Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 10 март 2010 г.

Turkiye haberler - 10.03.10 !

„Заман”: Турция и Южна Корея подписаха споразумение за сътрудничество в областта на атомната енергия
10 март 2010 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Истанбул. Турция и Южна Корея подписаха споразумение за сътрудничество в областта на атомната енергия, пише турският вестник „Заман”. В рамките на турско-корейския бизнес форум, който се провежда в Истанбул, двете страни подписаха протокол, който предвижда изграждането на атомна централа в град Синоп, намиращ се на черноморското крайбрежие. При подписването министърът на енергетиката Танер Йълдъз каза, че до 2020 година Турция трябва да има атомна централа, която да има мощност поне 10 на сто от нуждите на страната от електроенергия. При подписването на протокола турският енергиен министър подчерта, че сътрудничеството между Турция и Южна Корея обхваща много области – от транспорта, енергетиката, банковия сектор до културата, но проектът за изграждане на атомна централа от Южна Корея в Турция е най-важният и мащабен.
Министърът по икономиката на технологиите на Южна Корея Юнг Хак Ким посочи, че корейската фирма KEPCO в последните 30 години се е специализирала в изграждането и експлоатацията на атомни централи и ще положат всички усилия Турция също да бъде включена в системата на атомната енергия.

„Сабах”: Турция прекъсва преговорите с МВФ до месец май, заяви вицепремиерът Али Бабаджан
10 март 2010 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Вицепремиерът на Турция, отговарящ за икономиката, Али Бабаджан заяви, че до месец май се прекратяват срещите с представителите на Международния валутен фонд, пише турският вестник „Сабах”. Бабаджан обясни прекъсването с това, че Турция няма крещящо належаща нужда от кредит от МВФ и икономиката на страната напредва със собствени сили. Според него евентуално споразумение може би би се отразило положително на икономическия темп, но то не е толкова необходимо. На срещите през май ще се вземе решение дали ще се преговаря по-нататък за кредит или не.

„Милиет”: Турският посланик във Вашингтон ще остане още месец в Анкара заради кризата за арменския геноцид
10 март 2010 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Начало / Турция
Анкара. Турският посланик във Вашингтон Намък Тан, който беше отзован заради приемането на резолюцията, признаваща извършването на геноцид над арменците в Османската империя през 1915 година, от Комитета за външни връзки към Конгреса на САЩ, няма да бъде върнат на поста си още месец, пише турският вестник „Милиет”. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган каза, че докато не видят какви ще бъдат резултатите от този процес, не могат да върнат своя дипломат във Вашингтон.
По отношение на пътната карта, която ще следва Анкара спрямо Вашингтон, очите на първо място са обърнати към председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси за това дали ще внесе резолюцията за гласуване от Конгреса. На второ място ще се проследи дали на заседанието на 24 април президентът Барак Обама ще използва термина „геноцид” за събитията от 1915 година.
Също относно поведението, което ще се следва към САЩ, ще се проведат разговори между президента Абдуллах Гюл, премиера Ердоган и представителите на политическите партии.

Британски художник беше глобен с 4 500 долара за карикатура на турския премиер

10 март 2010 | 03:54 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Анкара. Турски съд осъди британски художник да заплати глоба от 4 500 долара за публикувана карикатура на премиера Реджеп Тайип Ердоган, съобщава АФП.
Майкъл Дикинсън е съобщил, че има петгодишна отсрочка за изплащането на глобата. Ако през това време художникът не повтори „нарушението” си, глобата ще бъде опростена.
В противен случай Дикинсън ще трябва да изплати сумата, или да излежи ефективна присъда.

МВФ ще изпрати своя мисия в Турция през май
10 март 2010 | 01:53 | Агенция "Фокус"
Начало / Световна криза
Вашингтон. От Международния валутен фонд (МВФ) съобщиха, че ще изпратят екип от свои експерти в Турция през май, за да оценят икономическите прогнози на страната и политиката й в тази сфера, предаде АФП. Визитата ще е първата по рода си от три години насам.
„Турските власти и МВФ се споразумяха, че консултациите за 2010 г. ще започнат с посещението на екип от МВФ в първата половина на май”, заяви говорителят от Фонда Каролин Аткинсън.
Аткинсън отбеляза, че обикновено подобни консултации се осъществяват ежегодно със страните, членуващи във Фонда, но последният път, когато това се е случвало с Турция, е бил през март 2007 г.
„Предстоящата мисия ще оцени в детайли последното развитие в турската икономика и ще обмени възгледи с турските власти за перспективите и плановете им за финансовата политика”, допълни говорителят.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2