Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 17 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 17.09.2009 г. !

Истанбул е домакин на важна изложба

В Истанбул бе открита изложбата „Общото културно наследство” включваща богата колекция от оригинали и дигитални копия на ръкописи от Турция и света.

Posted 17.09.2009 11:56:39 UTC

Updated 17.09.2009 11:56:39 UTC

В Истанбул бе открита изложбата „Общото културно наследство” включваща богата колекция от оригинали и дигитални копия на ръкописи от Турция и света.

В изложбата организирана в рамките на проекта „Съюз на цивилизациите”, чиито съпредцедатели са Турция и Испания са включени ръкописи на различни езици някои, от които са: ръкопис на произведението на Пири Рейс „Китабъ Бахрие”, на Ибни Сина „Ел Канун фит-тъб”, на Корана, Библията и Петокнижието, а така също и ръкописи на староеврейски, гръцки, латински и арбаски езици.

Изложбата ще остане отворена до 11 Октомври.
-
Започнаха преговорите за финансиране на проекта НАБУКО

Даден бе старт на преговорите за финансиране на проекта Набуко,който ще пренася в страните от ЕС Каспийския и Близкоизточен природен газ,на първо място от Азърбайджан.

Posted 17.09.2009 11:42:21 UTC

Updated 17.09.2009 11:42:21 UTC

Изпълнителният директор на консорциума изграждащ газопоровода НАБУКО Райнхард Мичек каза,че започват преговори с различни финансови институции за финансиране на проекта и вече са потърсили Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Строителството на газопровода Набуко ще започне през 2011 година и първите доставки на газ за Европа ще бъдат през 2014 година.Годишно ще бъдат доставяни по 31 милиарда куб.метра газ,като на първия етап 8 милиарда куб.метра ще бъдат азърбайджански газ. Останалите страни доставчици са Ирак,Казакистан и Тюркменистан.Поканени са да участват и Русия и Иран. Австрия Унгария Румъния България Германия и Турция притежават равни дялове в проекта,общата стойност на който ще възлезе на 8 милиарда евро.

2000 километрова част от газопроводното трасе ще преминава през Турция.
-
"Временни зони на сигурност" обяви Генералният щаб

Въведена е временна забрана за влизане в някои югоизточни райони на Турция.

Posted 17.09.2009 11:27:34 UTC

Updated 17.09.2009 11:27:34 UTC

Генералният щаб обяви някои райони на Диарбакър,Хакяри,Шърнак,Сиирт и Елязъг за „временна зона на сигурност”. В информационен бюлетин на Генералния щаб в интернет сайта се отбелязва ,че в периода между 19 септември и 19 декември 2009 година е въведена забрана за влизане в районите, чиито координати са посочени.
-
Cреща на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак

В Истанбул започна срещата на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак.

Posted 17.09.2009 11:44:35 UTC

Updated 17.09.2009 11:44:35 UTC

В Истанбул започна срещата на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак.

На срещата участват външния министър на Турция Ахмет Давутоглу, държавния министър Зафер Чаглаян, министъра на вътрешните работи Бешир Аталай, министъра на здравеопазването Реджеп Акдаг, министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, министъра на благоустрояването Мустафа Демир, министъра на транспорта Бинали Йълдъръм, министъра на земеделието Мехди Екер, министъра на околната среда и горите Вейсел Ероглу и иракските им колеги.

Външният министър Давутоглу, на откриването на заседанието каза, че полагат усилия за съвместното планиране на бъдещето на Турция и Ирак.

Давутоглу отбеляза, че в региона за първи път се прилага подобен план и че полагат усилия за създаването на икономическа зона. Давутоглу каза, че Турция приема сигурността на Ирак като своя сигурност и изрази надеждата наближаващите избори в Ирак да допринесат за обезпечаването на стабилността в страната.

Външният министър на Ирак Хошяр Зебари благодари на Турция за подкрепата оказвана по въпроса с борбата с терора и каза, че тази среща е от голямо значение за бъдещето на региона. Зебари каза „Решени сме да допринесем за общите интереси. В това отношение сме много сериозни и искрени”.
-
Преглед на турския печат 17.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 17 септември 2009 година.

Posted 17.09.2009 11:40:40 UTC

Updated 17.09.2009 11:40:40 UTC

Bестник Заман съобщава, че вчера президентът на Турция е провел среща с президента на Филипините Мария Глория Макапагал Оройо в президентската резиденция Чанкая. Вестникът предава, че в рамките на работното посещение осъществено от госта президент в 60тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни е било обсъдено и положението на мюсюлманското малцинство във Филипините. Оройо също така поиска подкрепата на Анкара за членството на Филипините в организацията Ислямска конференция със статут на „страна наблюдател”.

Днешните вестници отделят широко място и на новините във връзка с еднодневното посещение в Турция на държавния глава на Сирия Бешар Есад, осъществено по поканата на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Турция и Сирия отмениха визите” пише: „Вчера по време на еднодневното посещение в Турция на държавния глава на Сирия Бешар Есад бе взето решение за отмяна на визите между двете страни, а така също бе подписан договор за създаването на Съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище”.

Вестник Джумхуриет съобщава, че втората историческа стъпка предприета между Турция и Сирия е решението за създаването на Съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище. В новината се отбелязва, че външният министър на Турция Ахмет Давутогу е казал, че този механизъм предвижда веднъж годишно да се организира среща на съвместен съвет на министрите на двете страни под съпредседателството на премиерите на двете страни.

Вестник Хюрриет отбелязва, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу ще организира среща между външния министър на Ирак Хошяр Зебари и външния министър на Сирия Велид Муалим в двореца Чъраган в Истанбул за нормализиране на отношенията между двете страни, които се обтегнаха поради зачестилите през последно време нападения в Ирак.

Вестник Сабах предава, че Иран, който по-рано бе открил на всеки 2 км полицейски участъци за възпрепятстване на преминаването на терористичната организация ПКК, сега е започнала строежа на бетонена стена по протежението на границата с Турция, която е дълга 454 км. В новината се отбелязва, че на първия етап ще бъде построена бетонена стена, а в последствие върху нея ще бъде опъната тел с електричество. С тази стена иранците планират да ограничат преминаванията не само на терористичната организация ПКК, но и на иранската й фракция-ПЕЖАК.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Първия електирически автомобил на Renault ще бъде произвеждан в Бурса” пише: „През 2011 година в Турция ще бъде стартирано производството на електрическата концепция на Renault-Fluence, а не на една от 4те нови електрически концепции на Renault, които участват на таз годишното автомобилно изложение във Франкфурт”. Вестникът предава, че новината за този проект е била оповестена на автомобилното изложение във Франкфурт от министъра на индустрията и търговията Нихат Ергюн и държавния министър Зафер Чаглаян. Годишно в Турция ще бъдат произвеждани по 10 000 броя от електрическия модел на Renault-Fluence.
-
Новини 17.09.2009
-
Емисии 17.09.2009
-
Портал Турция


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2