Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 29 декември 2008 г.

Газа

Израел удари Газа
29 декември 2008 | 00:43 |
След неколкократни предупреждения от страна на Тел Авив радикалното палестинско движение “Хамас” да прекрати ракетния обстрел срещу Южен Израел, израелската армия осъществи мащабно въздушно нападение срещу град Газа. Цел на атаката бяха обекти на движението “Хамас”, което контролира Ивицата Газа, но при нападението загинаха над 280 души, а около 600 други са ранени. В незабавен отговор палестински екстремисти подновиха ракетния обстрел срещу Южен Израел, в резултат на което причиниха смъртта на един човек, и обявиха, че “ще отмъстят”. На свой ред израелската армия обяви, че операцията “едва сега започва”, на фона на призивите на ЕС, САЩ и други държави към сдържаност.


Агенция “Фокус”
Израел няма да приключи бързо операцията в Газа

Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак заяви, че израелската военна операция в Ивица Газа ще отнеме време и ще бъде разширена, ако това бъде необходимо, предаде агенция Ройтерс.
“Няма да бъде лесна и няма да бъде кратка,” каза Барак пред журналисти.

Агенция “Фокус”
САЩ призоваха Израел да избягва цивилните жертви

САЩ призоваха Израел да избягва жертвите сред цивилното население при въздушните удари в Газа, подчертавайки, че “Хамас” трябва да спре ракетните нападения в Израел, за да спре насилието, предаде Ройтерс.
Белият дом не призова за прекратяване на израелските въздушни удари, при които в управлявания от радикалното движение палестински анклав загинаха най-малко 155 души.
“Продължаващите ракетните нападения на “Хамас” в Израел трябва да спрат, за да спре насилието. “Хамас” трябва да сложи край на терористичните си дейности, ако иска да играе роля в бъдещето на палестинския народ,” каза говорителят на Белия дом Гордън Джондроу.
“САЩ призовават Израел да избягва цивилните жертви, докато атакува “Хамас” в Газа,” каза той.

Агенция “Фокус”
Ципи Ливни: Израел има право на самоотбрана

Израелският външен министър Ципи Ливни заяви, че Израел има право на самоотбрана и разчита на подкрепата на международната общност, съобщи Си Ен Ен.
„Израел има право на защита на своите граждани и разчита на подкрепата на международната общност”, заяви Ливни.

Агенция “Фокус”
Един израелец е убит при ракетен обстрел срещу Южен Израел

Палестински екстремисти изстреляха днес ракети срещу Южен Израел в отговор на израелските въздушни удари в град Газа, които причиниха смъртта на 155 души, съобщава на електронната си страница в. “Аарец”.
Една от ракетите е уцелила директно къща в град Нетивот, израелски гражданин е загинал, а четирима други са пострадали.
Междувременно министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак обяви извънредно положение на територията в радиус от 20 км от Ивицата.

Агенция “Фокус”
Австрия предупреди за опасност от ново ескалиране на насилието в Близкия Изток

Австрия предупреди за опасност от ново ескалиране на насилието в Близкия изток, след като при израелски въздушни удари в Газа загинаха 155 палестинци, което предизвика ответен палестински ракетен обстрел срещу територията на Израел.
“Хамас’ трябва да се откаже от насилието веднъж за винаги, а Израел най-накрая трябва да разреши доставката на стоки от първа необходимост за цивилното население в Газа,” каза в свое изявление австрийският външен министър Михаел Шпинделегер.
“В тази напрегната ситуация трябва да направим всичко възможно, за да възстановим усилията за подновяване на примирието и да продължим с хуманитарната помощ за нуждаещите се в Газа,” добави той.

Агенция “Фокус”
МВнР излезе с позиция по отношение на конфликта в Ивицата Газа

Министерството на външните работи на Република България изразява дълбока загриженост от усложняването на обстановката в Ивицата Газа, довело до много човешки жертви и задълбочаване на хуманитарната криза. Това се казва в изявление на говорителя на МВнР Драговест Горанов по повод усложнената обстановка в Ивицата Газа. В информацията до медиите се казва още: „Призоваваме страните в конфликта да се въздържат от употреба на сила и за незабавно възстановяване на примирието между Израел и Хамас. Още веднъж потвърждаваме позицията си, че решаването на Близкоизточния проблем може да стане само по пътя на преговорите”.


Агенция “Фокус”
Израел атакува Газа (ОБЗОР)

След израелското нападение срещу град Газа източник от радикалното движение “Хамас”, което контролира Ивицата Газа, съобщи, че мнозинството от полицейските сгради в града са разрушени.
Израелската армия обяви, че това е само началото на мащабна операция, която “няма времеви срокове и ограничения”.
На свой ред радикалните палестински групировки, сред които “Хамас” и “Ислямски джихад” обявиха, че ще отмъстят на Израел.
Миналата седмица изтече срокът на шестмесечното мирно споразумение, сключено между Газа и Израел, при което посредник бе Египет. Мирът бе окончателно прекратен, след като Южен Израел отново бе подложен на ракетни атаки.
Палестинският президент Махмуд Аббас осъди атаките срещу Газа и призова към сдържаност. В момента той провежда извънредно заседание на кабинета си.
От “Хамас” оприличиха започналата днес операция на Втората ливанска война, която избухна през лятото на 2006 г. между Израел и радикалната групировка “Хизбулла”, като междувременно екстремисти успяха да изстрелят две ракети срещу израелския град Ашкелон.
На свой ред властите в Египет отвориха КПП Рафах на границата с Ивицата Газа, за да приемат ранени палестинци.
Операцията на израелската армия започна, след като по-рано президентът Шимон Перес даде съгласието си за провеждане на ограничена военна операция и след като премиерът Ехуд Олмерт и външният министър Ципи Ливни неколкократно предупредиха “Хамас” да прекрати ракетния обстрел.
Подобни призиви към ислямистите бяха отправени и от президента Аббас и от страна на Египет.
Вчера (26 декември) израелският в. “Аарец” публикува коментар, в който се посочва, че Ивицата Газа “разполага” с 15 въоръжени палестинци - членове на “Хамас” - към които вероятно, при провеждане на израелска военна операция, ще се присъединят още няколко хиляди екстремисти.

Агенция “Фокус”
Светът осъжда израелската операция в Газа (ОБЗОР)

Френският президент Никола Саркози призова днес за незабавно прекратяване на насилието в региона на Ивицата Газа, след като израелско въздушно нападение срещу палестинската територия причини смъртта на повече от 155 души.
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана също призовава за “незабавно спиране на огъня” в град Газа.
Изказването беше направено от говорител на Солана в Брюксел.
Русия се обявява за незабавно прекратяване на силовите действия на Израел срещу Ивицата Газа и обстрелите срещу израелска територия от страна на радикалното движение “Хамас”.
“Москва смята за необходимо незабавно да бъдат преустановени мащабните силови действия срещу Ивицата Газа, довели до големи жертви…Едновременно призовава ръководството на “Хамас” да прекрати ракетните обстрели срещу израелска територия. Убедени сме, че най-неотложното днес е прекратяването на въоръжената конфронтация, възстановяването на затишието и избавянето от ужаса и болката на мирните жители от двете страни”, заяви днес говорителят на руското външно министерство на Русия Андрей Нестеренко.
Египет осъди израелските атаки в Газа, при които загинаха над 140 души, и обяви, че продължава с усилията за възобновяване на мира между Израел и Газа, предаде агенция Ройтерс.
Становището на египетското президентство посочва, че Египет смята Израел за отговорен за смъртните случаи в резултат на атаките. “Египет осъжда израелските военни атаки”.
Френското председателство на Европейския съюз призова за незабавно прекратяване на израелските атаки в Ивицата Газа и на ракетния обстрел срещу Израел от Газа.
Председателството на ЕС “изразява голямо безпокойство във връзка с ескалацията на насилие в Ивицата Газа и осъжда действията, довели до голям брой цивилни жертви”.
Великобритания изрази “дълбоко безпокойство” от възникналата ситуация и призова Израел към “максимална сдържаност”.
На свой ред САЩ призоваха Израел да избягва цивилните жертви, но предупредиха и “Хамас”, че трябва да прекратят ракетния обстрел, “ако искат насилието да спре”.

Агенция “Фокус”
Факти за “Хамас”

Радикалното движение “Хамас” разполага с хиляди ракети и добре обучени и мотивирани сили, които да се противопоставят на израелските въздушни удари срещу Ивицата Газа. Агенция Ройтерс представя някои факти за “Хамас” и възможностите на движението.
ВОЕННА МОЩ
За първи път разположени по улиците на Газа през май 2006 г., основните сили за сигурност на “Хамас”, първоначално наричани “изпълнителни сили” са се увеличили от около 3000 членове до над 13 хил. души, разпределени в различни звена по сигурността. Най-малко 180 членове на въоръжените сили на “Хамас” са били убити при въздушните удари на Израел на 27 декември. Основна част от силите на “Хамас” представлява въоръженото крило на движението “Бригадите Езедин ал Касам”, но тя включва и други членове от различни екстремистки фракции. Смята се, че “Бригадите Езедин ал Касам” наброяват 25 хил. души. Добре въоръжени и мотивирани, силите на “Хамас” разполагат с автоматично оръжие и гранати. Някои от тях разполагат с противокуршумни жилетки и противотанково оръжие, което е доставено в Ивицата Газа контрабандно през Египет или е местно производство.
Израел и САЩ твърдят, че Иран осигурява субсидии и обучение за “Хамас”. Смята се, че “Хамас” са построили бункери по модела на тези на “Хизбулла” в Южен Ливан.
ХРОНОЛОГИЯ
1987 г. - създаване на “Хамас”.
1993 г. - “Хамас” отхвърля временното споразумение между Израел и Организацията за освобождение на Палестина на Ясер Арафат.
1996 г. - Арафат е избран за президент на Палестинската автономия. “Фатах” печелят 68 от 88 места в парламента. “Хамас” бойкотират вота.
2000 г. - Втората Интифада стартира след колапса на мирните преговори.
2004 г. - Арафат умира в Париж и е наследен от Махмуд Аббас като лидер на ООП и президент на Палестинската автономия.
2005 г. - Аббас и израелският премиер Ариел Шарон обявяват примирие. Аббас печели подкрепа от страна на “Хамас”. Израел прекратява 38-годишната окупация на Газа.
2006 г. - “Хамас” печелят парламентарните избори и получават 74 места в 132-местния парламент. “Фатах” на президента Аббас печелят 45 места.
2007 г. - “Хамас” печелят кратката гражданска война в Ивицата Газа срещу сили на “Фатах”. Аббас праща в оставка правителството на “Хамас” и създава свое в Рамала, Западния бряг.

Хронология на израелско-палестинския конфликт през 2008 г. /Агенция “Фокус”/

ПРЕЗ ФЕВРУАРИ ИЗРАЕЛ ОБМИСЛЯ ПЪЛНОМАЩАБНА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ В ИВИЦАТА ГАЗА

На 10 февруари израелският министър по въпросите на градоустройството Зеев Боим призова за ликвидирането на лидерите на радикалното палестинско движение “Хамас”. В Ивицата Газа трябва да се говори “войнствен език”, заяви Боим в ефира на израелското радио. Атаките трябва да важат за “главите на хидрата”, сред които и бившия палестински премиер Исмаил Хания.
Междувременно премиерът на Израел Ехуд Олмерт настоя да не се изключва възможността за “насочените удари” срещу определени палестинци. “Ние ще продължим да атакуваме всички терористи”, заяви Олмерт.
Лидерът на “Хамас” Исмаил Хания се укрива, тъй като се страхува, че Израел може да се опита да го убие заради продължаващия обстрел с ракети “Касам” от северната част на Ивицата Газа, съобщи днес в. “Ал Кудс ал Араби”. По данни на изданието само ограничен брой хора знаят къде се намира Хания. Редица от лидерите на “Хамас” и “Ислямски джихад” също са изключително внимателни, тъй като се опасяват от израелска операция.
Израелският външен министър Ципи Ливни заяви, че докато екстремистите продължават ракетния обстрел от контролираната от “Хамас” територия, “няма надежда” за създаване на палестинска държава, включваща Ивицата Газа.
“Няма надежда за палестински народ с “Хамас”, заяви Ливни пред репортери. “Няма никаква надежда за мир или визия за палестинска държава, която да включва Ивицата Газа без реална промяна”, каза още тя.
Случаят с двамата израелски граждани, които бяха ранени при експлозия на ракета „Касам” в Сдерот, все още не е накарал израелската армия да предприеме мащабна сухопътна операция в Ивицата Газа. Израелският политически елит все още не е убеден, че военната операция ще доведе до положителна промяна в ситуацията по границата с Ивицата Газа.
Въпреки политическия натиск да бъдат предприети незабавни мерки, израелският премиер Ехуд Олмерт и министърът на отбраната Ехуд Барак искат да имат по-голяма възможност за действие преди да наредят провеждането на мащабна военна операция, коментира израелският вестник „Аарец”.
Ясно е накъде ще се развият нещата. Всичко отива към директен сблъсък между “Хамас” и израелската армия в близко бъдеще. Една от основните причини за това е, че “Хамас” се опитва да изгради нова тактика по отношение на Израел.
Министърът на отбраната на Израел предупреди днес, че Израел подготвя широкомащабна военна операция в Ивицата Газа.
Барак посочи, че израелските сили за сигурност правят всичко възможно, за да спре обстрела с ракети “Касам” от северната част на Ивицата Газа.
Израелският вицепремиер Хаим Рамон заяви, че „комбинация от мерки” може да доведе до свалянето на режима на “Хамас” в Ивицата Газа до няколко месеца.
„Смятам, че с една комбинация от мерки може да се сложи край на управлението на „Хамас” в Ивицата Газа. След няколко месеца или дори година лидерите на „Хамас” ще бъдат изгонени от района”, каза Рамон.
Днес жители на израелския град Сдерот блокираха движението в Тел Авив в знак на протест срещу ракетния обстрел от северната част на Ивицата Газа. За кратко е била блокирана магистралата Аялон. Демонстрантите настояват израелското правителство да предприеме спешни мерки, за да спре палестинските групировки, които обстрелват граничните райони с ракети “Касам”.

ПРЕЗ МАРТ ОСЕМ ДУШИ БЯХА УБИТИ ПРИ НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ РЕЛИГИОЗНО УЧИЛИЩЕ В ЕРУСАЛИМ
На 6 март вечерта палестински терористи извършиха нападение по религиозно училище в западната част на еврейския град Ерусалим. В резултат на атаката са убити най-малко осем души и са ранени 35. От палестинското радиклано движение “Хамас” определиха нападението като “героично” и “нормален отговор на престъпленията на окупаторите и убийствата им на цивилни граждани”. От там добавиха, че основните виновници за този терористичен акт са израелският премиер Ехуд Олмерт, израелският министър на отбраната Ехуд Барак и правителството на Израел. Първата реакция на Израел бе, че мирните преговори с Палестинската автономия ще продължат, независимо от нападението. По думите на източник от израелското външно министерство, “терористите се опитват да унищожат нашите шансове за мир, но ние разбира се искаме да продължим мирните преговори”. Междувременно телевизията на ливанската шиитска радикална групировка “Хизбулла” - “Ал Манар” съобщи името на групировката, отговорна за атаката . Според “Ал Манар”, нападателите са активисти на неизвестната до момента групировка “Фаланга на свободните мъже на Галилей - Групи на мъчениците на Имад Мугния и мъчениците на Газа”. Смята се, че това е най-кървавият атентат в Ерусалим от 2004 г. насам.
Нападението бе мигновенно осъдено от САЩ, Франция, Германия и палестинския президент. “САЩ осъждат днешния акт на терор и безчувственост”, каза държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс в Брюксел. По нейните думи, "този варварски акт няма място сред цивилизованите народи и шокира всичките нации, обичащи мира”. На свой ред френският външен министър Бернар Кушнер каза, че "Франция осъжда категорично ужасната атака срещу училището в западен Ерусалим, която доведе до смъртта на редица цивилни". Френският първи дипломат също призова за “разговори, насочени към създаването на палестинска държава, съществуваща в мир и сигурност успоредно с Израел”. Към осъждането на терористичния акт се присъедини и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. “Ние осъждаме тази атаката, извършена срещу религиозно училище в Ерусалим.”, се казва в изявлението на Аббас. “Ние осъждаме всичките атаки срещу цивилни, били те палестинци или израелци”, се казва още в него.

ПРЕЗ ЮНИ “ХАМАС” И ИЗРАЕЛ СКЛЮЧВАТ ПРИМИРИЕ
След продължителни преговори, при които посредник бе Египет, Израел и радикалното палестинско движение “Хамас”, което контролира Ивицата Газа, постигнаха споразумение за примирие.
Израел е приел предложението за прекратяване на огъня с “Хамас” в Ивицата Газа, потвърди на 18 юни правителственият говорител Марк Регев.
“Израел приема предложенията на Египет, който посредничи между израелските власти и “Хамас”. Надяваме се, че ракетният обстрел срещу южните райони на Израел ще бъде прекратен”, каза Марк Регев.
По-рано стана ясно, че премиерът на Израел Ехуд Олмерт и министърът на отбраната на страната Ехуд Барак са одобрили сключването на споразумение за прекратяване на огъня с радикалната палестинска групировка.
Решението е било взето късно снощи след завръщането на Амос Гилад, съветник на Барак, от Кайро, където той е разговарял с египетските власти.
Вчера израелският министър на отбраната заяви, че е твърде рано да се говори за примирие с радикалната палестинска групировка.
Говорителят на “Хамас” Сами Абу Зухри обяви, че палестинското движение ще спазва споразумението за прекратяване на огъня с Израел. Зухри посочи, че постигнатите договорености задължават както израелските власти, така и “Хамас”.
“Ние сме напълно готови да спазваме споразумението. Сега всичко зависи от Израел”, каза говорителят на радикалната палестинска групировка.
Очаква се примирието да влезе в сила утре в 06.00 часа сутринта.
Междувременно осем активисти на радикални палестински групировки са задържани при операции на израелските сили за сигурност в района на Западния бряг през изминалата нощ.
Четирима от палестинците са арестувани в района на град Хеброн.
Три ракети Касам”, изстреляни тази сутрин от северната част на Ивицата Газа, се взривиха на територията на Израел. Ракетите са паднали в района на селището Зиким.
До момента няма данни за пострадали. Не се съобщава и за причинени материални щети.

В КРАЯ НА ЮНИ СТАВА ЯСНО, ЧЕ ПРИМИРИЕТО Е “ТВЪРДЕ КРЕХКО”
Примирието между Израел и палестинското радикално движение “Хамас” в Ивицата Газа, беше нарушено, броени дни след влизането му в сила на 19 юни, след като през нощта на 24 юни палестински екстремисти изстреляха минометен снаряд по територията на Израел.
Жертви и нанесени щети няма, но междувременно израелската армия съобщи, че нейни войници са убили двама палестинци при спецоперация в град Наблус, в северната част на Западния бряг, която е извън зоната на примирието. Първоначално бе съобщено, че един от убитите палестинци е лидер на групировката „Ислямски джихад”, а вторият - на радикалното движение „Хамас”.
По-късно израелски военен говорител потвърди, че действително един от убитите е високопоставен член на „Ислямски джихад”, издирван за няколко антиизраелски атентата с коли-бомби и заподозрян в подготовката на нови нападения. Според говорителя той е бил убит при престрелка с израелски военни, избухнала при опит да го заловят в апартамента му, където са открити автоматична пушка и бомба. Същият източник допълни, че вторият загинал също е член на „Ислямски джихад”.
Неназовани палестински източници допълниха, че двамата палестинци са били убити от членове на израелските спецчасти, преоблечени като палестинци.
След новината за убийството на един от лидерите й, в комюнике групировката „Ислямски джихад” обяви, че ще отговори с удар „в сърцето на ционисткия враг”.
В миналото групировката „Ислямски джихад” е отвръщала „систематично” на смъртта на нейни членове с изстрелването на ракети по израелска територия от Ивицата Газа.
Говорител на радикалното движение „Хамас”, което контролира Ивицата Газа, на свой ред призова всички страни-участнички в примирието да окажат натиск върху Израел „за прекратяване на израелските престъпления на Западния бряг”.
Израел и палестинското радикално движение “Хамас” се споразумяха, с посредничеството на Египет, за примирие в Ивицата Газа, което да влезе в сила в 6 часа сутринта на 19 юни. Още тогава обаче израелският министър на отбраната Ехуд Барак демонстрира скептицизъм, като заяви, че е трудно да се прогнозира колко време ще продължи “затишието”. Генерал Йоси Бейдиц от израелското военно разузнаване също предупреди, че примирието ще бъде “временно и крехко”.
По данни на АФП най-малко 518 души, основно палестинци (повечето членове на въоръжени групировки), са загинали след подновяването на израелско-палестинските преговори за мир в края на ноември 2007 г. в Анаполис (САЩ).

ПРЕЗ ЮЛИ СИТУАЦИЯТА В ГАЗА ОТНОВО Е НАПРЕГНАТА
Нa 27 юли “Фатах” и “Хамас” си „размениха” поредица от арести на членове на двете фракции, след като в петък бомбен атентат в Газа доведе до ескалиране на напрежението между групировките.
Лоялни към “Фатах” на президента Махмуд Аббас палестинци са задържали общо 35 души от “Хамас” при две свои акции на Западния бряг. Тези арести следват задържането на повече от 160 палестинци от “Фатах” от страна на “Хамас”. От “Хамас” обвиняват “Фатах” за петъчния взрив, при който загинаха петима души от “Хамас” и едно дете. От “Фатах” отричат да са замесени в инцидента. Разривът между двете фракции е един от най-тежките откакто по-радикалната “Хамас” пое контрола над Ивицата Газа от умерените “Фатах” преди година.
Палестинският президент Махмуд Аббас изрази съжаление относно подновените актове на насилие в контролираната от „Хамас” Ивица Газа. Поредицата от бомбени атентати в петък и последвалата кампания предприета от “Хамас” срещу палестинските екстремисти, включително умерената партия “Фатах”, станаха причина за подновяване на напрежението между враждуващите сили.
На 26 юли „Хамас” предприе най-голямата кампания срещу палестинските екстремистки организации, след като отне властта от „Фатах” преди година.
Началото на операцията беше поставено ден след експлозиите в Газа, при които загинаха петима висши военнослужещи от „Хамас” и петгодишно момиченце, а десетки други бяха ранени.
Операцията достигна върховата си точка снощи при сблъсъци между въоръжените сили на „Хамас” и военни от организацията „ Армията на исляма”, за която се твърди, че поддържа връзки с “Ал Кайда” и че е отговорна за отвличането на журналиста от Би Би Си Алън Джонстън.
Най-малко шестима души са ранени при нови сблъсъци в Ивицата Газа на 27 юли. Инцидентите се случват в момент, в който “Хамас” предприема повсеместни мерки за сигурност след смъртоносния бомбен атентат, организиран от съперничещи палестински екстремисти.
Причина за сблъсъците е бил опитът на полицейски части, ръководени от “Хамас” да арестуват членове на Армията на исляма- организация с неясна дейност, за която се смята, че поддържа връзки с “Ал Кайда”.
„Дойдоха точно след полунощ”, каза член на организацията, пожелал анонимност.
„Сблъсъкът продължи няколко часа, използваха са гранатомети, експлозиви и огнестрелни оръжия, но не арестуваха никого”.
Най-малко шестима души са ранени при сблъсъците, заяви лекар от болница Ал-Шифа в Газа, който също пожела анонимност.
След кървавия атентат на 25 юли, при който петима висши военнослужещи и петгодишно момиченце загинаха, Хамас са предприели решителни мерки срещу всички екстремистки палестински движения.

ПРЕЗ ДЕКЕМВИ ПРИРИМИЕТО ОКОНЧАТЕЛНО Е НАРУШЕНО
След възобновяването на ракетните атаки срещу Южен Израел от Ивицата Газа, все повече се увеличиха съобщенията за подготвяна израелска военна операция в контролираната от “Хамас” територия.
В разговор на 22 декември с външния министър на Израел Ципи Ливни египетският й колега Ахмед Абул Гейт е изразил безпокойството си от ситуацията в Ивицата Газа след изтичането на примирието. Ливни го запознала с ескалирането на напрежението в Южен Израел и е заявила, че Израел трябва да защитава гражданите си и няма да може да се въздържа дълго, съобщиха днес израелските медии.
Междувременно радикалното палестинско движение “Хамас”, което контролира Ивицата Газа, заплаши да поднови самоубийствените атаки в Израел, ако израелците предприемат мащабна военна операция в палестинския анклав.
Израелското правителство стартира дипломатическа кампания за събиране на международна подкрепа за голяма офанзива в управляваната от “Хамас” територия след изтичането на примирието с ислямистите, постигнато с посредничеството на Египет.
В писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун израелският посланик в организацията Габриела Шалев каза, че страната й ще отговори на продължаващия ракетен обстрел.
Министърът на външните работи Ципи Ливни, лидер на основната управляваща партия “Кадима”, нареди на израелските посланици по света да подчертаят, че ако се наложи Израел “няма да се поколебае с военните действия”.
От своя страна премиерът на Израел Ехуд Олмерт отбеляза на седмичното заседание на кабинета, че отговорното правителство не бърза да започне война, но и не я избягва.
Израел потвърди слуховете за подготовката на отговор на палестинските нападения и заплахи, но не даде подробности относно планираните действия.
“Подготвяме отговор на заплахите на палестинското движение “Хамас”, но остава да решим кога ще го осъществим и какъв обхват ще има”, е заявил анонимен източник.
Продължилото шест месеца примирие между израелските власти и “Хамас” бе окончателно прекратено след ракетни атаки срещу Израел. Само за вчера над 15 ракети “Касам”, изстреляни от северната част на Ивицата Газа, се взривиха на територията на Израел.
Едната от ракетите е улучила къща в израелския град Сдерот. Един човек е получил медицинска помощ, след като е изпаднал в състояние на шок.
Отговорността за ракетния обстрел беше поета от радикалната палестинска групировка “Ислямски джихад”.

Палестинската ислямистка групировка “Хамас” беше поставена под сериозен политически натиск на 25 декември след ескалирането на насилието в региона на контролираната от фракцията Ивица Газа.
Израелският външен министър Ципи Ливни обяви днес, че ще прекрати контрола на “Хамас” над Ивицата Газа след ескалацията на насилието в Палестинската автономия.
“За съжаление има едно решение на ситуацията и това е “Хамас”. Те контролират Газа и те взеха решение да атакуват Израел. Това трябва да бъде прекратено и ние ще направим именно това”, каза Ливни.
“Хамас” трябва да разбере, че нашето желание за мир не означава, че Израел ще продължи да приема подобна ситуация”, добави министърът по време на посещение при своя египетски колега в Кайро.
От своя страна египетският външен министър Ахмед Абул Гейт призова израелци и палестинци да работят за сключване на ново примирие между Израел и Ивицата Газа.
“Египет няма да прекрати усилията (за мир), докато страните го искат, но аз не мога да си представя как можем да убедим две страни да се върнат към спокойствието, докато има ескалация на насилието”, каза министърът на съвместна пресконференция с Ципи Ливни след срещата между двамата в Кайро.
Египет се готви да покани враждуващите палестински фракции в Кайро за подновяване на диалога между двете групировки, коментира още Гейт.
“Започнахме да разпращаме поканите си до лидерите на палестинските фракции, призовавайки ги да дойдат в Египет”, заяви министърът.
Египет се надава Израел и палестинската групировка “Хамас”, която в момента контролира Ивицата Газа, да подкрепят мирните му усилия, демонстрирайки сдържаност, заяви египетския външен министър.
Междувременно израелският премиер Ехуд Олмерт призова палестинците в Ивицата Газа да отхвърлят управлението на “Хамас”, като предупреди, че няма да се поколебае да използва сила за прекратяване на ракетния обстрел срещу Южен Израел.
“Израел остави Газа преди около три години без намерение да се връща”, коментира още Олмерт в интервю за арабска телевизия.
Израелският натиск намери и друго изражение, след като палестински свидетели съобщиха днес, че израелски самолети са пуснали листовки над южната част на Ивицата Газа, в които властите в Ерусалим предупреждават, че ще унищожат подземните контрабандни тунели, стигащи до границата с Египет.
Повече от 400 подобни тунела са били построени между южния град Рафах и Египет, като през тунелите нелегално се пренасят гориво и стоки. В листовките израелските власти призовават хората, използващи тунелите, да ги затворят, като в противен случай съоръженията ще бъдат унищожени в срок от 48 часа.
Също днес президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова “Хамас” да възобнови преговорите за обединение с водената от него светска партия “Фатах”. Преговорите между двете страни бяха преустановени през ноември.
“Искаме (“Хамас”) да се върнат към разума. Не искаме да се отърваваме от тях, те са част от палестинския народ, каквито и да са идеите им и колкото и да са различни от нас”, заяви Аббас по време на свое посещение в град Хеброн на Западния бряг.
“Искаме те да намерят правилния път, няма да допуснем тази нация да остане разединена. Призоваваме и продължаваме да призоваваме за национален диалог”, коментира още Аббас.
Очаква се на 1 януари президентът на Палестинската автономия да изнесе историческа реч по случай 43-тата годишнина от основаването на движението “Фатах”.
В своята реч Аббас ще разгледа ситуацията в палестинските територии и мирния процес между Израел и палестинците.
Развитието на политическата ситуация се е отразило и на ежедневния живот на палестинците в Ивицата Газа. “Заплахите на Израел относно възможно военно нахлуване имат огромен ефект върху жителите на Газа”, коментира шофьорът на такси Абу Мухамад.
Според Абу Мухамад жителите на Ивицата Газа очакват Израел да предприеме широкомащабна наземна операция и следователно “се подготвят за най-лошото”. “Твърди се, че дори контрабандните тунели не са действали през последните 24 часа”, заяви шофьорът. Въпреки това, според Мухамад, жителите на Газа “не се страхуват, защото сме бойци. Вярвам, че блокадата ще стане още по-тежка. Пред фурните за хляб имаше дълги опашки още в 7 часа сутринта”, съобщава още палестинският жител.
Според анализатори “Хамас” иска да подобри условията на сделката за примирие с Израел. За да го направи, режимът на “Хамас” в Газа поема риск, който може да доведе до свалянето му.
Изглежда решението на “Хамас” да изостри ситуацията се дължи отчасти на умерения тон, който лидерите на групировката демонстрираха във вторник. Тези така наречени умерени изказвания доведоха до това лидерите на “Хамас” да изглеждат податливи на израелския натиск. Организацията не може да си позволи подобен “мек” имидж, вследствие на което лидерите на фракцията взеха незабавното решение за възстановяване на войнствения си образ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2