Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 20 септември 2009 г.

Мюсюлманите празнуват днес Рамазан байрам


Мюсюлманите в цял свят празнуват днес Рамазан байрам. В България Рамазан байрамът започва с празничен намаз - молитва, придружена с определени действия, във всички 1100 джамии.

В София сутрешният намаз ще започне в 7.54 ч., а в останалите населени места - с 19 минути по-късно. С празнична проповед мюсюлманите ще бъдат призовани да спазват традициите, да почитат повелите на пророка Мохамед за мир, разбирателство, милосърдие, единство и добруване. Чрез молитва те ще приветстват пророка, ще изразят своята признателност към Всевишния и ще поискат прошка.

Рамазан байрамът е празник, с който се отбелязва краят на едномесечните пости /оруч/ по време на свещения месец Рамазан. Според хадисите на Мохамед /думи и дела на пророка/, в празничния ден, преди сутрешния намаз, трябва да се хапне нещо сладко.

След сутрешната молитва мюсюлманите се отправят към гробищния парк, за да уважат първо паметта на починалите си роднини и близки. Те изричат заупокойните молитви "фатиха" и "ихляс", и оставят на гробовете вода за птичките. По традиция първият от трите празнични дни се чества с най-близките. По-младите целуват ръка на по-възрастните и им искат прошка, а скараните трябва да се помирят. На децата се раздават дребни пари и лакомства.

Рамазан байрамът е известен още и като шекер байрам, тъй като на празника се раздават бонбони и сладкиши. Основният смисъл на празника е искането на прошка от близките. Аллах не опрощава грехове, накърняващи достойнството и правата на друг човек, затова единственият начин е да се извиним и да поискаме прошка от човека, когото съзнателно или не сме наранили.

За пръв път Рамазан байрамът се чества през 625 г. след Христа. Това е втората година от преселването на мюсюлманите от Мека в Медина. Като новосъздадена тогава религия в исляма няма празнични дати. Поради това преселилите се в Медина мюсюлмани започнали да честват празниците на християни и евреи, отбеляза Ведат Ахмед. Тогава пророкът Мохамед решава да възнагради своите последователи, като обяви два големи празника - Рамазан и Курбан байрам.

БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2