Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 26 април 2010 г.

ТРТ - 26.04.2010 г. !

Утре ще заседава Съветът за Национална Сигурност...

Съветът за Национална Сигурност ще проведе на 29ти април заседание под председателството на президента Абдуллах Гюл...

Изпратена 26.04.2010 10:09:10 UTC

Обновена 26.04.2010 10:09:10 UTC

Съветът за Национална Сигурност ще проведе на 29ти април заседание под председателството на президента Абдуллах Гюл.
Заседанието в Резиденция Чанкая ще започне в 13 часа.
Предвидено е да бъдат обсъдени вътрешни и външни събития засягащи сигурността на Турция.
-
Австралия и Нова Зеландия отдaдоха почит на паметта на воините от корпуса АНЗАК...

На церемонията в Мелбърн в Австралия присъстваха много ветерани, сред които и ветерани от Турция...

Изпратена 26.04.2010 10:05:13 UTC

Обновена 26.04.2010 10:09:08 UTC

В Австралия и Нова Зеландия бяха организирани церемонии в памет на воините от Австралийско-Новозеландския корпус АНЗАК, загинали по време на сраженията при Чанаккале, протекли в годините на Първата Световна Война и довели до коренна промяна в хода на военните действия.
На церемонията в Мелбърн в Австралия присъстваха много ветерани, сред които и ветерани от Турция. Церемонията бе засенчена от произшествие по време на което един военен камион блъсна група ветерани от Шри Ланка.
В Нова Зеландия, един военен хеликоптер падна по време на церемониите по повод деня на воините от Австралийско-Новозеландския Корпус. Згинаха трима души и един бе тежко ранен.
-
Протестни демонстрации в Кабул

С демонстрация в афганската столица Кабул бяха протестирани големия брой цивилни жертви в операциите на НАТО в Афганистан.

Изпратена 26.04.2010 10:16:39 UTC

Обновена 26.04.2010 10:16:39 UTC

С демонстрация в афганската столица Кабул бяха протестирани големия брой цивилни жертви в операциите на НАТО в Афганистан.

Стотици протестиращи афганци нападнаха камиони с предположението, че пренасят провизии за силите на НАТО.

Демонстрантите протестират нападенията на НАТО.

Протестните демонстрации бяха осъществени след изявлението на НАТО, че по време на операция са били убити голям брой бунтовници и че е бил заловен един командващ на талибаните.
-
Издава се турско-арменски речник от османския период...

Институтът по турски език предприема важна стъпка която ще бъде от полза за академиците водещи изследвания над събитията от 1915та година...

Изпратена 26.04.2010 10:15:10 UTC

Обновена 26.04.2010 10:15:10 UTC

Институтът по турски език предприема важна стъпка която ще бъде от полза за академиците водещи изследвания над събитията от 1915та година.
Директорътг на института Шюкрю Халюк Акалън съобщи че са пуснали в печат оригинална версия на подготвения в периода на Османската държава турско-арменски и арменско-турски речник.
Същевременно институтът планира проект за изпращане на студенти със стипендии в чужбина, за изучаване на арменски език.
-
Почетена бе паметта на героите от 57ми полк...

Вчера бе отбелязана 95тата годишнина от епическите сражения при Чанаккале...

Изпратена 26.04.2010 10:01:15 UTC

Обновена 26.04.2010 10:01:15 UTC

Вчера бе отбелязана 95тата годишнина от епическите сражения при Чанаккале. На полуостров Гелиболу бяха организирани поменни церемонии за турските воини написали с кръвта си тази героична епопея. Мемориалните гробища на турските воини и на военнослужещите от чуждестранните армии бяха препълнени с посетители.
В залива Аръбурну където бе осъществен първият десант на австралийско-новозеландския корпус, бе организирана Утринна Церемония.
С участието на хиляди турски граждани бе организиран кортеж до хълма Джонк Байъръ, близо до село Бигалъ, където се намира мемориалното гробище на 57ми полк.
В началото на съюзническото настъпление в района на Джонк Байъръ, воините от 57ми полк спряха настъплението на вражеските сили, като заплатиха за това с живота си, до последния воин и командир. Но тази тяхна саможертва позволи да бъдат предислоцирани резервни сили и вражеското настъление да бъде спряно с контранастъпление.
Поставени бяха венци и бе отдадена почит на загиналите под грохота на почетните залпове.
Командващият Първа Турска Армия армейски генерал Хсан Ъсъз подписа почетната книга на мемориала.
Пoменната церемония в мемориалната гробница на 57ми полк, приключи с изпълнение на османския военен оркестър Мехтеран.
-
Преглед на турския печат 26.04.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 26.04.2010 10:12:16 UTC

Обновена 26.04.2010 10:12:16 UTC

Вестник Хюрриет съобщава, че на 95тата годишнина от битката при Чанаккале 11 хиляди души са изминали 10 километровото разстояние изминато по време на битката водена от 57ми полк начело с Мустафа Кемал Ататюрк за да спрат напредването на вражеския десант.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Утринна церемония в залива Анзак” отбелязва, че на 95тата годишнина от битката при Чанаккале внуците на австралийските и новозеландските войници загинали по време на десанта в залива Анзак са възпоменали своите предци. Вестникът предава, че около 7000 души, които са посрещнали зората в залива са се молили за душите на своите прадеди.

Вестник Заман в новината със заглавие „В края на месец юли ще стане ясно дали в Черно море има петрол” съобщава, че сондажните дейности в Черно море водени съвместно от турска и бразилска компании продължават. Вестникът предава, че турските компетентни лица са отбелязали, че след като достигнат до дълбочина 5500 метра ще стане ясно дали има или не петрол.

Вестник Заман в новината със заглавие „Босна се насочи към членство в ЕС” пише, че Босна и Херцеговина, която благодарение на Турция получи зелена светлина за членство в НАТО, сега е започнала инициативи за членство в ЕС. Вестникът предава, че външният министър на Босна и Херцеговина Свен Алкалай относно подкрепата на Турция по въпроса е казал „Ако не беше Турция нямаше да успеем да постигнем това”, а във връзка с отмяната от ЕС на визите за гражданите на Сърбия и Хърватия е посочил, че очакват и гражданите на Босна и Херцеговина да бъдат включени към това число.

Вестник Йени Шафак пише, че в в град Утрехт в Холандия е била издигната статуя на турския майстор на сатирата Насреддин Ходжа. В новината се отбелязва, че въпросната статуя е била издигната от председателя на фондацията за култура и изкуство Али Ихсан Юнал и холандски предприемач.

Вестник Сабах пише, че между 3те европейски столици на културата през 2010 година-Истанбул, Печ и Есен е бил изграден мост благодарение на киното. Вестникът предава, че в рамките на културната инициатива „Срещи с киното” организирана от Фондация Турско кино ще бъдат организирани дни на киното и ще бъдат потърсени пътища за заснемането на филми съвместна продукция.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Галатасарай направи Фенербахче шампион” съобщава, че три кръга преди края на Турската супер лига футолния отбор Фенербахче е победил Касъмпаша и е поел лидерството от Бурсаспор.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2