Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 16 февруари 2010 г.

Футболната дипломация между Турция и Армения ще продължи в Бурса !

Футболната дипломация между Турция и Армения ще продължи в Бурса !

Автор: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Турция

Арменският президент Серж Саркисян прие поканата на турския си колега Абдуллах Гюл да гледат отново заедно втория мач на националните отбори на Турция и Армения в Бурса. Срещата ще се играе в рамките на квалификациите за Световното първенство по футбол за 2010г.

След това двамата президенти ще обсъдят атмосферата в своите страни след подписването на ключовия Цюрихски договор на 10 отктомври, който представлява "пътна карта" за нормализиране на отношенията.

Надпреварата вече не е от особено значение, тъй като и двата отбора загубиха реални шансове за участие в световното първенство. На политическата сцена обаче рейтингът на мача върви към кулминация.

След срещата двамата президенти ще обсъдят ситуацията в своите страни след общата воля за установяване на дипломатически отношения и отваряне на границата, която беше декларирана в Цюрих.

"Топката вече е в ръцете на Турция. Ако тя ратифицира протоколите, предвидените срокове ще заработят" – каза в тази връзка арменският държавен глава.

Разчупването на ледовете започна първото с безпрецедентната визита на турския президент през септември 2008 г. в Ереван. Абдуллах Гюл тогава прие поканата на Серж Саркисян да наблюдават заедно футболната среща на двата национални отбора.

След което беше приет изразът "футболна дипломация". Сега тя ще продължи, въпреки острите критики на арменската диаспора и националистите в двете страни.

Преди 2 дни в Москва Саркисян обяви, че ще дойде на мача с думите: "Добър повод да посетя Турция и да подкрепя своя отбор."

След това турските власти засилиха два пъти повече взетите изключителни мерки за сигурност. На стадиона и около него е забранено окачването на плакати. Вътре няма да се допускат никакви предмети, даже и чадъри, въпреки очакваната буря и силни валежи.

От трибуните ще се развяват само националните флагове на Турция и Армения, но не и на Азербайджан. 1800 полицаи и 700 служители на специалните части ще пазят реда срещу най-малкия повод за провокация между групи на противниците. На влизане ще се проверяват даже долните дрехи за надписи или букви, изписани по тялото, от чието съчетание някои фанатици могат да образуват "жив плакат".

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2