Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 25 април 2010 г.

ТРТ - 25.04.2010 г. !

Турски лекари са в Йемен...

Доброволен екип от 26 турски лекари, оказва безплатна медицинска помощ на населението на Йемен...

Изпратена 25.04.2010 09:55:35 UTC

Обновена 25.04.2010 09:55:35 UTC

Доброволен екип от 26 турски лекари, оказва безплатна медицинска помощ на населението на Йемен.
В рамките на подписан протокол, лекарите осъществиха в градовете Сана, Адд и Хадрамут над 260 операции и подложиха на щателен мединцински преглед над хиляда души.
Също така турските лекари споделиха с йеменските си колеги професионалния си опит.
Дейността на турския лекарски екип предизвика голяма радост сред жителите на посетените градове.
-
Историята не е работа на политиците....

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу, в коментара си във връзка със словото на президента на САЩ Барлак Обама относно събитията от 1915та година каза че употребеният от Обама арменски израз означаващ в превод "Голямо Бедствие" е неприемлив и неправилен...

Изпратена 25.04.2010 09:42:45 UTC

Обновена 25.04.2010 09:42:45 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу, в коментара си във връзка със словото на президента на САЩ Барлак Обама относно събитията от 1915та година каза че употребеният от Обама арменски израз означаващ в превод "Голямо Бедствие" е неприемлив и неправилен.
В изявлението което направи в Истанбул Давутоглу каза че са против политизирането на историята и че не намират за правилно изявлението на Обама.
Той отбеляза че нито изпълнителните власти, нито парламентите нямат правото да правят подобни изявления и подчерта че едностранното коментиране на историята поражда нова несправедливост.
Давутоглу заяви че в деня на подписването на двустранните протоколи за нормализиране на отношенията с Армения е отправил призива за справедливост и е подчертал че ако ще бъде споделяна мъка, то трябва да бъде споделяна мъката и на двете страни.
-
Премиерът на Нова Зеландия посети Турция....

Премиерът на Нова Зеландия Джон Кей, пристигна в Турция за участие в поменните церемонии по повод сраженията при Чанаккале

Изпратена 25.04.2010 09:46:36 UTC

Обновена 25.04.2010 09:46:36 UTC

Премиерът на Нова Зеландия Джон Кей, който пристигна в Турция за участие в поменните церемонии по повод сраженията при Чанаккале, отговори на въпросите на Турското Радио и Телевизия.
Той каза че по време на това посещение са били подписани два договора с Турция и отбеляза че отношенията между двете страни се разгръщат с всеки изминал ден. Джон Кей каза че са подписали договор за предотвратяване на двойното облагане с данъци и договор за програма за трудова ваканция.
Той подчерта че Нова Зеландия не проявява никаква толерантност към терористичната организация ПКК и че сътрудничат с Труция в борбата с тероризма.
-
Турция и Бразилия продължават да предприемат стъпки за установяването на близки взаимоотношения...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу се срещна в Истанбул с външния министър на Бразилия Селсо Аморим...

Изпратена 25.04.2010 09:44:56 UTC

Обновена 25.04.2010 09:44:56 UTC

Турция и Бразилия продължават да предприемат стъпки за установяването на близки взаимоотношения.
Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу се срещна в Истанбул с външния министър на Бразилия Селсо Аморим.
Двамата външни министри обсъдиха в навечерието на посещението на бразилския министър в Иран, евентуалните стъпки които може да бъдат предприети във връзка с ядрената криза с тази страна.
На съвместната пресконференция организирана след срещата, Давутоглу каза че между Бразилия и Турция се е изградил силен механизъм на консултации по ядрената криза с Иран и той е изиграл важна роля в търсенето на мирно разрешение на проблема. Давутоглу подчерта че е сподели с бразилския си колега становището си във връзка с Иран и евентуалните стъпки които може да бъдат предприети за разрешаването на кризата.
Министърът на външните работи на Бразилия Селсо Аморим от своя страна каза че са обсъдили преди посещението му в Иран стъпките които може да се предприемат за мирното разрешаване на ядрената криза с тази страна.
Пресконференцията протече в много топла атмосфера и Давутоглу припомни че внуците на Аморим носят турска кръв.
Аморим от своя страна подчерта че са назовали процеса на сътрудничество с Турция на името на внучката му Ясемин.
-
Силайджич ще посети Белград...

На тристранната среща на високо равнище Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия, която се проведе в Истанбул, бяха приети много важни решения...

Изпратена 25.04.2010 09:38:38 UTC

Обновена 25.04.2010 09:38:38 UTC

На тристранната среща на високо равнище Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия, която се проведе в Истанбул, бяха приети много важни решения.
Решено бе председателят на президентския съвет на Босна и Херцеговина Харис Силайджич да посети Белград.
Също така бе решено Силайджич и президентът на Сърбия Борис Тадич да присъстват заедно на поменните церемонии за жертвите на клането в Сребреница.
Срещата постави на преден план стъпки целящи да бъде оставено настрана трагичното минало. Решено бе президентите на трите страни да се срещнат три пъти в срок от две години.
-
Силайджич направи изявление за Турското Радио и Телевизия...

Председателят на президентския съвет на Босна и Херцеговина Харис Силайджич каза че включването на Босна и Херцеговина в акционния план за членство в НАТО представлява важна стъпка за стабилитета на Балканите...

Изпратена 25.04.2010 09:40:29 UTC

Обновена 25.04.2010 09:40:29 UTC

Председателят на президентския съвет на Босна и Херцеговина Харис Силайджич направи изявление за Турското Радио и Телевизия преди историческата тристранна среща на високо равнище в двореца Чъраган в Истанбул. Той каза че благодарение на турската дипломация е било достигнато настоящото ниво. Той подчерта че след трагичните събития постигнали босненските мюсюлмани, днес търсят справедливост и припомни че по време на войната сръбските четници са убили над 200 хиляди босненски мюсюлмани.
Силайджич каза че включването на Босна и Херцеговина в акционния план за членство в НАТО представлява важна стъпка за стабилитета на Балканите.
Силайджич отбеляза че въпреки че в решението прието от сръбския парламент не е включена думата геноцид, то представлява важна стъпка за изграждането на нови двустранни връзки.
Харис Силайджич подчерта че тристранната среща на високо равнище е с голямо значение за налагането на траен мир и стабилитет в региона.
-
Дервиш Ероглу заяви че са готови да продължат преговорите...

Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу заяви че са готови да продължат от достигнатата точка преговорите за разрешаване на кипърския проблем...

Изпратена 25.04.2010 09:50:54 UTC

Обновена 25.04.2010 09:50:54 UTC

Президентът на ТРСК Дервиш Ероглу заяви че са готови да продължат от достигнатата точка преговорите за разрешаване на кипърския проблем.
Ероглу изрази тази своя позиция в писмо изпратено на 23ти април до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.
В писмото той подчерта че кипърската турска страна съхранява желанието за продължаване на преговорите, в рамките на мисията на добра воля на ООН.
Ероглу, в писмото си до Бан Ки Мун подчерта че двузоналността, политическото равенство на двата народа и равен статут на двете страни учредители трябва да останат основните параметри на преговорите за разрешаване на кипърския проблем.
-
Фрегатата Гемлик се завърна от Аденския залив...

Фрегатата Гемлик предаде поста на фрегатата Гелиболу...

Изпратена 25.04.2010 09:49:13 UTC

Обновена 25.04.2010 09:49:13 UTC

Турската фрегата Гемлик която водеше патрулна мисия в Аденския залив в обхвата на мисията на многонационалните сили в региона, се завърна в Турция. Фрегатата престоя в залива два и половина месеца.
В течение на мисията си фрегатата спаси от нападение на пирати един панамски товарен кораб и ескортира много търговски кораби.
Фрегатата Гемлик предаде поста на фрегатата Гелиболу и се завърна в Турция.
-
Историческа стъпка за мир на Балканите...

Вчера в двореца Чъраган в Истанбул, при домакинството на президента Абдуллах Гюл се състоя историческа тристранна среща на високо равнище Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия...

Изпратена 25.04.2010 09:36:15 UTC

Обновена 25.04.2010 09:36:15 UTC

Вчера в двореца Чъраган в Истанбул, при домакинството на президента Абдуллах Гюл се състоя историческа тристранна среща на високо равнище Турция-Босна и Херцеговина-Сърбия. На срещата присъстваха президентите на Турция и Сърбия Абдуллах Гюл и Борис Тадич и председателят на президентския съвет на Босна и Херцеговина Харис Силайджич.
На съвместната пресконференция организирана след срещата, презцидентът Гюл отбеляза че за първи път лидерите на Сърбия и на Босна и Херцеговина се срещат на заседание от подобен род и каза че срещата на високо равнище е протекла в много положителна атмосфера.
Той каза че голямата стряха под която се обединяват балканските страни в усилията за мир, стабилност и сътрудничество ще бъдат ЕС и НАТО и че в тези рамки е от голямо значение да бъдат нормализирани отношенията между Сърбия и Босна и Херцеговина. Той каза че премиерът Ердоган и външният министър Давутоглу ще присъстват на поменните церемонии през месец юли в Сребреница и че е останал доволен от това че и Силайджич и Тадич ще присъстват на тези церемонии.
Председателят на президентския съвет на Босна и Херцеговина Харис Силайджич от своя страна благодари на Труция за усилията й за нормализиране на отношенията с Хърватска и Сърбия и отбеляза че желаят мир и спокойствие и че ще положат максимални усилия за постигане на целта за членство в ЕС.
Президентът на Сърбия Борис Тадич от своя страна подчерта че на Балканите винаги периоди на конфрликти са се редели с периоди на мирно съжителство и че сега е настъпило времето за поставяне началото на нов период.
Той каза че са готови да поемат нужната отговорност и подчерта че оказват пълна подкрепа на независимостта на Босна и Херцеговина.
-
Преглед на турския печат 25.04.2010

Обзор на новините по страниците на неделния турски печат от 25ти април 2010та година...

Изпратена 25.04.2010 08:02:42 UTC

Обновена 25.04.2010 08:02:42 UTC

Прегледа на неделния турски печат започваме с вестник Миллийет. В новината под заглавието "Истанбул бе домакин на тристранната среща на високо равнище в Чъраган", вестникът пише, че вчера в този дворец, при домакинството на президента Абдуллах Гюл се е състояла тристранна балканска среща на високо равнище с участието на президентите на Босна и Херцеговина Харис Силайджич и на Сърбия Борис Тадич и на външните министри на трите страни. В новината се отбелязва, че на пресконференцията организирана след продължилата близо един час среща на високо равнище, президентът Гюл е отбелязъл, че тези които четат история знаят, че Балканите винаги са били обединени под обща стряха и са живели в мир, стабилитет и сътрудничество и че сега общата стряха на балканските страни ще се превърне ЕС.
Вестник Хабертюрк съобщава, че президентът на САЩ Барак Обама, е произнесъл по-късо от миналата година слово във връзка със събитията от 1915та година и е подчертал, че е окуражен от диалога между Турция и Армения и от дискусиите в Турция по този въпрос.
Вестник Заман, в новина на същата тема пише, че и в тазгодишното си слово президентът на САЩ Обама не е казал думата "геноцид", а отново е използвал, както и миналата година, арменски израз означаващ "Голямо Бедствие". В новината се предават и думите на премиера на Турция Ердоган във връзка със словото на президента Обама-Очакванията на някои представители на опозицията бяха по-различни, но тъй като знае много добре нашата чувствителност, президентът Обама не направи изявление, което да отговори на техните очаквания.
Вестник Джумхурийет се е спрял на изявленията на палестинския държавен глава Махмуд Аббас. В новината пише, че на заседанието в Рамаллах на Рeволюционния Съвет на Ел Фетих, Аббас е казал, че с категоричност няма да приемат създаване на палестинска държава с временни граници и че тяхната цел е създаване на палестинска държава с граници, очертани в съответствие с границите от 1967ма година. Аббас е изразил повторно и позициите на палестинската страна във връзка с подновяването на косвените преговори с Израел и е подчертал, че запазват позициите си по въпроса за прекратяването на строежа на нови еврейски квартали в Ерусалим и на Западния Бряг на река Йордан.
Вестник Йени Шафак в новината озаглавена "Страните от групата Г-20 оповестиха, че е започнал етап на възстановяване след икономическата криза", съобщава, че на заседанието във Вашингтон на министрите на финансите и на директорите на централните банки на страните членки на групата Г-20 е било подчертано, че възстановяването на икономиката от най-дълбоката в историята на света рецесия се осъществява много по-бързо от очакваното.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2