Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 16 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 16.09.2009 г. !

Домакин е Турция

Годишните заседания на МВФ и Световната Банка ще се проведат в периода 6-7 Октомври в Турция.

Posted 16.09.2009 10:15:47 UTC

Updated 16.09.2009 10:15:47 UTC

Годишните заседания на МВФ и Световната Банка ще се проведат в периода 6-7 Октомври в Турция.

На срещата в Истанбул ще участват министри и делегати от 186 страни.

Още от сега хотелите в Истанбул се препълниха по повод тази организация.

Продължават подготовките в конгресния център- Истанбул, където ще се проведат заседанията.

Приоритетната тема на заседанията ще бъде най-голямата икономическа криза през последните 60 години и пътищата за преодоляването й.
-
Талят ще се срещне с Бан Ки Мун

Идната седмица президентът на ТРСК Мехмет Али Талят ще проведе среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Ню Йорк.

Posted 16.09.2009 10:22:28 UTC

Updated 16.09.2009 10:22:28 UTC

Идната седмица президентът на ТРСК Мехмет Али Талят ще проведе среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Ню Йорк.

В периода 22-28 Септември Талят ще осъществи официално посещение в Ню Йорк.

На същата дата на посещение в Ню Йорк ще бъде и кипърския гръцки лидер Димитрис Христофяс, но кипърските турски власти не очакват да се проведе тристранна среща с участието на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.
-
Изявление от Алиев

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че през тази година от залежите в страната му ще бъдат добити 45 милиона тона петрол и около 30 милиарда куб.м. природен газ.

Posted 16.09.2009 10:24:50 UTC

Updated 16.09.2009 10:24:50 UTC

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че през тази година от залежите в страната му ще бъдат добити 45 милиона тона петрол и около 30 милиарда куб.м. природен газ.

Алиев отбеляза, „Благодарение на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, който е окачествяван като проекта на столетието подземните богатства в Каспийския басейн ще бъдат продавани за световните пазари”.

На церемонията организирана по случай 15тата годишнина от подписването на договора Алиев посочи, че тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан е допринесъл за икономическото развитие на Азербайджан и че въпреки икономическата криза са осъществили 5 процентен икономически ръст.
-
Генерал Башбуг организира вечеря за ветераните...

Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг и съпругата му Севил Башбуг организираха снощи вечеря ифтар в Дома на Армията "Гази" в Анкара...

Posted 16.09.2009 10:00:05 UTC

Updated 16.09.2009 10:00:05 UTC

Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг и съпругата му Севил Башбуг организираха снощи вечеря ифтар в Дома на Армията "Гази" в Анкара.
На вечерята присъстваха военнослужещите намиращи се на лечение в центъра за рехабилитация на Турските Въоръжени Сили, ранените по време на операциите срещу терористите военнослужещи и 143ма ветерани и техните семейства живеещи в Анкара.
На вечерята присъстваха и командващите родовете войски, командващия жандармерията, Началника на отдела за обечине и доктрини, заместник-началникът на генералния щаб, началник-щабът на турските сухопътни сили и генерали, адмирали на служба в анкарския гарнизон, заедно с техните семейства.
На вечерята генерал Башбуг изслуша очакванията и исканията на ветераните и техните семейства и честити ветераните с Празника на Ветераните, който се чества на 19ти септември.
-
Кабинета за сигурност обсъди процеса за демократизация...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди с министрите членуващи в Съвета за Национална Сигурност процеса за демократизация на Турция...

Posted 16.09.2009 09:50:38 UTC

Updated 16.09.2009 09:50:38 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди с министрите членуващи в Съвета за Национална Сигурност процеса за демократизация на Турция.
На продължилото два часа заседаниет на кабинета за сигурност проведено в министерския съвет присъстваха вице-премиерите Джемил Чичек, Бюлент Арънч и Али Бабаджан, министрите на вътрешните работи, на външните работи, на правосъдието и на националната отбрана.
Предстоят две важни стъпки по процеса за демократизация. Първата е провеждането на сесия при закрити врати на ВНСТ, а втората е отправянето от премиера Ердоган на иск за аудиенция от лидера на Републиканската Народна Партия Дениз Байкал.
След заседанието на кабинета за сигурност премиерът Ердоган разговаря с началника на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг.
Последната си среща Ердоган проведе с президента Абдуллах Гюл. Срещата бе проведена вчера в рамките на редовните седмични консултации провеждани в четвъртък, тъй като утре премиерът Ердоган ще бъде извън Анкара.
-
Преглед на турския печат 16.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 16 септември 2009 година.

Posted 16.09.2009 10:12:04 UTC

Updated 16.09.2009 10:12:04 UTC

Bестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Процеса на демократично отваряне е с естество на революция” съобщава, че са били започнати дейности за определяне на пътна карта относно процеса на демократично отваряне. Вестникът отбелязва, че 8те министерства са определили стъпките, които ще бъдат предприети в процеса на демократично отваряне и че списъка, който бе разгледан от Министерския съвет, вчера е бил обсъден на заседание на кабинета за сигурност под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

В новината със заглавие „Анкара-столица на мира” вестник Стар отбелязва, че Иран и САЩ, между които не съществуват дипломатически отношения от 30 години насам ще се срещнат в Анкара, която изгражда мост на мира между регионалните страни. Вестникът пише, че върховният еврокомисар по общата външна политика и сигурността на ЕС Хавиер Солана е казал, че по всяка вероятност срещата на главния преговорящ на Иран Саид Джелили с представителите на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН- САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия, ще се проведе в Турция.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Надпревара за продажба на ракети на Турция” пише, че САЩ, Русия и Китай са в надпревара да продават ракети на Турция. Вестникът предава, че премиерът на Русия Владимир Путин е взел лично участие в преговорите. В новината се отбелязва, че резултатите от трите търга ще добият конкретност през месец Октомври.

Вестник Заман съобщава, че Европейската Комисия срещу расизма и нетолерантността е разкритикувала Атина поради позицията й относно западнотракийските турци. Вестникът пише, че в доклада за Гърция, който бе оповестен вчера от Комисията се отправя призив към Атина да признае културните права на западнотракийските турци и се иска да бъдат премахнати пречките пред свободата на турската общност да учредява свои организации. Вестникът сочи, че в доклада пише, че следят с безпокойство продължаващата забрана за откриване на дружества в чието име се съдържа думата „турски”.

Вестник Ватан съобщава, че на автомобилното изложение във Франкфурт, на което участват над 100 нови модела, турските електрически автомобили са предизвикали голям интерес.

Вестник Сабах отбелязва, че британският министър на енергетиката Лорд Хънт, който проведе контакти в Турция е казал: „Подкрепяме позицията на Турция в енергийните проекти и проектите за транспортиране на енергийни ресурси през Турция като „Набуко” и „Самсун-Джейхан”.

Вестник Миллиет съобщава, че международното летище Сабиха Гьокчен в Истанбул, което на 31 Октомври тази година ще отвори новия си терминал с капацитет за 25 милиона пътници ще започне редовни полети за 6 различни точки в Европа, а именно за: Лондон, Кьолн, Щутгарт, Берлин, Амстердам и Хановер, а от 10 Ноември и за Москва.

Вестник Ватан предава, че мениджърът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън е изразил по следния начин възхищението си от феновете на турския футболен отбор Бешикташ: „Феновете на Бешикташ са фантастични. През живота си не съм виждал толкова запалени фенове възпламеняващи така своя отбор. Бях силно повлиян”.
-
Преглед на чуждата преса 16.09.2009

Кратък преглед на новини за Турция в чуждата медия

Posted 16.09.2009 08:09:20 UTC

Updated 16.09.2009 08:09:20 UTC

Чуждестранната медия продължава да коментира доклада изготвен от Независимата комисия за Турция под председателството на бившия президент на Финландия Марти Ахтисаари.

......Британският вестник Файненшъл Таймс остро критикува ЕС,че въпреки положителния подход на Турция към Армения и усилията и за демократично отваряне продължава досегашната си позиция.Вестникът сочи,че тези две положителни събития е трябвало да приближат Турция към съюза,но в замяна на това преговорите са навлезли в безизходица.Авторът отбелязва,че макар преди 5 години преговорите за пълноправно членство са започнали с единосъгласие,сега Франция Германия и Австрия са доста далече от мисълта за пълноправно членство и подкрепят тезата за „привилегировано партньорство”.

…….Италианският вестник Ла Стампа се спира на същия въпрос в новина озаглавена „Двуличието на правителствата от ЕС по отношение на Турция”.Новината започва с въпроса „Искаме или не искаме Анкара да влезе в Европа” и продължава така:”Бившият финландски президент Марти Ахтисаари,носител на Нобелова награда за мир, оглавява съставена по желание на правителствата независима комисия от експерти,която ще може да се противопостави на лицемерието на някои европейски столици.Ахтисаари е убеден че Турция не заслужава по различно отношение и че противопоставяйки се на приемането на Анкара в европейския клуб,Брюксел поема риска да загуби международното доверие.” Вестникът сочи,че през ЕС е обявил Турция като кандидат за пълноправно членство също както и всички останали страни кандидати и поради тази причина става въпрос за сигурността на съюза.Ла Стампа изтъква следните думи на Ахтисаари:”Ако се изостави двуличието,това може да бъде крачка в името на създаването на благонадеждни отношения.”

…..Германският икономически вестник Ханделсблат отделя широко място на прославилото се напоследък в целия свят строителство на яхти в Турция.Авторът Маркус Кнап използва заглавието „Турция е шампион по производство на платноходки” за новината си, в която се отбелязва ,че през последните години Турция се е прославила в производството на платноходки и яхти в целия свят и че сега полага усилия да стане лидер в строителството на мегаяхти.В този сектор работят приблизително 360 фирми в света и според отчетни данни на DENTUR /Сдружение за развитие на морския туризъм и мореплаване/от общо произведени 2 230 платноходни и моторни плавателни съдове, турските фирми са придобили дял в размер на 4 милиарда долара,от които 2 и половина милиарда са били от износ в чужбина.

Според Явуз Сипахи,който е един от директорите на DENTUR ,тези цифри ще се увеличат след отминаването на кризата.Едновременно с това се отбелязва,че през последните години турските корабостроителници са отбелязали голямо развитие и че италианската група Azimut-Benetti , номер едно в произвоството на мегаяхти в света,е дала поръчка за производството на някои от своите модели в Турция.

……Германското списание Дер Шпигел помества новина относно Черноморското крайбрежие на Турция озаглавена „Звездата на морето”.Списанието описва уникалната красота на Черноморския регион и го характеризира като „най-красивата крайбрежна ивица сред скалите на Турция”.Според автора всяка година местните и чужди туристи се стичат по Средиземноморските брегове на Турция и не обръщат необходимото внимание на Черноморския район,който с приблизително 1300 километровата си крайбрежна ивица,изпъстрена с рибарски селища и спокойни и уютни заливи,очаква своите посетители.
-
Новини 16.09.2009
-
Емисии 16.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2