Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 10 март 2010 г.

TRT - VOT - News - 10.03.2010 !

Преглед на чуждия печат 10.03.2010

Обзор на новини за Турция в чуждата преса

Изпратена 10.03.2010 09:27:20 UTC

Обновена 10.03.2010 09:27:20 UTC

....Германският е- вестник Райнланд Пфалц съобщава,че при земетресението със сила 6 бала,произтекло в община Каракочан огръг Елязъг в Турция са загинали 51 души и много хора са ранени.Отбелязва се че са били разрушени кирпичените къщи в много околни села,но най- силно засегнато е било село Окчулар.

.....Австрийският вестник Куриер в новината под заглавие „Турски пазар” пише,че Турция е една огромна държава на прага на ЕС и предлага изключителни възможности за малките и средни по големина австрийски фирми.Вестникът сочи,че инвестициите на австрийските фирми в Турция са достигнали 3.2 милиарда евро и че със 73 милионното си население Турция предлага големи възможности за австрийските предприемачи.

...В интернет страницата на германската осведомителна агенция Дойче Веле се съобщава,че гръцкият премиер Йорго Папандреу възнамерява в близко бъдеще да организира форум с Турция по Кипърския въпрос. Отбелязва се ,че в изявлението си направено по време на посещението си в САЩ Папандреу е уведомил ,че следващия месец ще проведе среща с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и е изразил убеждението си че ще постигнат съгласие в Турция и двете страни ще станат много добри партньори.

.....Германският вестник SÄCHSISCHE ZEITUNG в интернет страницата си под заглавието „Опашки пред изложението”съобщава за изложбата на османските произведения,към която германците са проявили огромен интерес и многобройните посетители са чакали дълги опашки за да влязат в залата. 600 произведения на османското изкуство от 15 и 19 векове са били експонирани в изложбената зала на провинция Саксония,за оборудването на която са били вложени 5.7 милиона Евро. Изложбата озаглавена “Türckische Cammer”е била открита в Дрезденския замък и миналата събота е била посетена от външния министър Ахмет Давутоглу и германският външен министър Гидо Вестервеле. .

....Високотиражният германски вестник Билд съобщава,че гостуваща страна на най- големия туристически панаир в света ITB, който се открива днес и ще продължи да 14 март, е Турция. Страната участва в панаира под лозунга „Очарованието на Турция”.Според вестника този лозунг не е преувеличен и най- прекрасното съчетание от слънце, море и пясъци се намира в Турция,а планините и равнините с неповторимата си красота принасят още повече за привлекателността на Турция.
-
Преглед на турския печат 10.03.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешната турска преса…

Изпратена 10.03.2010 11:39:37 UTC

Обновена 10.03.2010 11:39:37 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Посланикът ни няма да се върне във Вашингтон” съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който замина за Рияд за да получи международната награда „Крал Файсал” в изявление за журналисти е казал, че за връщането на посланик Намък Тан в САЩ, който бе отзован от Вашингтон след като Комисията по външни отношения към Камарата на представителите в САЩ прие проекторезолюцията относно арменските твърдения за събитията от 1915 година, очакват позицията на американската администрация да добие конкретност. Вестник Хабер Тюрк предава, че на Международната конференция за ядрената енергия в Париж, Сирия и Израел са заявили амбициите си в сферата на ядрената енергетика. В новината се отбелязва, че израелският министър на инфраструктурата Узи Ландау е казал, че страната му желае да построи атомна централа в сътрудничество с арабските си съседи. Сирийският заместник външен министър Фейсал Микдад пък е казал, че страната му желае да произвежда ядрена енергия, за да посрещне растящите си енергийни нужди.

Вестник Джумхуриет съобщава, че в Близкия Изток е била започната совалкова дипломация, но че страните са обезнадеждени. В новината пише, че Израел и Палестина, които водят преки преговори още от преди подписването на договора от Осло през 1993та година, са започнали косвени преговори с посредничеството на специалния представител на САЩ за Близкия Изток Джордж Мичел. В новината се сочи, че Мичел, който преди два дни проведе пооделно срещи с израелския премиер Бенямин Нетаняху и държавния глава на Палестина Махмуд Аббас е съобщил, че двете страни са приели да бъдат започнати косвени преговори и че детайлите относно преговорите ще бъдат обсъдени идната седмица.

В новината със заглавие „Възпрепятствайте спекулаторите или ще избухне нова криза” вестник Йени Шафак отбеляза, че гръцкият премиер Йорго Папандреу, който проведе среща с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън е посочил, че Гърция няма да може да продължи да задлъжнява с по-висок лихвен процент в сравнение с лихвения процент прилаган на другите държави. Папандреу е посочил, че спекулаторите са виновни за икономическата криза в Гърция и е предупредил, че ако спекулаторите не бъдат възпрепятствани може да избухне втора финансова криза.

Вестник Йени Шафак съобщава, че председателят на МВФ Доминик Щраус Кан е казал, че света трябва да се подготви за следващата икономическа криза още сега. Щраус Кан казал, че не може да направи точна прогноза относно времето и големината на предстоящата криза, но че е сигурен, че ще последват други кризи.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2