Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 16 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 16.09.09 г. !

Турските власти са задържали 6 заподозрени за терористичните актове в Истанбул през 2003 г.
16 септември 2009 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Шестима души, заподозрени за участие в организирането на атентати на „Ал Кайда” през 2003 г., са били задържани днес, съобщи турската полиция, предаде агенция Ройтерс.
Арестите са осъществени в Истанбул, където бяха проведени и атентатите срещу синагоги и клон на банката HSBC.
Досега за терористичите актове седем души са осъдени на доживотен затвор, включително сириец, член на „Ал Кайда”.
Два камиона се забиха в синагоги в Истанбул, като експлозивите в автомобилите причиниха смъртта на около 25 души. При друг атентат пред клон на HSBC Банк в центъра на Истанбул загинаха още 30 души.

За 1-1,5 година могат да бъдат съборени незаконните сгради край реките в предградията на Истанбул
16 септември 2009 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. За година-година и половина могат да бъдат съборени сградите по поречията на реките в предградията на Истанбул, но събарянето на други места ще отнеме по-дълго време, заяви министърът на екологията и горите Вейсел Ероглу, предаде Анадолската агенция. Ероглу даде информация за проекта за борба с наводненията на пресконференция в Анкара. Той посочи, че 250 милиона турски лири е годишният бюджет за изграждане на радари, съоръжения за контрол на ерозията и защита от наводнения. Турският министър каза, че се е запознал с щетите от бедствието при обиколката си в Силиври. С оглед възстановяване на инфраструктурата на района ще бъде затворен мостът, изграден още от османския архитект Мимар Синан през 16 век и ще бъде дадено разрешение за строителство във високите части.

Иракска делегация пристигна в Турция за заседанието на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак
16 септември 2009 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Иракска делегация пристигна в Турция за участие в заседанието на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Ирак, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Делегацията, водена от иракския външен министър Хошияр Зебари, включва 8 министри и още 40 представители, беше посрещната в Истанбул от помощник-валията Мехмет Али Улуташ и служители на външното министерство. Заседанието ще продължи три дни. В дневния ред на разговорите влиза и сътрудничеството в борбата срещу тероризма.

Потенциалът за разрастването на банковия сектор в Турция е изчерпан, според водещ турски банкер
16 септември 2009 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Съюза на банките в Турция Ерсин Йозиндже заяви, че потенциалът за разрастването на банковия сектор в страната е изчерпан и в следващия период ще спре, пише турският вестник „Дюня”. На брифинг Йозиндже коментира турската икономика и актуалните проблеми в банковия сектор. По думите му секторът има сериозни проблеми с голямото нарастване на кредитите и в следващия период ще се засилят колебанията относно банковите инвестиции. По думите му през последните години разрастването на банковата мрежа е отбелязало голямо развитие и това ще доведе до рязко прекъсване в тази сфера. Турският банкер изтъкна, че банките в страната са в стабилно състояние и доверието към тях не е разколебано. Той добави, че целят разрастването и развитието на финансовия сектор в Турция и се опитват да я превърнат от „ада на нерегистрираната икономика” в „ад на регистрираната икономика”, защото само събираемостта на данъците ще гарантира финансова стабилност.
Според турския банкер критиките, че реалният сектор не се финансира достатъчно, са неоснователни. За последния период са раздадени хиляди кредити за развитие на среден и дребен бизнес. Той подчерта също, че не са верни твърденията, че никоя фирма извън банковия сектор няма печалба, защото ако е така няма да бъдат давани банкови кредити.

Турските власти заловиха 72 кг хашиш
16 септември 2009 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските власти заловиха 72 кг хашиш при операция в провинция Диарбекир, предаде Анадолската агенция.
Наркотикът е открит при проверка на автомобил на контролно-пропускателен пункт в района на Пиринчлик.
Задържани са двама души.

„Милиет”: Най-малко 200 души умират от глад всяка година в Турция, според статистически данни
16 септември 2009 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Всяка година в Турция умират около 200 000 души, като от тях най-малко 200 умират от глад като в изостаналите африкански страни, пише турският вестник „Милиет”. Според данни на Турския статистически институт причина за смъртта на 32 000 души са раковите заболявания, на 79 000 сърдечно-съдовите заболявания. Висок е процентът и на умиращите при раждане. Значителен е и броят на умиращите от мозъчни кръвоизливи или парализа. През 2007 година в страната са починали 212 731 души, от които 118 059 мъже, 64 672 жени и 11 284 бебета, ненавършили 1 година. От починалите 3 500 са под 30 години. 475 деца са починали при раждане. 84 жени са починали заради проблеми по време на бременността, а 475 в резултат на трудно и проблемно раждане.

Депутати от ПСР в Турция се обявиха срещу решението на кмета на Анкара за референдум за сервирането на алкохол
16 септември 2009 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Представители на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция се обявиха срещу решението на кмета на Анкара Мелих Гьокчек да се проведе референдум дали да бъде разрешено сервирането на алкохол в заведения в район Бахчелиевлер в Анкара, пише турският вестник „Сабах”. Председателят на парламентарната комисия по човешки права проф. Зафер Юскюл заяви, че който иска ще пие, който не иска, няма да пие. „Правата на човека и да искаш, и да не искаш, съществуват и не е правилно да се провежда референдум за това дали да бъдат спазвани”, каза депутатът от ПСР.

„Заман”: За първи път делегация на френския сенат, водена от председателя, идва на посещение в Турция
16 септември 2009 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Делегация на френския сенат, водена от председателя Жерар Ларше, започва днес посещение в Турция, пише турският вестник „Заман”. За първи път от основаването на Петата република насам през 1958 година, когато е въведена сенатската система, председател на френския сенат посещава Турция. Ларше ще бъде приет от председателя на парламента Мехмет Али Шахин, външния министър Ахмет Давутоглу и от президента Абдуллах Гюл.
Утре френската сенатска делегация ще има среща с вселенския патриарх Вартоломей, както и с представители на икономическия и културния свят, на неправителствени организации.

„Милиет”: Срещата на МВФ и Световната банка в Истанбул през октомври ще събере близо 15 000 участници
16 септември 2009 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На 6 и 7 октомври в Истанбул ще се състои заседанието на Международния валутен фонд и Световната банка, което ще събере близо 15 000 банкери, финансисти, икономисти и държавни представители, пише турският вестник „Милиет”. Съветникът по връзки с обществеността в съветничеството на Държавната хазна Айдън Хаскебапчъ каза, че повече от половината от участниците ще бъдат чуждестранни гости. Над 1500 журналисти ще отразяват събитието, от които 500 са чужди. Заседанията ще бъдат съпроводени със симултантен превод на 8 езика.
От истанбулската община посочват, че пътищата, които водят от летището до площад „Таксим” няма да бъдат затворени по време на форума, а пътните полицаи ще насочват автомобилния поток според програмата му. Заседанията ще се състоят в новия конгресен център Харбие, за чието изграждане бяха инвестирани 250 милиона долара. Досега за участие са се регистрирали близо 4 000 души. Резервациите продължават.
Отговарящият за Турция в Световната банка Кайко Сато каза, че инвестиционните проекти в турция на Световната банка са 37 % в енергийния сектор, 21 за разширяване на финансовия и частния сектор и 2 % в образованието.

Турски печат: Процесът на демократичното отваряне към кюрдите обсъждаха управляващите в Анкара
16 септември 2009 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Започналият процес по кюрдското отваряне и срещите между турските управляващи в тази връзка вчера отново са една от водещите теми в турските вестници днес. Вестник „Хюриет” пише, че демократичното отваряне и последните терористични акции на ПКК са били основният дневен ред на заседанието на министрите от Съвета за национална сигурност начело с премиера Реджеп Тайип Ердоган. След проведените консултации премиерът информира на редовната си седмична среща началника на турския генерален щаб Илкер Башбуг как върви процесът и изрази опасенията си от неговото саботиране. След нeя Ердоган изненадващо посети и президента Абдуллах Гюл също за да го запознае с това.
Вестник „Радикал” също пише, че демократичното отваряне е било основният дневен ред за управляващите в Анкара вчера. На близо двучасовото заседание в Министерския съвет участваха вицепремиерите Джемил Чичек, Али Бабаджан, Бюлент Арънч, министрите бешир Аталай, Ахмет Давутоглу, Садуллах Ергин, Веджди Гьонюл. Ердоган представи позицията си, че отварянето трябва да продължи според плана и да не се прави крачка назад, въпреки терористичните нападения на ПКК в последните дни.
Вестник „Сабах” пише, че на масата в Анкара вчера са били поставени въпросите „Да не се удължава срокът на резолюцията за трансгранична операция в Северен Ирак”, „Да няма помилване за терористи от ПКК, а да се разшири член 221 от турския наказателен кодекс”, „ПКК да бъде извадена от лагера Махмур”. Относно резолюцията, разрешаваща провеждането на трансгранична операция, чийто срок изтича на 17 октомври, правителството смята, че удължаването на срока ще породи негативна атмосфера. Разисква се въпросът, ако организацията остави оръжието, да бъдат прекратени и военните операции извън рутинните операции по осигуряване на сигурността.

„Милиет”: Прокюрдската ПДО представи пред иракския президент Джалал Талабани кюрдското отваряне в Турция
16 септември 2009 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Сюлеймание. Делегация на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в Турция начело с лидера Ахмет Тюрк разговаря с иракския президент Джалал Талабани по процеса на кюрдското отваряне в Турция и позициите на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак, пише турският вестник „Милиет”. Делегацията на ПДО е на посещение в Северен Ирак от вчера. След като беше посрещната на летището в северноиракския град Сюлеймание, тя посети дома на Талабани. На срещата, продължила повече от два часа, Тюрк представи пред иракския президент политиката на турското правителство по кюрдското отваряне. Той посочи, че няма някакъв позитивен резултат, който очакват кюрдите от започналия процес, и на този етап той е породил крах на надеждите. По думите му правителството е останало под влиянието на Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото движение и с процеса се цели ликвидацията на ПКК и отслабването на позициите на ПДО и за това говорят и арестите на членове на ПДО. „За да бъде процесът успешен и да върви по здрав път, трябва да се вземе под внимание волята на кюрдите и силите, които представляват кюрдите”, изтъкна Тюрк.

„Милиет”: САЩ изцяло подкрепят споразумението между Турция и Армения, каза посланик Джеймс Джефри
16 септември 2009 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посланикът на САЩ в Анкара Джеймс Джефри изрази пълна подкрепа за постигнатото споразумение между Турция и Армения за нормализиране на отношенията, пише турският вестник „Милиет”. Джеймс Джефри беше приет вчера от председателя на турския парламент Мехмет Али Шахин. След срещата американският посланик в отговор на журналистически въпроси за отношенията между Армения и Турция посочи, че как ще продължи процесът е въпрос между двете страни и зависи от тях, но САЩ изцяло подкрепят постигнатите споразумения.

„Сабах”: Мнозина обещават, но малцина помагат, казват пострадалите от наводненията в Истанбул
16 септември 2009 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Хората, живеещи в незаконно построените жилищни блокове, които пострадаха от наводненията в Истанбул и Източна Тракия, са изпаднали в здравословни трудности, пише турският вестник „Сабах”. Мнозина обещават помощ, но тези които помагат са малцина. Турската комунистическа партия организира акции за помощ на пострадалите, като раздава дрехи и храна. Улиците в близост до прелялата река Аямама „се мъчат да заличат” следите от наводненията. Семействата, чиито домове бяха залети, продължават да живеят в тях, въпреки мръсотията. По думите на жителите онези, които помагат, са много малко. „Загубихме домовете и имуществото си, но в скоро време ще загубим и здравето си”, казват те. Дженгиз Севен, глава на голямо семейство, чийто дом е останал изцяло под водите, посочва, че от общината са обещали да донесат легла и други вещи, но още нищо не е изпълнено. „Само една партия, комунистическа ли е, каква е, но само тя помага с дрехи и храна”, посочва потърпевшият гражданин. Силно пострадал от наводненията е и луксозният жилищен комплекс „Водната долина” в квартал Башакшехир. Работещите в училището там не знаят дали ще започне учебната година, пише вестникът.

„Хюриет”: Срещи на върха в Анкара във връзка с политиката по отваряне към кюрдите
16 септември 2009 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Натоварен дневен ред имаше вчера Анкара в рамките на консултациите по процеса на отваряне към кюрдите, пише турският вестник „Хюриет”. В Министерския съвет под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган се състоя заседание с министрите членове на Националния съвет за сигурност, на което са били обсъждани мерки срещу саботирането на проектите по демократичното отваряне и последните терористични атаки на Кюрдската работническа партия /ПКК/. След срещата Ердоган проведе редовната си седмична среща с началника на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг, а след това беше приет от президента Абдуллах Гюл в резиденция „Чанкая”. Тема при разговорите на срещите също е бил процесът по кюрдското отваряне, пише вестникът.

Продължава посещението на турския финансов министър в Китай
16 септември 2009 | 05:45 | Агенция "Фокус"
Анкара/Пекин. Министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек е на официално посещение в Китай от 15 до 18 септември по покана на колегата си Си Ксурен, съобщават медиите. Шимшек ще обсъди с китайски представители в Пекин възможностите за разширяване на икономическите и търговските отношения между двете страни и за инвестиции на китайски фирми в Турция.

Президентът на Филипините пристига на посещение в Турция
16 септември 2009 | 05:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Филипините Глория Макапагал-Аройо пристига на посещение в Турция, съобщава турският вестник „Миллиет”. В разговорите на филипинския държавен глава с турския президент Абдуллах Гюл и други турски представители ще бъде обсъдено двустранното сътрудничество, и ще бъдат обменени мнения за регионални и международни въпроси.

Премиерът на Турция и президентът на Сирия ще разговарят в Истанбул
16 септември 2009 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще присъства на ритуална вечеря по случай празника Рамазан заедно с президента на Сирия Башар Асад в областната централа на Партията на справедливостта и развитието в Истанбул, съобщават турските медии. След вечерята двамата лидери ще имат среща на четири очи.
Сирийският държавен глава пристига днес на посещение в Турция. Програмата му включва среща с турския президент Абдуллах Гюл.
Двамата ще обсъдят развитието на близкоизточния мирен процес. Освен че е посредник в индиректните мирни преговори между Израел и Сирия, Турция се опитва да намали напрежението в отношенията между Багдад и Дамаск след обвиненията на Ирак, че сирийските власти предоставят убежище на екстремисти, припомнят медиите.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2