Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 2 август 2009 г.

Новините от и за Турция-02.08.2009 г. !

Форум по "Кюрдския Проблем"...

Продължават усилията за намиране на всеобхватно разрешение на проблема в Югоизточен Анадол...

Posted 02.08.2009 09:25:30 UTC

Updated 02.08.2009 09:25:30 UTC

Продължават усилията за намиране на всеобхватно разрешение на проблема в Югоизточен Анадол, назован от медиите "Кюрдската Инициатива". Вчера в Анкара бе организиран форум, на който бяха обсъдени пътищата за намиране на разрешение на проблема. Инициативите за разрешаването на този проблем са подкрепяни от президента Гюл, а правителството води усилена дейност по въпроса.
На форума организиран от Полицейската Академия под надслова "Разрешаване на кюрдския проблем: Към Турския модел", присъстваха министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, много журналисти и служители в полицейската академия.
На първото заседание, проведено в рамките на форума бяха обсъдени стъпките, които трябва да бъдат предприети, ролята която политическите партии и ВНСТ ще поемат, информирането на обществеността във връзка с процеса, външните отношения в рамките на процеса и евентуалната опозиция която ще бъде оказана.
На второто заседание бе обсъдено съдържанието на пакета с демократични промени в кратък, среден и дългосрочен период.
Очаква се да бъдат организирани нови форуми с участието на представители на различни обществени слоеве и групи, които да изразят своето становище по въпроса.
Идеите които ще се изложат в рамките на форумите, ще дадат принос за оформянето на рамките на пакета за демократизация, подробности по който все още не са оповестени.
-
Расмуссен протяга ръка на мюсюлманите...

Новият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмуссен отбеляза, че е начело на алианс, който защитава мюсюлманите от репресии и давление...

Posted 02.08.2009 09:32:30 UTC

Updated 02.08.2009 09:32:30 UTC

Новият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмуссен отбеляза, че е начело на алианс, който защитава мюсюлманите от репресии и давление.
Бившият премиер на Дания Рамсуссен, който бе предизвикал реакциите на мюсюлманите по света с кризата с карикатурите на пророка Мохаммед, каза, че желае да установи добри взаимоотношения с мюсюлманските страни.
След като му бе припомнено, че много мюсюлмани имат отрицателно мнение за него, Расмуссен каза, че за него това не представлява проблем и подчерта, че подкрепя сътрудничеството с мюсюлманския свят.
-
Фелпс с нов рекорд...

Седмия ден на световното първенство по плуване отмина с покоряването на осем рекорда на шампионата...

Posted 02.08.2009 09:34:45 UTC

Updated 02.08.2009 09:34:45 UTC

Седмия ден на световното първенство по плуване отмина с покоряването на осем рекорда на шампионата. Очакваната с интерес надпревара в 100 метра бътерфлай при мъжете между Макъл Фелпс и Милорад Чавич бе спечелена от Фелпс само с една стотна от секундата и с нов Световен рекорд.
Във Ватерпола, Сърбия се наложи над Испания с 14 на 13 след изпълнение на серия дузпи и спечели световната титла.
*****
На организирания в Германия Гранд Приз Байер, Карин Мелис Мей постигна Рекорд на Турция в скока на дължина, с резултат 6 метра и 87 сантиметра.
****
Последният Гранд Приз за сезона в леката атлетика бе проведен в столицата на Швеция Стокхолм. Финала на сто метра бе спечелен от Тайсън Гей с резултат 9 секунди и 79 стотни.
****
На организирания в Текирдаг Балкански Шампионат по колоездене на шосе за млади надежди, Ахмед Йоркен спечели първото място в надпреварата на 69 километра. Ахмед Йоркен спечели втория си златен медал на шампионата.
-
Путин пристига в Анкара...

Премиерът на Руската Федерация Владимир Путин ще пристигне тази седмица на официално посещение в Турция...

Posted 02.08.2009 09:28:18 UTC

Updated 02.08.2009 09:28:18 UTC

Премиерът на Руската Федерация Владимир Путин ще пристигне тази седмица на официално посещение в Турция по покана на премиера Реджеп Тайип Ердоган.
В изявлението поместено в интернет страницата на мнистерския съвет на Руската Федерация се подчертава, че Путин ще пристигне на посещение в Турция на 6ти август , четвъртък.
По време на визитата ще бъдат обсъдени въпроси засягащи енергетиката, проблемите пред които са изправени турските тирове в руските митници, сторежът на първата турска ядрена електроцентрала и двустранното и регионално сътрудничество.
-
Заседанието на Висшия Военен Съвет продължава...

На заседанието се обсъжда повишаването в чин на генерали, адмирали и полковници...

Posted 02.08.2009 09:22:19 UTC

Updated 02.08.2009 09:22:19 UTC

Продължава заседанието на Висшия Военен Съвет.
На заседанието се обсъжда повишаването в чин на генерали, адмирали и полковници и удължаването на срока на служба на генерали и адмирали поемащи отговорни постове.
Също така се обсъждат и дисциплинарните наказания за офицери и подофицери извършили дисциплинарни и други нарушения и се прави стратегическа преценка на вътрешната и външна обстановка.
Вчера членовете на Висшия Военен Съвет посетиха Мавзолея на Ататюрк и отдадоха почит. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган подписа почетната книга на мавзолея. Ердоган подчерта, че Турските Въоръжени Сили са гарантьорите на демократичния режим в страната.
Решенията приети на заседанието на Висшия Военен Съвет ще бъдат обнародвани, след като бъдат предадени на 4ти август за одобрение на президента Абдуллах Гюл.
-
Преглед на турския печат 02.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 2 август 2009 година.

Posted 02.08.2009 09:03:28 UTC

Updated 02.08.2009 11:32:22 UTC

Bестник Стар в новината със заглавие „Критично предупреждение към САЩ” съобщава за изявлението на външния министър на Саудитска Арабия. В новината пише, че външният министър на Саудитска Арабия Сууд Ел Файсал по време на среща с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън е предупредил Вашингтон по въпроса с Израел. На съвместната пресконференция след срещата Ел Файсал е казал, че Израел се отнася несериозно към умиротворителните преговори, а че САЩ са се съсредоточили изцяло върху незаконните селища и са се отдалечили от същността на проблема.

Вестник Стар в новината със заглавие „Започна наказателното производство срещу иранските демонстранти” отбелязва, че е започнало наказателното производство срещу някои от задържаните демонстринти по време на протестите в Иран избухнали след президентските избори от 12 юни. Вестникът предава, че иранската официална информационна агенция ФАРС е съобщила, че сред демонстрантите има и голям брой реформатори, накои от които са бившия външен министър Мухсин Аминзаде, бившия правителствен говорител Абдуллах Рамазанзаде и бившия министър на индустрията Бехзад Небави. В новината също така пише, че според законите на Иран лицата и групите участващи в акции представляващи заплаха за националната сигурност се наказват със смъртна присъда.

Вестник Заман предава, че в последния ден от официалното си посещение в Ливан външния министър на Турция Ахмет Давутоглу е посетил турския военен контингент намиращ се на служба в силите на ООН в Ливан- ЮНИФИЛ. В новината пише, че Давутголу е поискал информация от командващите на щаба във връзка с дейностите на турското войсково поделение в областа.

Вестник Заман пише, че на неформална среща на върха на Организацията на договора за колективна сигурност в Киргизстан Президентът на Русия Дмитрий Медведев и президентът на Киргизстан Курманбек Бакиев са подписали меморандум във връзка с военната база, в която ще бъдат настанени колективните сили на организацията приемана като алтернатива на НАТО. Вестникът отбелязва, че меморандума подписан от двамата лидери предвижда и разполагане на киргизка територия на допълнителен руски военен контингент.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Филипините са в траур” съобщава, че бившият президент на Филипините Мария Корасон Акино е починала на 76 годишна възраст от спиране на сърдечната дейност, след като повече от година се е борела с рак на дебелото черво. В новината пише, че Мария Корасон Акино, след като съпругът й Бениньо Акино бе убит на пистата на международното летище в Манила през 1983 година е повела революция за възстановяване на демокрацията и върховенството на законите във Филипините.
-
VOT Слушай новини на Български




02.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




02.08.2009
-
Мерките за решаването на кюрдския въпрос обсъдиха интелектуалци и представители на властта в Турция
02 август 2009 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай се срещна с представители на академичните среди и писатели във връзка с мерките за решаването на кюрдския въпрос, пише турският вестник „Сабах”. На среща вчера представители на държавата и интелектуалния елит обсъждаха целите, намеренията и конкретните действия за решаването на кюрдския въпрос. Представителите на академичния свят и писателите изразиха своето задоволство, но предупредиха за провокации от страна на някои среди. Те поставиха въпроси, свързани с радикални предложения в тази насока. Онова, около което се обединиха всички, е, че е необходимо първо замлъкването на оръжията и обезпечаването на възможността това да бъде траен и невъзвръщаем процес.

Турция претърпя фиаско в посредничеството си в израелско-сирийските преговори, според Дани Айалон
02 август 2009 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Анкара. Турция претърпя голямо фиаско в посредничеството си в непреките израелско-сирийски преговори за мир, заяви заместник-външният министър на Израел Дани Айалон, пише турският вестник „Сабах”. В интервю за „Нюзуик” Айалон, определян като „невидимият човек” на израелския външен министър Авигдор Либерман, коментира някои въпроси, свързани с преговорите. Той определя като положително отварянето на САЩ към Сирия, въпреки че заедно с това определя арабската държава като „ирански троянски кон”.
По думите му няма полза и от посредничеството на Турция в преговорите между Сирия и Израел.

Шест души бяха осъдени на затвори в Истанбул за участие в терористични акции на ПКК
02 август 2009 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Шест души бяха осъдени на затвори в Истанбул за участие в терористични атаки на Кюрдската работническа партия /ПКК/, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. При операция на екипи на отдела за борба с тероризма към полицията в Истанбул са били задържани 8 души по обвинение за участие в терористични акции на ПКК срещу работни сгради, търговски центрове и автомобили. При разследването от тези лица са били иззети фалшиви паспорти, с които са се представяли, GSM-и и SİM карти. Установено е било, че те са участвали в девет различни акции в кварталите Султангази и Газиосманпаша. След разпита в съда двамата са били освободени, а на шестимата е била наложена мярка за неотклонение заради членуване в терористична организация.

Изоставена чанта на строеж на централния истанбулски булевард „Истиклял” предизвика паника
02 август 2009 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Чанта, оставена на строеж на централния истанбулски булевард „Истиклял”, предизвика паника и стана причина за затварянето му, пише турският вестник „Заман”. На скеле, изградено за реставрацията на сграда на булевард „Истиклял” в Истанбул, е била намерена изоставена чанта. Гражданите, които я видяли, сигнализирали в полицията. На мястото пристигнали полицейски екипи, които обкръжили района и затворили булеварда за превозни средства и пешеходци. Сапьорски екипи със специални екипировки са направили щателна проверка на чантата и са установили, че в нея няма бомба. След оказалата се напразна паника булевардът е бил отворен за движение, пише вестникът.

Клиент на ресторант в Бурса стреля срещу собственика и клиенти в заведението заради забрана да пуши
02 август 2009 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Бурса. Клиент на ресторант в Бурса е открил стрелба срещу собственика на ресторанта и клиенти в заведението, защото не му било разрешено да пуши, пише турският вестник „Милиет”. В ресторант на булевард „Караман санайи” в централната община Нилюфер в Бурса посетител е поискал да запали цигара след вечеря, съпроводена с употреба на алкохол. Собственикът Невзат Хазар е предупредил за забрана за тютюнопушене и помолил клиентите да излязат да пушат навън. Двамата посетители излезли, но след като влезли отново единият започнал да спори със собственика и заплашил, че ще убиет този, който му налага подобна забрана. Под въздействието на алкохола той извадил пистолет и започнал да стреля в заведението. Собственикът на ресторанта е бил ранен в краката, а друг посетител в корема. Извършителят на престъплението и спътникът му веднага избягали. На мястото са пристигнали полицейски и медицински екипи. Ранените са били откарани в университетската болница „Улудаг” за лечение. Полицията е намерила 10 гилзи на мястото и е предприела операция за идентифицирането и задържането на двамата посетители, пише вестникът.

Пожар е избухнал в провинция Анталия, Южна Турция, и е обхванал горски масив
02 август 2009 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Анталия. Пожар е избухнал в провинция Анталия, Южна Турция, и е обхванал горски масив, пише турският вестник „Дюня”. Според получената информация по неустановена причина в промишлената зона край село Чъплаклъ, околия Дьошемалтъ, е избухнал пожар, който за кратко време се е разпрострял към намиращата се в близост гора. За потушаване на огнената стихия незабавно са пристигнали два самолета, три хеликоптера и противопожарни екипи с 9 пожарогасители. Борбата с огъня продължава, пише вестникът.

Германски самолет кацна аварийно в Турция
02 август 2009 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пътнически самолет на германската авиокомпания „Еър Берлин” кацна аварийно в Турция, след отказ на единия от двигателите на машината малко след нейното излитане, предаде АФП.
Според информацията, германският „Боинг 757-200” е излетял от летището в Анталия към Цюрих със седемчленен екипаж и 206 пътници на борда в 12:56 часа местно време. Шест минути по-късно пилотът е поискал разрешение за аварийно кацане, позовавайки се на технически проблем в единия от двигателите на самолета.
Кацането е преминало без инциденти, не са пострадали пътници по време на инцидента.

Пожар е избухнал в провинция Анталия, Южна Турция, и е обхванал горски масив
02 август 2009 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Анталия. Пожар е избухнал в провинция Анталия, Южна Турция, и е обхванал горски масив, пише турският вестник „Дюня”. Според получената информация по неустановена причина в промишлената зона край село Чъплаклъ, околия Дьошемалтъ, е избухнал пожар, който за кратко време се е разпрострял към намиращата се в близост гора. За потушаване на огнената стихия незабавно са пристигнали два самолета, три хеликоптера и противопожарни екипи с 9 пожарогасители. Борбата с огъня продължава, пише вестникът.

АФП: Германски самолет кацна принудително в Турция
02 август 2009 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пътнически самолет на компанията „Еър Берлин” направи принудително кацане в Турция днес, след като един от двигателите му отказал да работи малко след излитане, предаде АФП.
Самолетът на германската авиолиния „Боинг 757-200” е излетял от Анталия със седем души екипаж и 206 пасажери на борда, сред които е имало и бебе, на път за Цюрих, обявиха от турските власти.
Шест минути по-късно, пилотите са поискали разрешение за принудително кацане, като се позовали на технически проблем в един от двигателите на самолета, допълниха още властите.
Няма пострадали при инцидента и пътниците ще могат да вземат друг полет за тяхната дестинация.

Северноиракският кюрдски лидер Масуд Барзани изрази подкрепа за кюрдското отваряне в Турция
02 август 2009 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Северноиракският кюрдски лидер Масуд Барзани изрази подкрепа за кюрдското отваряне в Турция, пише турският вестник „Радикал”. Според Барзани този процес ще изолира Кюрдската работническа партия /ПКК/ и тя ще бъде принудена да остави оръжието. „Подкрепяме кюрдското отваряне. Кюрдите трябва да търсят правата си по демократичен път. Ние изпитваме еднакво съжаление от смъртта на турски войник и на кюрдско момче. Проливането на кръв е много мъчително нещо. ПКК засяга сигурността на региона”, заяви иракският кюрдски лидер за турски източници. Той определи като много важни предприетите стъпки в тази насока и изтъкна, че всички граждани на Турция трябва да работят за нейната сигурност и стабилност, пише вестникът.

До 2011 година Турция цели стабилизиране на дълга и брутния си вътрешен продукт, се посочва в доклад на МВФ
02 август 2009 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. До 2011 година Турция си поставя за цел да доведе до стабилност своя дълг и брутния вътрешен продукт, се посочва в доклад на Международния валутен фонд за страните, намиращи се под финансов надзор, пише турският вестник „Дюня”. В доклада се разглеждат някои финансови стратегии за финансова стабилност за наблюдаваните страни. За Турция се изтъква, че не са обновени мерките за икономическо съживяване, не е подобрен контролът върху изразходването на финансови средства, не е проведена докрай реформата за местно самоуправление, преминаването към финансов принцип и реформата в данъчната система. Препоръчва се управляващите икономиката и финансите на страната да вземат ефективни мерки и да продължат реформите.

Утре приключва срокът за подаване на кандидатури за председател на турския парламент
02 август 2009 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Утре в 24 часа приключва приемането на молби за кандидати за председателския пост на Великото национално събрание на Турция, пише турският вестник „Заман”. На 9 август изтича двугодишният срок на настоящия председател Кьоксал Топтан. Изборът на нов председател на парламента ще се състои на два етапа с тайно гласуване. На първите два тура кандидатът трябва да получи мнозинство от две трети, т. е. 367 гласа от 550 депутати. На третия тур се иска подкрепа от обикновено мнозинство от 276 депутати. На четвъртия тур бива избран този който получи най-много гласове от двама депутати, преминали първите три тура. На 4 и 5 август ще се състоят двата етапа за избор на нов парламентарен шеф. След определянето му ще бъдат избрани и новите членове на председателския съвет. До днес единствената депозирана молба е на независимия депутат от Тунджели Камер Генч. Партията на справедливостта и развитието ще има утре заседание на парламентарната си група и на Централния изпълнителен съвет за определяне на кандидат за председателското място в парламента.

Новият генерален секретар на НАТО Расмусен заяви, че ще посети в най-скоро време Турция
02 август 2009 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Новият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който от 1 август официално пое поста от своя предшественик Яп де Хоп Схефер, заяви, че иска в най-скоро време да посети Турция, пише турският вестник „Сабах”. Расмусен, който няма добър имидж в мюсюлманския свят заради кризата с карикатурите на пророка Мохамед каза в интервю за германската телевизия „Дойче веле”, че ще се опита да представи себе си пред мюсюлманите в по-различна светлина и в тази връзка особено държи на връзките с Турция. Новият шеф на НАТО изтъкна също, че иска да засили диалога с мюсюлманския свят и ще се нагърби с категорични инициативи в тази насока, пише вестникът.

Днес е вторият ден от августовското заседание на Висшия военен съвет на Турция
02 август 2009 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес е вторият ден от редовното августовско заседание на Висшия военен съвет на Турция, пише турският вестник „Хюриет”. При откриването на заседанието премиерът Реджеп Тайип Ердоган изтъкна, че турските въоръжени сили продължават да бъдат една от най-сигурните гаранции за демокрацията в страната. На заседанието ще бъде взето решение за пенсиониране поради навършване на определената възраст на командващите на военноморските сили и военновъздушните сили на Турция Метин Арач и Айдоган Бабаоглу и на командващия Първа армия армейски генерал Ергин Сайгун. На поста главнокомандващ на военноморските сили ще бъде назначен командващият флота Ешреф Угур Йигит, а на военновъздушните сили началникът на Военните академии Хасан Аксай. Командващ Първа турска армия ще стане армейски генерал Хасан Ъгсъз, който е заместник-началник на Генералния щаб. Осем бригадни генерали ще се борят за избора на един армейски генерал. Заседанието ще приключи на 4 август.

Голям пожар е избухнал в хале за плодове и зеленчуци в турския град Коня
02 август 2009 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Коня. Пожар е избухнал в хале за плодове и зеленчуци в турския град Коня, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. По първоначални данни огънят е обхванал 10 работни помещения. В12 часа днес изведнъж в халето „Аднан Мендерес” в околия Селчуклу в Коня е пламнал пожар, който бързо е обхванал значителна площ. На мястото са пристигнали 30 противопожарни коли. Спасителните екипи правят всичко възможно за извеждане от сградата на работниците, касите за плодове и работните машини. На мястото са изпратени и 5 линейки на „Бърза помощ” за оказване на спешна медицинска помощ на намиращите се в работното помещение работници. Полицейските екипи на мястото разследват версията за саботаж.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2