Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 30 януари 2010 г.

Не е доказано още,че има нужда от изплащане на компенсации от Турция за тракийските бежанци !

България и Турция настояват за по-бърз старт на газопровода в ЕС !

Ускоряват изграждането на “Набуко” !

Пловдивската джамия и Желязната църква в Истанбул да са защитени от ЮНЕСКО, разбраха се Бойко Борисов и Реджеп Ердоган!

АНКАРА ЗДРАВКА АНДОНОВА, Пратеник на
30.01.2010
За ускоряване на работата по проекта "Набуко" се договориха българският премиер Бойко Борисов и турският му колега Реджеп Ердоган. Това стана по време на първото официално посещение на нашия премиер в южната ни съседка, което започна вчера с визита в столицата Анкара. "Досега не съм виждал човек, който защитава „Набуко" като колегата ми Ердоган. Ще разкажа това в Брюксел и ЕС трябва да се опита да навакса голямото закъснение на проекта", заяви премиерът Бойко Борисов. Той добави, че България продължава да подкрепя Турция за ЕС. След срещата ресорните министри на двете страни подписаха споразумение за диверсификацията на природния газ. България и Турция ще предприемат съвместни действия за изграждането на язовир на река Тунджа. Засега обаче проектът бил на много ранен етап и все още нямало техническо решение кой и кога ще го прави. "Ако има преференции за получаването на визи за турския граждани за пътуване в България, това би стимулирало туризма на страната ви. През миналата година само 32 000 турски граждани са посетили България, докато пътуващите в нашата страна българи са били 1,4 млн. души", обясни турският премиер Реджеп Ердоган на българския си колега и така направи заявка за облекчен визов режим. Той призова още за засилване на стокообмена между двете страни, който в момента е 3 млрд. евро на година.

Турският премиер Реджеп Ердоган беше лаконичен относно евентуално изплащане на обезщетения на страната ни за имотите на тракийските българи „Съвместните комисии между двете държави продължават работа и ако се окаже, че компенсациите трябва да се изплатят, ще се предприемат съответните действия", каза Ергодан.

Той обясни още, че въпросите с българските църковни имоти ще бъдат коментирани на по-късен етап. В момента течали съдебни процедури. Двамата премиери са се разбрали обаче да предложат Пловдивската джамия и Желязната църква в Истанбул за защитени обекти на ЮНЕСКО. Искаме втори оглед на потъналия "Хера" настоя Борисов. По-рано през деня българският премиер положи венец пред мавзолея на Кемал Ататюрк-Анъткабир и разговаря с президента на Турция Абдулах Гюл. Днес Бойко Борисов трябва да отпътува за Истанбул, където да се срещне с вселенския патриарх Вартоломей. Министър-председателят ще посети и църквата "Свети Стефан".
.
Шефовете на ДАНС и “Булгаргаз” в делегацията
Председателят на ДАНС Цветлин Йовчев и шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов са част от делегацията, водена от българския премиер. Освен тях с Борисов пътуват вицепремиерът и МВР шеф Цветан Цветанов, министрите на културата и икономиката Вежди Рашидов и Трайчо Трайков, както и зам.-шефът на Външно Марин Райков. Очаква се Цветанов и Йовчев да обсъдят с турския министър на вътрешните работи Бешир Аталай укрепването на границата. В делегацията е и кметът на София Йорданка Фандъкова.

вм / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2