Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 7 август 2009 г.

Подземните тайни на "Света София" в Истанбул !

Подземните тайни на "Света София" в Истанбул + видео

7 Август 2009

Църквата „Света София” днес. Снимка: Уебшотс

През периода на съществуването си от близо 1700 години византийската църква “Света София” в Истанбул е натрупала много и интересни тайни, които продължават да се разбулват и днес - една по една. Миналия месец, при реставрация на храма върху купола му беше открито мозаично изображение на ангел от 9 или 14 век. Преди дни пък екип турски водолази и спелеолози огласи част от подземните тайни на църквата, пазени през вековете. Откритията на екипа, заснел документалния филм “В дълбините на “Света София”, изваждат наяве някои от заровените дълбоко загадки, но и опровергават част от митовете, свързвани с храма.

В 50-минутния документален филм, работата върху който е отнела почти десет години, екипът спелеолози и водолази слиза на дълбочина от 283 метра. Към него се присъединил и директорът на “Света София” доц. Халюк Дурсун. Екипът е заснел два подземни тунела, облицовани с камък. Смята се, че през 5-ти век през единия от тях е преминавал византийският император Теодосий Втори. Правил го когато искал да стигне без да се показва пред народа до Хиподрума, мястото, където някога са се организирали конни състезания и гладиаторски битки и затова някои го наричат “Истанбулския Колизеум”.

Точно под величествения купол на “Света София” (виртуална разходка в храма) се намира зазидан на пода капакът на главното водохранилище с дълбочина 12 метра. Интересни находки, открити от групата, са двете стаи с площ от по пет квадратни метра, където са били открити кости и парчета от делви. Предполага се, че костите са на детето Свети Антинегенос, единствения човек, погребван в “Света София” до 13 век, и на патриарх Атанасиус, който починал през 15 век и също бил погребан в храма. Вероятно двете стаи са гробовете на двамата.

„За съжаление, твърденията за подземни тунели, които свързват “Света София” и двореца Топкапъ, а от там отвеждат чак към Принцовите острови, се оказаха градски легенди”, казва Гьоксел Гюленсой, режисьор на документалния филм, цитиран от турските медии. Според него храмът е още по-изумителен под земята, отколкото в горната си част.

“Света София” продължава да има много неразкрити тайни”, посочва на свой ред доцент Халюк Дурсун, директор на музея. Вероятно това наистина е така, още повече, че някои от тях не са скрити дълбоко под земята, а са невидими под пластове мазилка по стените на византийската църква.

В края на миналия месец беше съобщено, че при реставрация е било открито древно мозаично изображение на ангел върху купола на историческия храм в Истанбул. Мозайката с размери 1,5 на 1 метър изобразява ангел Серафим, който пази трона на Господ. Била е скрита под 6-7 пласта мазилка. Ангелът е с човешко лице и има шест крила. Предполага се, че мозайката е направена през 9 или 14 век.

Смята се, че на купола на “Света София” има още три ангелски изображения, които сега са покрити с мазилка. Ангелските образи били заличени от османците след превземането на Константинопол през 1453 година, когато църквата “Света София” била преустроена в джамия. Ислямската религия забранява всякакви изображения на божества или живи същества в религиозните храмове.

Въпреки че през 1934 година храмът “Света София” беше обявен за музей на Турция, християнските атрибути остават покрити. Последният, който видял оригиналните мозайки, е швейцарският архитект Гаспар Фосати, нает от султан Абдулмеджид преди 160 години, за да реконструира сградата. Твърди се, че по нареждане на султана мозайките били закрити така, че да не бъдат повредени.

Историческата стойност на мозаичното покритие на купола на “Света София”, построена през шести век след новата ера, се смята за равностойна на тази на архитектурата на храма. Площта, покрита с мозайка, е около хиляда квадратни метра.

Храмът “Света София” в съвременния си - вид без атрибутите на джамия - е построен от византийския император Юстиниан през 532-537 година. Църква на това място обаче е имало още по времето на император Константин Велики в началото на четвърти век. Над 900 години „Света София” е била главната църква на християнския свят и над четири века - най-голямата джамия на Турция.

И до днес храмът, който е включен в списъка с признати от ЮНЕСКО световни забележителности, привлича над 2 милиона туристи годишно от цял свят.

По БТА/Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2