Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 17 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 17.09.09 г. !

МВФ изрази надежда, че преговорите с Турция ще продължат
17 септември 2009 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Истанбул. Международният валутен фонд /МВФ/ посреща със задоволство средносрочната икономическа и финансова програма, представена от турската страна, пише вестник „Заман”. Шефът на отдела за Турция Рахал ван Елкан заяви във връзка с появилите се твърдения за прекратяване на преговорите, че силно се надява това да не се случи и консултациите да продължат. Според МВФ представената средносрочна програма цели да гарантира стабилност в брутния вътрешен продукт, контрол върху разходите, предвижда антикризисни мерки и структурни реформи.
След заседание на Съвета за икономическа координация министър Али Бабаджан заяви, че ако не се постигне договореност за кредитиране от страна на фонда, Турция ще продължи и без тази финансова помощ. От своя страна Рахал ван Елкан изрази силна надежда, че до пободно нещо няма да се стигне.

200 метереологични станции и залесяване на речните корита в Турция предвижда проект срещу наводненията
17 септември 2009 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Наред с продължаващите действия за преодоляване последиците от наводненията в Истанбул и Текирдаг, в Турция бяха сложени на масата и мерките, които ще бъдат предприети, за да не се повтарят подобни ситуации, пише вестник „Сабах”. Министърът на околната среда и горите Вейсел Ероглу каза, че 2010 година е обявена за година за борба с наводненията и първата стъпка в тази връзка ще бъде събарянето на незаконно построените сгради в поречията на реките. За година и половина се предвижда разширяването на речните корита и изграждането на бентове. В поречията ще бъдат засадени дървета и изградени паркове с обезопасителни съоръжения. В рамките на проекта ще бъдат изградени 200 метеорологични станции и ще бъдат поставени метереологични радари за ранно предупреждение за климатични бедствия. За да бъдат възпрепятствани наводненията при проливни дъждове, ще се ускори изграждането на язовири, водоеми и водни каптажи. Ще бъде също изготвена карта за състоянието на водните източници в Турция и за опасността от възможни наводнения, пише вестникът.

Заседание на ниво министри на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак се провежда в Истанбул
17 септември 2009 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В двореца „Чъраган” в Истанбул започна първото заседание на ниво министри на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак, пише турският вестник „Заман”. Заседанието започна с минута мълчание в памет на загиналите при терористичните атаки на 19 август в Багдад. При откриването на срещата турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу изтъкна, че днешният ден е исторически за отношенията между двете страни с привеждането в действие на нов модел на сътрудничество. Той посочи, че това е първата среща на Съветническата комисия на високо равнище между Турция и Ирак. По думите на Давутоглу Ирак и Турция векове наред са живели заедно и са споделяли обща съдба. Целта на сформираната комисия и на настоящото заседание е осъществяването на пълна интеграция между двете страни в икономически и всякакъв друг аспект. Според проектите, които ще бъдат реализирани в рамките на икономическото сътрудничество, Басра и Одрин ще бъдат свързани едни с друг, а Багдад и Истанбул ще споделят обща съдба. Турският външен министър оцени проектите като изключително важни и стратегически за двете страни и двата народа и изтъкна, че те ще създадат един нов силен икономически регион, пише вестникът.

АФП: Сериозните оръжейни заявки на Турция повдигат въпроси
17 септември 2009 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Плановете на Турция да закупи противоракетна система, вероятно от САЩ, повдигна редица въпроси относно това коя държава от региона се счита за заплаха от страна на Анкара и за кого е предназначена да бъде използвана тази система на стойност милиарди долари, коментира АФП. Експертите си задават въпроса и за произхода на средствата, с които ще бъде финансирана сделката, в условията на икономическа криза.
Пентагонът потвърди, че има готовност да продаде на Турция противоракетната система „Патриот”, която е на стойност 7,8 милиарда долара, в опит за засили позициите на Турция, в качеството й на член на НАТО, който граничи с Иран.
Ако бъде реализирана, сделката ще бъде най-мащабната в историята на турските въоръжени сили. Заявката е била одобрена още през 2006 г., в рамките на план за модернизиране на армията, припомня агенцията.

Днес в Истанбул ще се състои среща между външните министри на Сирия и Ирак
17 септември 2009 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В опит да разреши дипломатическия спор между Сирия и Ирак около атентатите миналия месец в Багдад, Турция ще бъде днес домакин на среща на ниво външни министри между двете съседни държави, предаде телевизия „Ал Джазира”. Срещата ще се състои днес в Истанбул, като наред със сирийския първи дипломат Уалид Муалем и иракския му колега Хошияр Зебари, в преговорите ще участват и представители на Турция и Арабската лига. Междувременно, властите в Дамаск увериха, че имат желание да запазят стратегическото си сътрудничество с Ирак.

„Адевърул”, Румъния: Визите между Турция и Сирия ще бъдат премахнати
17 септември 2009 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу и неговият сирийски колега Валид Муалем обявиха вчера в Истанбул, че визите между двете страни ще бъдат отменени и за подписването на споразумение за укрепване на двустранното сътрудничество, пише днешният румънски вестник „Адевърул”. Двамата външни министри подписаха документ за създаване на „съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище”, чиято цел, по думите на турския министър е „да се максимизира интеграцията”, най-вече икономическата между двете съседни страни.
Подобно на споразумението, подписано през ноември 2008 г. между Турция и Ирак, текстът на споразумението със Сирия предвижда редовно организиране на срещи между министри на двете държави, като веднъж годишно да се организира съвместен съвет на министрите.
Отношенията между Турция и Сирия се подобриха през последните години след дълъг период, в който Анкара обвиняваше Дамакс, че подкрепя кюрдските бунтовници от Кюрдската работническа партия, пише изданието.
Миналата година Турция бе посредник в индиректните мирни преговори между Сирия и Израел, припомня изданието.
Освен това днес в Истанбул турската дипломация ще посредничи в среща между представители на Сирия и Ирак, чиято цел е да стопи напрежението между Багдад и Дамаск, посочва „Адевърул”, позовавайки се на румънската национална агенция Аджерпрес.

Делегация на френския сенат е на посещение в Турция
17 септември 2009 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делегация на френския сенат, водена от председателя Жерар Ларше, ще има днес среща с вселенския патриарх Вартоломей, както и с представители на икономическия и културния свят, на неправителствени организации. За първи път от основаването на Петата република през 1958 г., когато е въведена сенатската система, председател на френския сенат посещава Турция, отбелязват турските медии. Програмата на Ларше включва срещи с президента Абдуллах Гюл, с председателя на парламента Мехмет Али Шахин и с външния министър Ахмет Давутоглу.
Делегацията пристигна вчера в Турция.

>>>

Арестуваха шестима за атентатите в Истанбул през 2003 г. !

17.09.2009 / 09:49

При експлозиите тогава загинаха 20 души

Турската полиция е задържала шестима души, които подозира във връзка с атентатите на "Ал Кайда" в Истанбул през 2003 г.

Смята се, че те са участвали в организирането на бомбените нападения срещу синагоги и сградата на банков филиал. Камиони, пълни с експлозиви, се взривиха тогава пред две синагоги. При експлозиите загинаха 20 души. При друго нападение - над истанбулския офис на британската банка HSBC - бяха убити 30 души.

В изявление на полицията се казва, че арестите са извършени в Истанбул при рутинна операция срещу екстремистки групи.btv

Портал Турция



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2