Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 20 януари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"

-
След четири години Ердоган отново в Брюксел...

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган посети след четири годишен период Брюксел по покана на Председателя на Комисията на ЕС Хосе Мануел Барозу...


Posted 20.01.2009 13:31:58 UTC

Updated 20.01.2009 13:31:58 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган посети след четири годишен период Брюксел по покана на Председателя на Комисията на ЕС Хосе Мануел Барозу.

Той се срещна с Барозу, еврокомисаря по общата отбрана и външната политика на ЕС Хавиер Солана, еврокомисаря отговорен за разширяването на ЕС Оли Рен и председателя на европарламента Ханс Герт Пьотеринг.

Ердоган подчерта, че за Турция, няма алтернативи на членството в ЕС и че е необходимо процесът на присъединителни преговори да бъде прочистен от политически препятствия.

По време на контактите на Ердоган в Брюксел на преден план изпъкна и енергийният въпрос. Барозу засегна думите на Ердоган-Турция няма да бъде в тежест на ЕС а ще олекоти тежките задачи на съюза, и отбеляза, че сътрудничеството по проекта Набукко ще подкрепи тази позиция на Турция пред европейската общественост.

Вниманието привлякоха думите на Барозу, че сътрудничеството по енергийни въпроси не трябва да се оценява в рамките на присъединителните преговори. В отговор на въпрос премиерът Ердоган каза, че сътрудничеството по проекта Набукко ще предизвика положителен отзив в турското общество.

В словото което произнесе на заседание организирано от едно идейно учреждение, Ердоган засегна кипърския проблем и подчерта, че ЕС е бил излъган от кипърската гръцка част като отбеляза, че турските въоръжени сили и Турция никога не са били окупатори на острова.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2