата, който нощувал в съседна пристройка, се събудил от шума на огнената стихия. Пристигналите на място пожарникари обаче не успели да спасят храма.

По време на Руско-турската война джамията също е била палена и градена наново, обясни Хилми.

В подбалканския град живеят хора с различни вероизповедания. До момента обаче не е имало напрежение на етническа основа.

"Досега никой не е дръзвал да драсне клечка нито на църква, нито на какъвто и да е друг храм в региона", коментираха карловци.

По непотвърдена информация пожарът е умишлен. Намясто все още са пожарникари и полицаи, които разследват случая.

novinite24.blogspot.com /

Photobucket

:::


Изясняват причините за пожара в карловската Ялъ джамия !

17 април 2010

Карлово. Изгоря Ялъ джамия в Карлово, съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив районният мюфтия на Пловдив Осман Хилми. Шумът от горящия огън в три часа през нощта е чул имамът на джамията, който живее в съседна постройка. Излизайки от жилището си, той е видял как рухва покривът. След пожара от джамията са останали само четирите й стени и минарето. При пожара няма пострадали. В 9.00 часа на място са дошли разследващи полицаи, съобщи още пловдивският районен мюфтия. Причините за пожара се уточняват.
Цветана ТОНЧЕВА

иаф /

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2