Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 8 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-08.07.2009 г.

Преглед на чуждия печат 08.07.2009

ИЗВАДКИ ОТ ЧУЖДЕСТРАННИЯ ПЕЧАТ 8.7.2009

Posted 08.07.2009 06:53:11 UTC

Updated 08.07.2009 06:53:11 UTC

В новина на германския всекидневник ХАНДЕЛСБЛАТ озаглавена „Турските авиолинии искат да изпреварят европейските си конкуренти” се съобщава,че докато останалите авиокомпании в света отчитат загуби,националната авиокомпания на Турция отчита печалба.Вестникът сочи,че докато конкурентите паркират самолетите си за да се предпазят от разходите,турските авиолинии дават поръчки за нови самолети Еърбъс.Генералният директор на ТНY Темел Котил при встъпването си в длъжност през 2005 година е заявил че турските авиолинии ще станат номер 1 в Европа и сега до голяма степен е изпълнил думата си,като турската авиокомпания се е наредила на 7-мо място в Европа.

Френският вестник Льо Монд пише,че предприемайки инициатива за разчистването на минните полета по границата със Сирия,Турция възнамерява до няколко години вместо минни полета,да превърне сирийската граница в плодови и зеленчукови градини. Австрийският вестник Die Presse отделя широко място на проекта Набуко и съобщава, че след водените дълги пазарлъци с Турция,договорът е вече готов за подписване.Вестникът сочи,че голяма част от тръбопровода ще преминава през териториите на Турция и договорът за реализацията на проекта ще бъде подписан на 13 юли в Анкара.

Независимият новинарски уебсайт EUOBSERVER с център в Брюксел съобщава, че в преговорите на Турция с ЕС е открита нова преговорна глава „Данъчна политика” и че страната продължава по пътя си към пълноправно членство в ЕС.В материала се посочват думите на чешкия външен министър Ян Кохоут ,че е отворена много важната за членството на Турция в ЕС преговорна глава относно облагането с данъци и че политиката за разширяване на съюза продължава.

Водещият германски вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг цитира в една своя новина думите на британския външен министър Дейвид Милибанд във връзка с членството на Турция в ЕС:”Нарастващото възражение срещу разширяването на ЕС предизвиква рискове във възможностите ни за поощряване на мира и благоденствието по външните ни граници.Но това са много важни проекти,които трябва да защитим и разширим.При положение че изпълнят изискванията,трябва да останем верни на дадените обещания на Турция и Западните Балкански държави относно членството в съюза.През 2017 година Турция ще стане втора страна в света с най високи темпове на икономическия растеж.

Германското списание Фокус в новината си във връзка с пълноправното членство на Турция пише, че в преговорите продължаващи от 2005 година насам е направена крачка напред и от 35 преговорни глави е отворена 11-та преговорна глава.Германското списание съобщава,че ЕС смята до края на годината да отвори преговорните глави Околна среда,Политика на конкуренцията,Трудова заетост, Култура и Енергетика в преговорите с Турция.
-
Преглед на турския печат 08.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 8 юли 2009 година.

Posted 08.07.2009 08:55:43 UTC

Updated 08.07.2009 08:55:43 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка със събитията в автономната област Синджан в Китай.

Вестник Стар пише, че уйгурците се опитват да се съпротивляват на натиска на Китай въпреки масовите убийства и че от цял свят пристигат реакции по повод инцидентите. Вестник Стар цитира някои чуждестранни вестници порицаващи остро Китай.

Вестник Заман публикува новината по темата със заглавието „Напрежението в Синджан продължава, Анкара е обезпокоена” и пише, че след инцидентите по време, на които загинаха най-малко 150 души напрежението в областта е ескалирало и че протестните демонстрации в столицата Урумчи и Кашгар продължават въпреки наложената забрана за излизане на улицата. В новината пише, че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу е казал, че Турция следи развоя на събитията с тъга и безпокойство и че виновните за тези инциденти трябва да бъдат намерени час по-скоро.

Вестник Йени Шафак съобщава новината по темата със заглавието „Варварство” и публикува снимки на убити уйгурци. В новината пише, че по време на инцидентите са били убити 156 уйгурци.

Вестник Миллиет предава новината по темата със заглавието „Цивилни китайци излязоха на лов за уйгурци” и съобщава, че в Урумчи, където разгневени китайци бродят по улиците с тояги в ръка една уйгурка се е хвърлила пред полицейските коли, което е напомнило за студента изправил се срещу танковете по време на студенския бунд през 1989 година на площад Тянанмън в Пекин.

Вестник Ватан отбелязва, че снимките заснети от световните информационни агенции показват варварството в Китай и че автономната област Синджан, която е компактно населена с уйгурци се е превърнал в езеро от кръв.

Вестник Хюрриет предава, че премиерът на Турция Р.Т.Ердоган в интервю за италианския вестник „Кориере Дела Сера” е изразил реакцията си срещу президента на Франция Никола Саркози по следния начин: „По време на мандатното председателство на Франция в разговор насаме, Саркози ми каза: „Бъдете спокойни. Ще отворим за преговори 30 преговорни глави. Останалите 5 преговорни глави ще обсъдим по-късно”. Непосредственно след това в Швеция Саркози направи много остро изказване. Когато се срещнахме повторно изпита нужда да се поправи. През 2005та година когато започнахме преговорите с ЕС 75 % от населението на Турция подкрепяше членството в ЕС. Отказите и увъртанията ни доведоха до това положение”.

Вестник Стар съобщава, че погребалната церемония на световноизвестната звезда Майкъл Джексън, който почина на 25ти юни е била излъчена на живо в цял свят. В новината се отбелязва, че на церемонията в Лос Анджелис са участвали почти всички знаменитости от света на музиката и киното.

Вестник Йени Шафак публикува новината по темата със заглавието „Грандиозно сбогуване” и съобщава, че погребалната церемония на Майкъл Джексън е била осъществена в „Стейпълс Център” в Лос Анджелис, където бе провел последната репетиция за концерта, който бе планирал да организира.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че турският футболен отбор Бешикташ е осъществил трансфер за 7 милиона евро на 29 годишния футболист Матео Феррари играещ в италианския „Генуа”.
-
Истанбул е домакин на среща на Съвета за сътрудничество на Персийския залив

08 юли 2009 | 00:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул е домакин на среща на външните министри на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив, съобщават медиите. Срещата приключва днес. Присъстват външните министри на Турция, Бахрейн, ОАЕ, Катар, Кувейт, Саудитска Арабия, Оман и делегати от Главния секретариат на организацията.
-
VOT Слушай новини на Български
08.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български
08.07.2009
-
Турският президент ще приеме кметове от прокюрдската ПДО
08 юли 2009 | 00:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл ще приеме осем кметове от Партията на демократичното общество в Турция, съобщават медиите. Гюл и представителите на прокюрдската партия ще обсъждат възможностите за решения на кюрдския въпрос и проектите в тази насока. ПДО ще изрази и своето оплакване от обстоятелството, че не е получило потвърждение за среща от премиера Ердоган във връзка с искането им за обсъждане на подобни възможности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2